Guia de Turisme Ornitològic de Mallorca

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
joem
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:04 pm
Ubicació: Palma (La Vileta)

Guia de Turisme Ornitològic de Mallorca

Entrada Autor: joem »

Acaba d'editar-se una guia (de la que som autors varis membres d'aquest forum) que pensam que pot ser del vostre interès. La "Guia de Turisme Ornitològic de Mallorca" aporta informació sobre els endemismes i presenta llistes amb l'status actualitzat de les espècies que s'han observat a Mallorca, incloses les rareses i magnífiques fotos de moltes espècies.

El gruix de la guia el composen 26 itineraris de 17 localitats diferents (6 planes per localitat) amb mapes i diferents informacions. Hi apareixen tant els llocs més sabuts per tothom (s'Albufera, Formentor, Salobrar,...) com d'altres molt menys coneguts (es Blanquer de Maria de la Salut, s'Algar de Portocolom, s'Esclop,...).

La guia està ja a la venda a diferents tendes (tant físiques com virtuals), inclosa la del GOB, a un preu de 18 euros. De moment, qui estigui interessat pot sol·licitar-la a l'adreça birdingmajorca@gmail.com

Trobareu més informació de la guia a la següent web http://www.birdingmajorca.com/birding-ca.htm (versió en català) i http://www.birdingmajorca.com/ (versió en anglès).
Josep Manchado
jmanchado@gmail.com
Avatar de l’usuari
Toni Muñoz
Member
Entrades: 362
Membre des de: dt. des. 11, 2007 8:50 pm

Entrada Autor: Toni Muñoz »

Enhorabona als autors; ha quedat molt bé. Un llibre molt útil i també molt atractiu. Bona feina.

Salut

Toni
Avatar de l’usuari
Maties Rebassa
Member
Entrades: 1030
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:52 pm

Entrada Autor: Maties Rebassa »

Gràcies Toni. Pensam que aquesta guia pot ser molt útil, ja que no n'hi havia cap al mercat (al menys actual) i feia temps que es xerrava sobre la seva necessitat. Està pensada sobretot per a la gent amb menys experiència i per tots aquells visitants que venen de fora i no saben ben bé quins són els millors llocs on anar, quines espècies es poden veure a cada un d'ells i en quina època de l'any.
Aquest és l'objectiu principal de la guia, ajudar als que la facin servir a trobar les espècies que volen veure, i a que s'animin a visitar localitats que fins ara no són massa conegudes pels "birdwatchers" forans, que sempre acaben anant allà mateix. Esperam que agradi!

Salut!
Amor, alenteix-te. El final mai és tan divertit com l'inici. Per favor, continua essent un infant en algun lloc del teu cor.
Original of the species, U2
Avatar de l’usuari
GOB-ornitologia
Member
Entrades: 71
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 8:53 pm
Ubicació: Mallorca

Entrada Autor: GOB-ornitologia »

Me sumo a les enhorabones pel llibre, està molt bé i com dius Maties, feia falta. Espero que sigui un èxit.

Per cert, ja se pot comprar al local del GOB qui vulgui

Salut

Manolo
Avatar de l’usuari
Antonio Bauza
Member
Entrades: 113
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 8:34 pm

Entrada Autor: Antonio Bauza »

Enhorabona a tots el que heu fet aquesta guia tan útil tan ben feta tan extensa i tant necesari, mem si els mateixos vos atreviu a fer la Guia dels Ocells de Mallorca que també a l'altura que estam es ben necessari que es faci.
Gràcies pel vostre treball i el bons moments que fareu passar a la gent que seguesquin els vostres comentarios i indicacions.
Toni Bauçà
Avatar de l’usuari
joem
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:04 pm
Ubicació: Palma (La Vileta)

Entrada Autor: joem »

Tot i que amb algunes petites confusions amb especies i cria a Mallorca, el Majorca Dailly Bulletin va fer l'altre dia un reportatge (aquí el podeu veure en PDF: http://www.birdingmajorca.com/pdf/maj_bulletin.pdf sobre la guia que hem publicat. Com dic, malgrat alguna petita errada i algunes coseta que no són del tot correctes, per ser un diari generalista va quedar prou be i sobre tot molt maco amb les fotos sempre magnífiques d'en sebastià Torrens i els espectaculars abellerols.
Josep Manchado
jmanchado@gmail.com
Avatar de l’usuari
Cati
Member
Entrades: 455
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:57 pm
Contacta:

Entrada Autor: Cati »

Fa més de 20 anys que Mallorca és un destí ornitològic reconegut entre els "birdwatchers" britànics. Basta pegar una ullada a les diverses revistes ornitològiques angleses per veure que, de forma regular, i des de fa ja molts d'anys se publiquen articles ornitològics sobre Mallorca. No me ve de nou que una publicació de qualitat com és la Guia de Turisme Ornitològic dels nostres amics, comenci a fer-se lloc entre els anglesos, molts d'ells àvids de nova informació ornitològica. Això no és rar si tenim en compte que el Regne Unit compta amb organitzacions com la RSPB amb més d'un milió de socis, entre ells 170.000 membres juvenils, un staff de 1.300 treballadors i milers de voluntaris, que maneja un presupost d'uns 90 milions d'euros, i administren 130.000 Ha. de reserves naturals. Ah! i la televisió anglesa pública dedica un espai de més d'una hora quasi exclusivament a l'ornitologia. És evident que ho tenen clar!

Lo que no sé és què falla aquí. Els espais naturals que tenim els hem aconseguit a força de lluites i protestes (Sa Dragonera, Cabrera, Mondragó, Parc de Llevant...), però avui dia, encara continuam així!!!!!, lluitant i passant pena per cada pam de terra verda que queda a les nostres illes. L'exemple més clar: Son Bosc . No basta saber que tenim un tipus d'hàbitat únic, o colònies d'abellarols, o que els falcons de la reina s'alimentin aquí de l'escarabat de San Joan, que estigui plagat d'orquídies, entre elles una quasi única al món. Lo que podria ser un atractiu turistic de qualitat, únic, divers, que fuig de l' estacionalització turística, que no fa malbé el territori, que genera llocs de feina directes i indirectes... Ningú veu a Mallorca aquest recurs?? Els escocesos venen molt bé l'época de cria del cadafet, a Extremadura venen els voltors negres i les cigonyes ; Tarifa la migració, Terol les grues, ...

I nosaltres?. Els mallorquins veim ja resignats com construïm un ALTRE nou camp de golf ( ja en tenim 24!) ben al damunt de tota aquesta riquesa natural, i cap polític ha mogut fins el moment un dit per protegir-lo de forma definitiva. Els nostres hotelers no veuen un producte diferenciador als altres mercats turístics, veuen un niu de rates i fems. Tenim un lloc amb valors naturals extraordinaris, tenim un mercat potencial que pagaria per conèixer i veure aquests tresors, tenim una guia turística ornitològica,... , No deixem fer un altre camp de golf! Hi ha altres formes de generar recursos sense fer malbé el territori.

I tot aquest "rollo" ve per la necessitat que tinc de donar ànims a iniciatives com aquesta (Maties, Pep, José Luis, Sebastià, Mª Carmen), i encaminar les passes cap un més que necessari turisme sostenible.

Salut!
Cati
Cati l’ha editat per darrera vegada el dia: dg. feb. 14, 2010 6:23 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Jose Luis Martinez

Entrada Autor: Jose Luis Martinez »

Hola foreros.

Hola Cati.

CUANTA RAZÓN LLEVAS. Creo que llevas toda la razón de que los recursos como Son Bosc, son interminables (sin un campo de golf, claro). Las orquídeas, los halcones y abejarucos así como los demás pobladores de esta impresionante área seguirán estando ahí cada temporada turistica (sea alta o no), EN 2010 Y EN 2030 también.

Quizás nuestro problema es que somos unos amantes idílicos de la naturaleza (nos "mola" eso de ver los bichos en su hábitat, pero...¿para que hacer nada?), la lástima es que no sabemos nada de Marqueting, ni de "vender" la naturaleza.

Hace poco Nick Riddiford, me preguntaba que sería interesante para presentar en Mallorca de los especialistas en Inglaterra... y le contesté que ....EL TIPO QUE LLEVA EL MARKETING DE LA RSPB.

Como tú dices una asociación que tiene más de 1500000 de socios y al cual acuden TODOS (y digo TODOS) LOS PARTIDOS POLITICOS, antes de presentarse a elecciones.

Aquí tenemos el problema de que los partidos politicos CUENTAN LOS VOTOS DE LOS CAZADORES.....TOCATE LOS ......pIIIIIIIIII, para ganar las elecciones o para conseguir un puesto considerable.

Esta bien pensar que los hoteleros no tienen corazón, pero ¿y nosotros?. Ahora ha sido la Guia Turistica que es una paso importante, pero tiene que venir la Guia de las Aves de Baleares, la cohexión entre islas, las empresas de guias ornitológicos, las campañas de concienciación y colaboración ciudadana, el acercamiento de la ciencia al ciudadano, la "venta" en el extranjero, etc. vamos demostrarles a los politicos que la naturaleza pueden reportarles beneficios económicos y votos....y a la naturaleza que si somos capaces de "venderla" seguirá estando ahí para todos aquellos que quieran disfrutarla....durante MUCHAS TEMPORADAS TURISTICAS.

El ciudadano balear ya ha demostrado que esta por la labor (como tú dices Cati, con Dragonera, con s'Albuferea, con Mondragó.....) ahora nos toca a nosotros, sí a las ONG's saber dirigir nuestro pensamiento e ideas y atacar "al toro" de frente....Pase lo que pase intentar convencer a nuestros ciudadnos (me refiero al mundo) de que somos capaces de cuidar y porteger nuestra tierra.

UN ABRAZO

JOSE LUIS MARTINEZ
Avatar de l’usuari
Miguel McMinn
Member
Entrades: 286
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:37 pm
Ubicació: Palma de Mallorca
Contacta:

Entrada Autor: Miguel McMinn »

Hola Cati

En una charla que di en la Universidad de Otago (Isla Sur, Nueva Zelanda) surgió la pregunta sobre el porcentaje de dinero que la industria turística de Baleares tenía que invertir en proyectos de conservación; me preguntaban como se gestionaba la tasa de compensación ecológica. Si una actividad tiene un impacto sobre el medio ambiente, tiene que realizar una acción compensatoria, como financiar un proyecto de compensación.

Saludos

Miguel
Avatar de l’usuari
Toni Muñoz
Member
Entrades: 362
Membre des de: dt. des. 11, 2007 8:50 pm

Entrada Autor: Toni Muñoz »

Nueva Zelanda no sólo está en las antípodas físicas... ;)
Aquí algunos se atrevieron (le llamaron ecotasa, al invento), pero ya sabemos cómo acabó la cosa. La "alternativa" (Tarjeta Verde), no llega ni a sucedáneo de mala calidad. La partida de "compensación ambiental" de los proyectos de carreteras, por poner como ejemplo los proyectos más costosos que se ejecutan en Baleares, se dedica a comprar "obras de arte" e instalarlas en rotondas. De lógica indiscutible, no?
Es que los neozelandeses no entienden la mentalidad mallorquina... ;)

Salut

Toni
Avatar de l’usuari
joem
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:04 pm
Ubicació: Palma (La Vileta)

Entrada Autor: joem »

Caty, Toni, Miguel, jo crec que es una questio de consciència social i crec que cada dia es guanya un poquet aquesta batalla, la estem guanyant, encara que cada derrota fa mal i cada perdua es irrecuperable.

El que si tinc clar es que no es poden baixar els braços, ara mateix a Menorca hi ha una autentica campanya contra el PTI, acusant-lo de protegir massa el territori, tot perque un tipo ha dit que es un arquitecte famos, que va presentar un projecte per una bodega super guai i que no ho ha pogut fer... Fa dies que segueixo el tema i es indignant perque encara no ha dit ningu, ni periodistes, ni ell, ni CAEB, ni PP ni ningu per que no ho ha pogut fer, segurament perque tot es una enorme mentida.

Aqui vos deixo la nota del GOB Menorca
http://www.gobmenorca.com/noticies/150210

Anims i a continuar, encara que lo de son Bosc fa mal, pero queden mes coses per les que lluitar.
I gràcies per les teves paraules Caty
Josep Manchado
jmanchado@gmail.com
Avatar de l’usuari
Cati
Member
Entrades: 455
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:57 pm
Contacta:

Entrada Autor: Cati »

Hola a tots, de nou

Pep, les paraules d'en Miquel ens fan pensar que és un problema de conciència mediambiental que és evident que se demostra més avançada entre la població anglesa i neozelandesa, (i molts altres països). I aquí casi ens morim del susto, com diu en Toni, amb la situació creada amb l'intent d'aplicació de l'ecotaxa, encara quan les enquestes recollien la disposició dels turistes a pagar una petita quantitat per invertir a la natura illenca (ja sabeu que hi ha una llista enorme de països que tenen un impost semblant).

Que hi ha consciència ambiental a Baleares no en tinc cap dubte, així ho demostra el nombre de socis del GOB i el seu poder de convocatòria quan hem arribat a defensar casos extrems. Però aquesta consciència no basta, no ens podem conformar en tenir un carnet de soci dins la butxaca. Hem d'anar més envant, donant exemple, posant eines i iniciatives damunt la taula, i demostrant que altres vies són possibles i factibles, es a dir, dur a la pràctica la conciència conservacionista, com els anglesos de la RSPB o els neozelandesos. Però per què aquí ens costa tant? En José Luis parla del "marketing" de la RSPB, i tal vegada ens falta això, que no sabem arribar a la gent de carrer. El conformisme i la resignació pareixen ser les respostes més fàcils davant la pèrdua lenta però constant de nous espais. Pel contrari, davant la societat, els hotelers saben vendre que són respectuosos amb la natura, i els caçadors els vertaders gestors del medi ambient. I tothom se queda tan "panxo"!

Una abraçada a tots!
Cati
Cati l’ha editat per darrera vegada el dia: dt. feb. 16, 2010 12:12 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Steve
Member
Entrades: 267
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:30 pm
Ubicació: Baleares
Contacta:

Entrada Autor: Steve »

Hola Cati,
Creo que en el ejemplo neozelandés, se pusieron manos a la obra a salvar endemismos cuando ya era demasiado tarde. El desastre ecológico de ese país tiene pocos precedentes. Muchas especies solo subsisten en islas aisladas que son gestionadas casi como zoos al aire libre. Ójala aquí no llegemos a lo mismo....

Steve
"No es bonito...solo parece bonito"

Mallorca Bird Ringing Blog:
http://birdringing-mallorca.blogspot.com/
Avatar de l’usuari
jaume adrover
Member
Entrades: 308
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:57 pm

Entrada Autor: jaume adrover »

Hola

Na Cati ho ha dit, a Mallorca cal bregar (i passar pena) per cada pam de terra. La primera vegada que vaig anar a una moguda per salvar Es Pujols, un camp de Golf amb una urbanització anexa a s'Alqueria Blanca del tamany del poble, va ser el 1994 (cagondell, tornam vells). Han passat prop de 16 anys i avui podem reafirmar la protecció als jutjats. Lamentablement cap batalla ambiental guanyada és definitiva, en canvi si que ho són les derrotes. Així i tot enhorabona a la gentada que ha fet passes per que arribàs aquest dia.

A veure si poso bé l'enllaç

Salut

http://www.tribunamallorca.cat/not%edci ... es-pujols/


Jaume
La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.
Avatar de l’usuari
Cati
Member
Entrades: 455
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:57 pm
Contacta:

Entrada Autor: Cati »

Yo tampoco espero que ocurra lo mismo, Steve, però a veces pienso que se recciona cuando las cosas estan ya al límite. Jaume, esteim d'enhorabona, però cal estar sempre al damunt, per què, com tu ben dius, les batalles guanyades no són mai definitives.

Salut!
Cati
Respon