Nido de cuervo

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
David García
Member
Entrades: 109
Membre des de: dl. feb. 18, 2008 7:38 pm

Nido de cuervo

Entrada Autor: David García »

Buenas compañer@s,


Hace unos meses atrás localizé un nido de cuervo en una torreta de luz, desde entoces he realizado un seguimiento del nido. A las fechas de hoy, esta pareja tiene dos pollos emplumados. Los adultos suelen posarse en otras torretas que están por las proximidades. Espero que salgan bien esta prole de una de las especies con un futuro incierto en las Baleares, especialmente en las Pitiüses.


El compañero Félix (Menorca) me ha comentado q a ellos también les crio una pareja en una torreta. No sé si se han dado otros casos en Mca. Ustedes ya me dirán cosas.

Pues le mantendré informado en la medida de los posible sobre la evolución de este nido.


Un abrazo,

David
"Que la soberbia no nos impida conocer otros saberes sólo por ser distintos"
Warmi
Avatar de l’usuari
Xavi
Member
Entrades: 583
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 11:08 am
Ubicació: a ca meva

Entrada Autor: Xavi »

Si té refereixes al Corvus corax, no crec que tengui un futur més incert que el d'altres aucells. De fet ha augmentat la seva població i s'han fet controls de la mateixa. La meva teoria de l'augment del corb és degut a l'augment d'aliment. Hi ha moltes cabres mortes, més menjadors per altres espècies...
Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"
Avatar de l’usuari
Xavi Llabrés
Member
Entrades: 88
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 2:38 pm

Entrada Autor: Xavi Llabrés »

Controls per part de les administracions.... Controls sense fotos ni polítics pel mig, sense rodes de premsa... Aquí l'únic que han de controlar són a ells mateixos. Com dirien uns amics:"Molta corbata i molt poca vergonya!".

No penso que el corb necessiti cap control, el que necessiten controls són les torretes enrrampadores, són els escopeters, són les administracions burrocratitzades...

molts d'anys!
A falta de grua, bó és xàtxero cendrós
Avatar de l’usuari
Xavi
Member
Entrades: 583
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 11:08 am
Ubicació: a ca meva

Entrada Autor: Xavi »

Estic totalment d'acord amb tu Xavi. Només coment lo que hi ha. Una abraçada.
Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"
Avatar de l’usuari
Maties Rebassa
Member
Entrades: 1030
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:52 pm

Entrada Autor: Maties Rebassa »

No crec que la falta d'aliment hagi estat el factor limitant en cap moment. Més bé, i com tu bé dius, Xavier, hi ha hagut altres factors "antròpics" (per dir-ho suaument) que han estat més determinants. La pressió que sofreix el corb actualment, tot i els controls que anomenes, no crec que sigui tan alta com en el passat, i això bastaria per a que les seves poblacions s'estiguin recuperant.

Salut!
Amor, alenteix-te. El final mai és tan divertit com l'inici. Per favor, continua essent un infant en algun lloc del teu cor.
Original of the species, U2
Avatar de l’usuari
Naturalista - s'Albufera
Member
Entrades: 131
Membre des de: dc. juny 11, 2008 8:53 am

Entrada Autor: Naturalista - s'Albufera »

Hola David.

A la carretera de Felanitx a Portocolom ja fa uns anys ( quatre o cinc...) que una colla cria també sobre (entre) una torre elèctrica. En Jaume Sentes en fa el seguiment cada any.

Pere
Avatar de l’usuari
Alex
Member
Entrades: 192
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 11:07 pm

Entrada Autor: Alex »

Hola a tots, no se si es el mateix niu al que es refereix en David pero avui n'he vist un a una torre dins un camp de amtellers entre la carretera i la autopista de Palma a Inca. Si anau de Inca a Palma esta a la alçada del indicador del punt kilometric 18, des de la carretera es pot accedir a la finca per un camí de terra.
Salut
Alex
Avatar de l’usuari
Carlota Viada
Member
Entrades: 117
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 12:08 pm

Entrada Autor: Carlota Viada »

Xavi ha escrit:Si té refereixes al Corvus corax, no crec que tengui un futur més incert que el d'altres aucells. De fet ha augmentat la seva població i s'han fet controls de la mateixa. La meva teoria de l'augment del corb és degut a l'augment d'aliment. Hi ha moltes cabres mortes, més menjadors per altres espècies...
Hola a tots,
No sabem si el corb ha augmentat o a disminuït o roman estable... al manco no ho sabem de manera certa. Si bé tots tenim la nostra pròpia 'impressió' de com va als darrers anys, però no deixa de ser una espècie de la qual no sabem quasi res, per no dir res de res, de la seva demografia i tendència.

Els controls que menciona en Xavier Canyelles crec que són els que se fan a algunes finques que han denunciat problemes amb grups grans de corbs, no crec (Xavi, si tens més dades ho podries explicar millor?) que siguin controls de la població reproductora per part de l'administració.

Per resumir el que sabem de l'espècie, vos pos un extracte del Llibre Vermell del 2005. Crec que es ben necessari fer un recompte de parelles reproductores i avaluar el seu risc d'extinció. Si no, podriem arribar a tenir problemes com els que tenen a Canàries, on el corb ha estat a punt d'extingir-se a algunes illes.

Essent una espècie no gaire difícil de censar, no sé si el propi GOB podria liderar la iniciativa. M'oferesc de voluntària.

David, no dejes de contarnos como va ese nido 'eléctrico'!

Salut a tots,
Carlota

Categoría de amenaza en Baleares: DATOS INSUFICIENTES [DD]

Población y tendencia: En Baleares, se ha constatado su regresión a finales del siglo XX (Ramos, 1994; Avellà y Muñoz, 1997). Los censos en el dormidero más importante de Mallorca, resultaron con 58-82 ejemplares en el invierno de 2003-2004 (Adrover, 2004). Considerado antaño abundante en Menorca, sus efectivos se redujeron hasta un 80% (Ramos, 1994). En Formentera, entre 3-6 parejas (Wijk y Jaume, 1997). No se dispone de censos completos recientes ni de valoraciones cuantitativas sobre su tendencia.

Problemas de conservación: Parece que la electrocución es la principal causa de mortalidad no natural de esta especie en Baleares (Adrover, 2004), durante la revisión de unas 500 torretas de media tensión en tres zonas de Mallorca, se localizaron 40 ejemplares electrocutados (J. Adrover, com. pers.). El uso de veneno puede haber provocado grandes mortalidades. La persecución por parte de cazadores, ganaderos y agricultores, los factores culturales y el mal uso de rodenticidas en el vertedero de Son Reus (donde se alimenta) pueden también haber tenido una incidencia negativa de forma puntual.

Actuaciones de conservación propuestas: Sería necesario hacer un censo de esta especie así como un estudio de su productividad y de su tendencia. Sería necesario realizar análisis de contaminantes de la población mallorquina, ya que se alimenta a diario en el vertedero de Son Reus donde excava entre las cenizas tóxicas. Continuar la lucha contra el veneno y con el aislamiento de postes eléctricos peligrosos en zonas sensibles. Campañas de concienciación dirigidas a la payesía y estudiar los posibles daños que pueda causar esta especie en las explotaciones rurales.

Observaciones: No se tienen datos cuantitativos de su población ni de su tendencia como para poder aplicar los criterios de amenaza de la IUCN, por lo que se considera como con Datos Insuficientes (DD).
Avatar de l’usuari
Xavi
Member
Entrades: 583
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 11:08 am
Ubicació: a ca meva

Entrada Autor: Xavi »

La meva impresió és que darrerament hi ha més corbs a Mallorca. En canvi semblen haver desaparegut dels illots i a Eivissa han minvat molt. Aquests animals van on hi ha menjar. Els darrers anys a tota la serra de Teramuntana shan matat cents de cabres. Al meu poble, Banyalbufar feia molt de temps que no s'en veien, en canvi ara cada dia en puc veure. El que no entenc és el "control" d'exemplars encara que siguin migrants no reproductors.
Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"
Avatar de l’usuari
David García
Member
Entrades: 109
Membre des de: dl. feb. 18, 2008 7:38 pm

Entrada Autor: David García »

Buenas compañeros,

Antes de nada agradecer la información suministrada de los nidos que se han mencionado. El nido que he estado observando es el de la autopista de Palma-Inca.

Me gustaría dar mi opinión sobre la situación del cuervo (Corvus corax) en las islas Baleares. Pero antes permítame recordar la definición sobre la regresión tal como se expone en el libro de Evaluación de especies amenazadas de Canarias.


"Cuando una especie está experimentando un reducción en sus posibilidades de supervivencia decimos que está en regresión. Ésta puede traducirse en un declive del área de ocupación, una disminución del número de individuos maduros o pérdida de viabilidad. Por tanto, cualquier situación que implique riesgo creciente de extinción de una especie denota que hay regresión."



En las islas Pitiüses, el cuervo ha sufrido una importante regresión de efectivos y de distribución en los últimos año. He sido testigo de como han ido desapareciendo parejas, pero especialmente con la información que me ha dado los compañeros de Ibiza (Oliver y Esteban). Existen varias localidades de la isla de Ibiza donde la especie ha dejado de criar en los últimos 15 años, como puede ser los cantiles del Salines, Puig Pelat, etc. Hay muchísimos nidos abandonados en los acantilados marinos de la isla y en islote, que muestran los territorios que en su momento ocupo la especie. De igual manera sucede en la isla de Formentera, donde actualmente se baraja la posibilidad q nidifique una pareja. Recuerdo q en 1998 cuando fui por vez primera la isla de Ibiza, los agentes ya estaban preocupados por la regresión de la especie.

En el caso de Menorca, ornitólogos locales me han comentado como varios nidos de cuervo se han abandonado en los últimos 10 años. En la isla de Mallorca, he comprobado en estos últimos dos años varios nidos abandonados. Es verdad q suelen verse grandes grupos de cuervo, tanto en Mca como en Menorca. Pero tengamos en cuenta que siempre existe una población flotante compuesto por jóvenes y adultos no reproductores.


Desconocemos totalmente el número de efectivos reproductores de cuervos en las islas, su productividad y movimientos entre las islas.

Hay claros indicios de una regresión de los efectivos reproductores, especialmente en las Pitiüses. Sabemos que existe una importante mortandad en las líneas eléctricas en las islas Baleares, especialmente Mca y Menorca. Por tanto, no tengo ninguna duda que se trata de una especie con un futuro incierto.

Ya llevo unos años haciendo seguimiento de la sp en las Pitiüses, y continúo en Mca. Agradecería profundamente cualquier tipo de información de nidificación o de concentraciones de la sp en las islas. baldritja@yahoo.es.


Un abrazo,

David García
"Que la soberbia no nos impida conocer otros saberes sólo por ser distintos"
Warmi
Avatar de l’usuari
Kike
Member
Entrades: 22
Membre des de: ds. juny 06, 2009 7:57 pm
Ubicació: Calvià

Entrada Autor: Kike »

Hola a tothom,
Fa uns 8 minuts han passat 4 corb que venien de les muntanyes i que han volat per damunt Alarò,en direcció sud-oest molt aprop del niu que ja han deixat, potser siguin les cries i la parella.
Saluts kike.
Kike l’ha editat per darrera vegada el dia: dg. jul. 12, 2009 12:49 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
david
Member
Entrades: 15
Membre des de: dv. jul. 25, 2008 11:14 pm

Entrada Autor: david »

Hola, pot ser que hi hagi un altre niu de corp a se carretera que va de palma a sineu a s'altura de sa llimonera? darrerament casi cada pic que hi pas veig corps prop de es ancat que hi ha amb cabres vora se carretera tant volant, com aturats a sobre un pi, com menjant devora ses cabres alguna resta. He arribat a vorer fins a 3 corps a aquest indret menjant.
David Llompart.

"Solo hay dos cosas infinitas, el universo y la estupidez humana y de lo primero no estoy seguro." Albert Einstein.
Avatar de l’usuari
Alex
Member
Entrades: 192
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 11:07 pm

Entrada Autor: Alex »

Hola, el niu de la torre de corrent l'autopista havia desaparegut aquest hivern, no se si per qualque ventada o per la "neteja" del personal de "kesa", peró l'han tornat a fer, aquesta vegada un poc més avall.
Segons m'ha dit en David estan covant.

Salut
Alex
Avatar de l’usuari
jaume adrover
Member
Entrades: 308
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:57 pm

Entrada Autor: jaume adrover »

Hola

Justament ahir en vaig passar i vaig veurer-lo al niu alaroner. Un any el niu de la torre de Felanitx el van tomar els de "kesa" també, però el van tornar a armar. Hi tornen a ser els corbs enguany. Okupa y resiste!

Salut

jaume
La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.
Avatar de l’usuari
Alex
Member
Entrades: 192
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 11:07 pm

Entrada Autor: Alex »

Hola, avui passant he vist dos adults al niu de devora l'autopista a la torreta de kesa.

Imatge

Imatge

Salut
Avatar de l’usuari
jaume adrover
Member
Entrades: 308
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:57 pm

Entrada Autor: jaume adrover »

EP

Idò els de Felanitx tornen a nidificar a la torre d'alta tensió i ja van 6 anys seguits. A veure si enguany crien algun poll, alguns anys me tem que no n'han tret cap. Okupa i resiste!

Salut

Jaume
La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.
Respon