Afeccions a la fauna per les pluges

Estudi i conservació de la fauna vertebrada (no aus) a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Samuel Pinya
Member
Entrades: 211
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:12 pm
Ubicació: AEN

Afeccions a la fauna per les pluges

Entrada Autor: Samuel Pinya »

Tot el temps que ha estat ploguent en aquests dos mesos he pogut observar de quina manera ha afectat a determinades espècies amb les qui treballo habitualment.

Per una banda el ferreret. Setmanalment des del mes de març i des de fa 4 anys visito una mateixa localitat. Enguany la temporada reproductora va començar més o manco bé, hi havia mascles portant ous i femelles gràvides, però quan començaren les pluges tot va canviar, els ferrerets reproductors abandonaren els seus llocs de cria i optaren per refugiar-se. De fet, aquest comportament és més propi del mes d'agost/setembre i no del mes de juny.

En segon lloc, en aquest forum ja hem parlat sobre una segona tanda de reproducció motivada per la presència d'aigua a les basses temporals, així com altres espècies que hi conviuen (Triops cancriformis, Branchipus, ...)

En tercer lloc amb les tortugues de terra (Testudo graeca, T. hermanni) tot i que es freqüent que després de pluges les tortugues estiguin actives, cercat menjar durant aquesta primavera el nombre de tortugues trobades en comparació amb la mateixa època en anys anteriors ha estat molt inferior. També el comput d'hores d'activitat ha estat menor i a lo millor podria haver afectat a la reproducció (és una supossició, no ho he pogut comprobar)

Està clar que la pluja és beneficiosa de forma general per gran part dels ecosistemes, però de forma individual a algunes espècies els influeix, negativament o positivament.

Heu pogut observar alguna cosa semblant amb les espècies que estudieu???
Sobre la nidificació? Comportament diferencial?, ...

Una aferrada

Sam
Avatar de l’usuari
Joan
Member
Entrades: 101
Membre des de: dv. març 28, 2008 8:34 pm

Entrada Autor: Joan »

Jo em faig la mateixa pregunta...

Em preocupen les poblacions de perdiu i conill...

Per un costat, aquestes pluges han millorat les expectatives d'alimentació, després d'un final d'hivern i principi de primavera excepcionalment sec. Per un altre, probablement hagin afectat a les noves pollades i camades. Una major incidència de la mixo tampoc és descartable, aquesta calor i la humitat...

No ho sé; no he estat per allà...

Aquí, el Segre ha experimentat una espectacular crescuda (parlaven d'un cabdal equivalent al de l'Ebre, en alguns trams del riu). No sé com haurà afectat a la ictiofauna i a la microfauna aquàtica, però els colls blaus i gallinetes mostren un comportament erràtic i una distribució molt distinta a la de fa unes setmanes.
Avatar de l’usuari
Naturalista - s'Albufera
Member
Entrades: 131
Membre des de: dc. juny 11, 2008 8:53 am

Entrada Autor: Naturalista - s'Albufera »

hola a tots, hola Sam.

A s'Albufera aquestes pluges, junt amb altres components, han fet que la cria sigui un desastre. Es veuen molt poques pollades d'ànnera (la que més "funciona" és la de grisa Anas strepera, que ja es veuen joves capaços de volar) i quasi cap de fotja...

Curiosament, hi ha una quantitat notable d'adults de moltes espècies d'aquàtiques (amb algunes xifres molt interessants, sobretot de cullerot Anas clypeata, moretó Aythya ferina i setla marbrenca Marmaronetta angustirostris) però o han perdut els polls o no han criat... encara...

Ja veurem si la cosa millora... el que si tenim és una barbaritat de conills (i tots ells ben sans, encara...).

Una abraçada,

Pere
Respon