L'estiuet de Sant Martí

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Jesús
Member
Entrades: 75
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 11:51 am
Ubicació: Consell (Mallorca)

L'estiuet de Sant Martí

Entrada Autor: Jesús »

Avui, dia 11 de novembre, l'Església celebra la festa de Sant Martí de Tours, un sant ben provençal d'adopció; la tradició diu que als voltants d'aquests dies, es produeixen unes jornades de bonança i bones temperatures que és el que es coneix com a Estiuet de Sant Martí.
Òbviament, entre la gent del camp, uns dies de bon temps són importants i són molts els refranys que ens parlen de aquesta festivitat i els seus voltants.
Més magre és el refranyer ornitològic amb aquesta data, només quatre dites tenc recollides i totes referides als moviments migratories de les aus a la tardor. Són aquests

-- L’estiuet de Sant Martí els ocellets fa venir
-- Per Sant Martí, tots els ocells ja són ací
-- L’ocell que no és aquí per Sant Martí, s’ha quedat –o s’ha perdut- pel camí
-- Per Sant Martí ve la guatlla i el tití (un "tití" és un aucelló en general)

Una mica esquifit però crec que és tot.
Jesús
Tots jorns aprench e desaprench ensemps (Jordi de Sant Jordi. S. XV)
Avatar de l’usuari
estrella
Member
Entrades: 36
Membre des de: dj. gen. 31, 2008 8:55 pm

Entrada Autor: estrella »

Ja es molt i guapo
Avatar de l’usuari
maribeljimenez
Member
Entrades: 78
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 6:57 pm
Ubicació: Esporles

Entrada Autor: maribeljimenez »

M'encanten aquestes dites populars i l'Estiuet de S. Martí també
Gràcies per compartir-les amb noltros
Maribel
Avatar de l’usuari
Jesús
Member
Entrades: 75
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 11:51 am
Ubicació: Consell (Mallorca)

Entrada Autor: Jesús »

Bon dia!: el primer és que vull agraïr a cent nou lectors anònims, el fet de que siguin també lectors de refranys, i a més a na Maribel i n'Estrella, les seves paraules. Tot plegat ha fet que m'aferrés de bell nou al teclat.

Aquest mes de novembre començava amb la "popular" festa dels morts (dia 2), i la de Tots Sants (dia 1), i jo, que tenia un parell de refranys preparats per voltros, em vaig trobar que ves a saber perquè, el "fòrum" se m'havia desconectat i no me reconeixia (!?). Com si estés a un aeroport o a qualsevol lloc amb tios de gorra i pistola, em vaig tenir que identificar un parell de vegades. Quan vaig ser jo, una altra vegada, la festa de Tots Sants ja havia passada, així que vaig deixar córrer els refranys...

...Però ja que l'ornitologia tangencial i perifèrica pareix que va guanyant adeptes, aprofit i vos els adjunto avui, dedicant-los als molts que a més d'ornitòlegs, són ornitòfags:
--- "Per Tots Sants, penja les gàbies i caça amb reclams".
--- "Per Tots Sants agafa tords a quatre mans". (La tradició ens diu que molt de temps enrere, l'horabaixa de Tots Sants era el gran moment de la cacera dels tords)

I parlant de l'estiuet de Sant Martí (11 nov.), encara em vaig deixar un per dir, de refrany. No el vaig citar per mor de la dificultat de concretar l'àrea i l'espècie de la que parla el refrany que diu: "Per Sant Martí, se’n va el teuladí".

Tot i que el nom de Teuladí s'ha fer servir també a Mallorca per anomenar al Gorrió teulader, és majorment emprat al País Valencià precisament pel Teulader. Però al País Valencià i a altres indrets dels Països Catalans, també trobem el Teuladí de passa, o morisc, o de moro pel Passer hispaniolensis; el Teuladí serrà o torredà pel Passer montanus i el Teuladí de canyar per Emberiza schoeniclus, així que..., quin deu ser el Teuladí que "s'en va" per sant Martí, i des de on s'en va?.

Pensem una mica i mentre, sempre ens quedarà el refrany.
Gràcies i fins una altra.
Jesús
Tots jorns aprench e desaprench ensemps (Jordi de Sant Jordi. S. XV)
Respon