Albufera

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Miquel Àngel Reus
Member
Entrades: 14
Membre des de: dl. maig 04, 2009 9:20 pm

Albufera

Entrada Autor: Miquel Àngel Reus »

Hola,
Avui a les llacunes interiors de s'Albufera, com a més destacable, he vist:
Bec d'alena. Recurvirostra avosetta 10
Àguila peixatera. Pandion Haliaetus 5, crec que és el dia que n'he vistes més al mateix temps, 4 estaven posades i una volant. Una de les que estaven posades portava l'anella verda amb el número 14.
Flamenc. Phoenicopterus ruber 8, dos joves i sis adults o subadults dels quals tres portaven anelles de lectura a distància. Una blanca amb els dígits negres M341 al tars esquerre, les altres dues no les he pogudes llegir.
Avisador. Himantopus himantopus, un esbart de 163 i altres dispersos per la llacuna.
Coer. Anas acuta 2
Curlera reial. Numenius arquata 2

Salut
Avatar de l’usuari
biel servera
Member
Entrades: 310
Membre des de: dg. març 08, 2009 8:23 pm

Entrada Autor: biel servera »

Hola Miquel Angel,
ja torn a estar amb preguntes xorra, pero que son les "llacunes interiors" de l'Albufera?

Salut
Biel
Avatar de l’usuari
Pere
Member
Entrades: 23
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 6:34 pm
Ubicació: Pollença

Entrada Autor: Pere »

Miquel Angel, vols dir a les llacunes interiors de l'Albufereta?

Per saber on va ser anellat el flamenc baixa't el document "Anillamiento de los Flamencos rosados (Phoenicopterus roseus)
en el Mediterráneo de 1977 a 2009" que pots trobar a http://www.flamingoatlas.org (apartat "Recapitulativo de las anillas"). En aquest cas, el flamenc fou anellat el 2008 al Stagno di Macchiareddu (Cerdenya).

Si vols rebre l'historial complet del flamenc, pots enviar la lectura al responsable de la base de dades de flamencs de la Tour du Valat, Christophe Germain (germain@tourduvalat.org).

Salut,

Pere
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

Entrada Autor: Pere Vicens »

Hola a tots una altra vegada.

En Miquel Àngel es refereix a una llacunes que han sorgit als Rotlos, a prop de Son Carbonell, des de fa uns 12-15 anys per la salinització de s'Albufera, fruit de la creixent demanda d'aigua dolça de l'aqüífer de Sa Pobla per abastir les àrees turístiques de la badia d'Alcúdia i pel desviament de part de les aigües de Sa Marineta de Llubí cap a Ciutat i Calvià.

Si aneu a http://ideib.caib.es/visualitzador/visor.jsp veureu la successió de les fotografies de la zona en els darrers anys i la podeu comparar amb la fotografia de l'any 1956 fent "clic" a les pestanyes de les ortofotografies (a l'esquerra.

Aquestes basses, les quals nosaltres anomenem familiarment "les salades dels Rotlos" estan situades a l'esquerra de s'Albufera, una mica més abaix dels dos torrents que entren des de la Serra i del Pla.

La "putada" és que no són visibles per estar massa a l'interior del Parc i no haver-hi (encara) accessibilitat pels visitants.

La veritat és que és una mica irònic veure flamencs, ànneres blanques, becs d'alena i avisadors a una zona que, en teoria, hauria de ser de canyissar espès.

Us en pas una imatge parcial presa fa poques setmanes des d'una zona elevada: Imatge

Pere
Pere Vicens l’ha editat per darrera vegada el dia: dc. oct. 06, 2010 2:32 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Miquel Àngel Reus
Member
Entrades: 14
Membre des de: dl. maig 04, 2009 9:20 pm

Entrada Autor: Miquel Àngel Reus »

Hola,

Gràcies, Pere Vicens, per les explicacions del lloc concret, és un poc mal d'explicar; i a en Pere Tomas, gràcies per la pàgina WEB dels codis de les anelles.
Els controls del ocells en aquesta zona s'han de fer a molt distància, però ahir vaig fer una altra lectura dels flamencs anellats, anella groga al tars de la pota esquerra amb quatre dígits separats 1/RLD. He mirat a la pàgina WEB dels codis, i el color de l'anella amb els digits separats no figuren al llistat (els dígits semblen espanyols però no el color).
He enviat un correu a Christophe Germain amb les dues lectures.


Salut
Miquel Àngel
Avatar de l’usuari
Naturalista - s'Albufera
Member
Entrades: 131
Membre des de: dc. juny 11, 2008 8:53 am

Entrada Autor: Naturalista - s'Albufera »

Hola a tots i a totes.

Ahir ens comunicaren que a la zona de Son Serra hi va haver una observació d'una seixantena de milanes negres Milvus migrans. No ho podem confirmar des del Parc, però aquesta setmana ja n'havíem anotades dues.

Avui hem pogut anotar 63 rossetes M. angustirostris juntes al Colombars (RÉCORD...!!!). A les salades dels Rotlos hi havia, com a més notori, 12 becs d'alena R. avosetta i 4 flamencs Ph. roseus.

En general, la presència d'anàtides (tant d'exemplars com d'espècies) al Parc ja és ben notable.

Pere
Naturalista - s'Albufera l’ha editat per darrera vegada el dia: dc. oct. 13, 2010 6:35 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Respon