Biodiversitat

Cal més esforç en informació i vigilància de la caça a Mallorca

L’examen al caçador i la dotació d’agents de medi ambient són temes pendents i molt importants que el Consell de Mallorca ha de prioritzar a l’agenda.

 

La setmana passada es localitzà vora l’aeroport de Palma un exemplar d’àguila peixatera morta per un tret amb munició de caça. Aquest fet torna fer palesa la necessitat de millorar les mesures d’informació i de control de la pràctica de la caça a les Balears.

 

Foto: CAIB

 

L’àguila peixatera és una espècie amenaçada i catalogada com vulnerable a Espanya, amb una població balear formada per únicament 23 parelles el 2016.

La troballa d’aquest exemplar tirotejat no és excepcional, i malauradament el dispar a espècies no cinegètiques o fins i tot amenaçades es segueix constatant. Davant aquesta situació, el GOB reclama de l’administració competent un major esforç en el control a l’accés i la pràctica de la caça.

En primer lloc, cal implantar d’una vegada les proves d’accés a la llicència de caça. Aquesta mesura ja apareixia disposada a la Llei 4/1989 de conservació de la naturalesa, i posteriorment fou recollida per la vigent llei balear de caça l’any 2006. Així, ja fa 27 anys que es va establir la necessitat que els caçadors demostrassin mitjançant una prova el seu coneixement de la normativa cinegètica, però encara tenim pendent l’aplicació d’aquest requisit. Instam idò al Consell de Mallorca a agilitzar la reglamentació de la prova d’accés a la llicència de caça per tal de garantir que tot caçador coneix la normativa que ha de complir i evitar així la comissió de possibles infraccions o delictes per desconeixement.

En segon lloc, cal incrementar l’esforç en vigilància. A Mallorca es compta únicament amb tres Agents de Medi Ambient i quatre vigilants dedicats exclusivament al control de la caça practicada per en torn a 16.000 caçadors. Així, simultàniament, només 2 d’aquests professionals patrullen Mallorca vetllant pel compliment de la llei. Certament també la resta d’AMAs de la Conselleria de Medi Ambient i també el Seprona intervenen en temes cinegètics, però atenen molts altres temes i no ho fan de forma exclusiva pel que fa a la caça. És evident que la dotació de personal és del tot insuficient per controlar la situació mínimament.

Consideram que seria bo que aquestes reclamacions fossin compartides per les entitats que representen als caçadors (Federació Balear de Caça i Associació d’Entitats de Caça) ja que una major informació, formació i control sense dubte aniria a favor d’una caça més respectuosa i podria evitar situacions lamentables.

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents