Urraca Pica pica

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Jaume GDS
Member
Entrades: 89
Membre des de: dl. nov. 09, 2009 7:00 pm

Urraca Pica pica

Entrada Autor: Jaume GDS »

Hola a tothom:
Ahir divendres 19, passades les 18:00 (amb molta de boira i molt poca llum), a sa Dragonera una urraca (Pica pica).

Ja feia dies que en Ramon, tractorista del Parc, havia donat l’avís (sovint la trobava dins la caseta del tractor).
La identificació la va fer en Joan Rayó (capatàs).

En Jordi Muntaner ja ens havia comentat que es podria tractar d’un exemplar escapat d’alguna gàbia i de lo poc recomanable que es la seva presencia a les Balears.

Salut, Jaume

http://picasaweb.google.com/lh/photo/Ur ... directlink
Avatar de l’usuari
Jaume GDS
Member
Entrades: 89
Membre des de: dl. nov. 09, 2009 7:00 pm

Entrada Autor: Jaume GDS »

Avatar de l’usuari
GOB-ornitologia
Member
Entrades: 71
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 8:53 pm
Ubicació: Mallorca

Entrada Autor: GOB-ornitologia »

Hola Jaume,

Una cita molt interessant!

Després de llegir el missatge m’he entretingut un poc a mirar les cites que surten als anuaris els darrers 12 anys. N’hi ha 10 contant aquesta i resulta que 9 d’aquestes 10 s’han vist en el període entre octubre i març. Ja és casualitat que a tothom se li escapin les garses (Pica pica) just en època de migració o hivernada, no?
Crec que a vegades donam per suposades coses que no tenen perquè i aquesta espècie és un cas molt clar. Segur que algun dels exemplars vists durant aquests anys té un origen no natural, però segur també que n’hi ha que han arribat de forma totalment natural.
Hem de deixar de fer la relació animal confiat = animal escapat. Pot passar que durant l’època de migració molts aucells arriben cansats i amb molta fam, el que provoca que durant un temps ens poguem apropar molt a ells sense que se’n vagin. Que li demanin a qualsevol anellador que ha estat a illes fent una campanya. Per altra banda hi ha espècies perfectament adaptades a viure en ambients humanitzats i estan molt acostumats a la presència humana. La garsa és una d’aquestes espècies.
Hi ha altres dades que ens poden anar millor per saber si es un au està escapada i tenen a veure principalment amb el plomatge: punta de la coa desgastada i bruta, primàries (punta de l’ala) desgastada, a vegades també plomatge del cos poc cuidat, convé mirar si tenen alguna marca especialment anelles de colors, a vegades tenen la base del bec també sense plomes per ficar-lo entre els barrots de la gàbia, sovint ungles i a vegades becs mes llargs de l’habitual....
En el cas de la garsa que ens envies jo veig el bitxo molt bé a la foto. A més el fet que estigui a sa Dragonera indica que ha realitzat algun moviment. Per tant és ben possible que la seva arribada hagi estat natural i espero, això si que es recomanable, que gaudiu de la seva presència el temps que estigui per allà, que imagino no serà massa ja que no es un hàbitat bo per ella, suposo que quan se vegi amb forces intentarà creuar cap a Mallorca.

salut

Manolo
Avatar de l’usuari
Jaume GDS
Member
Entrades: 89
Membre des de: dl. nov. 09, 2009 7:00 pm

Entrada Autor: Jaume GDS »

Aquest fòrum es altament divulgatiu/clarificador per els que estam en procés d’aprenentatge. Una eina que, sens dubta, està fomentant el coneixement de les aus i de la natura en general.
Gràcies.
Jaume

PD. Encantats, gaudirem de la presència d’aquesta garsa tots els dies que decideixi està amb noltros a sa Dragonera.
Respon