Transport i infrastructures

15.07.2014. El GOB diu que la Ronda Nord d’Inca, no és una ronda urbana sinó una nova carretera a l’estil Mates-Munar.

El GOB aprofità el termini d’exposició pública per demanar la retirada del projecte i la solució d’adopcions adaptades a les necessitats reals d’Inca.

 

 

 

15.07.2014. El GOB diu que la Ronda Nord d’Inca, no és una ronda urbana sinó una nova carretera a l’estil Mates-Munar.

El GOB aprofità el termini d’exposició pública per demanar la retirada del projecte i la solució d’adopcions adaptades a les necessitats reals d’Inca.

_________________________________________________________________________________________________________________

 

El GOB presentà ahir al·legacions respecte del projecte de Ronda Nord d’Inca impulsat pel Consell de Mallorca.

 

Si bé és cert que Inca té problemes greus de mobilitat per la manca d’una estratègia de mobilitat adequada i com a resultat d’un planejament urbanístic desordenat, amb molts de vials municipals sense acabar de completar – la qual cosa dificulta i congestiona les vies existents – amb moltes infrastructures i serveis situades al sòl rústic i amb una manca de connectivitat entre els diferents barris, agreujat especialment pels cotxes que conflueixen a l’Avinguda de Lluc per tenir accés a Selva-Caimari-Lluc, el cert és que entenem que el que es proposa implica la creació de nous problemes, més que no pas la solució de les existents.

 

Alternatives reals

L’estudi d’alternatives que contempla el projecte és un estudi totalment sesgat i condicionat pel fet de no contemplar cap tipus d’alternativa al tipus de via que, d’acord amb el Pla Director Sectorial de Carreteres, està contemplat per la Ronda Nord d’Inca. El Pla preveu una carretera i no una ronda urbana.

 

El cert és però, que la tipologia de via prevista, no es correspon a la concepció de ronda urbana, sinó és una nova carretera que travessa sòl, majoritàriament rústic, amb els impactes greus que això comporta, especialment des del punt de vista de consum de territori, però també, i donada la localització del projecte, en relació a l’impacte paisatgístic i patrimonial que en aquests moments de la cara nord del municipi, el darrer espai rural que conserva Inca, que connecta amb multitud de camins rurals antics que surten d’Inca de manera radial i que en aquests moments, signifiquen la única sortida de la ciutat cap a un entorn natural no urbanitzat ni artificialitat.

 

Consideram que existeixen alternatives reals que plantejades des de la concepció real de ronda urbana, podrien representar un element integrador i fins i tot embellidor de la ciutat, molt més amable amb els mitjans de transport no motoritzats, així com amb els vianants, que connectés les barriades i que representés una via de descongestió pel centre de la ciutat, apropat al nucli urbà ja consolidat, conformant la trama de carrers ara encara no acabats, i evitant l’especulació urbanística dels terrenys que quedaran entre el nucli urbà i la nova carretera.

 

Manca de justificació

Tal i com està configurada la ronda Nord, com una carretera interurbana C-80 no es justifica de cap manera la necessitat d’aquesta infraestructura per donar solució a les problemàtiques reals de la ciutat.

El GOB demana que es replantegi el projecte des del punt de vista i a escala de la ciutat d’Inca, i no només pensant en el tràfic de vehicles sinó concebut com un element d’integració, per a facilitar la mobilitat urbana i interurbana atenent tots els modes de transport i prioritzant els no motoritzats.

 

Impacte crític

L’impacte del projecte és crític i afecta molt negativament el patrimoni paisatgístic, natural i etnològic del sòl rústic situat al nord del municipi, més concretament:

1) Es preveuen arrasar més de 20 hectàrees

2) El projecte contempla amplades de 24 mentre carrils, mitjanera, voreres i vials de servei.

3) S’afecten 145 parcel·les

4) Es tomaran 9 edificacions, entre les quals 2 corresponen a primer habitatge

5) Es veuran afectats diferents elements patrimonials, un dels quals es preveu deixar damunt una rotonda, solució que consideram ridícula i insultant per un element patrimonial a conservar.

6) Tallarà tots els antics camins que de forma radial accedien des de les diverses poblacions situades més al Nord del municipi, amb la ciutat, dificultant o directament impossibilitant l’accés peatonal a aquestes finques i amb una solució d’accés pensada exclusivament pels cotxes.

7) Afectarà a terres de cultiu i zones arbrades.

8) S’afectarà negativament l’accés a la zona rural confrontant amb el municipi, utilitzat actualment per la pràctica de l’esport i l’esbarjo fugint de la congestió i manca d’espais verds dins de la ciutat.

9) Es destrossarà el paisatge rural al Nord del municipi que, mirant cap a la serra de tramuntana, quedarà literalment tallat per la infrastructura.

10) Afavorirà l’especulació i el creixement urbanístic de la ciutat de forma expansiva des de l’espai actualment urbanitzat dins al límit interior de la infrastructura, que pedrà el valor com a espai urbà i guanyarà valor com a espai per a l’especulació i el desenvolupament urbanístic.

Un impacte inassumible i sobretot evitable si es revisés la pertinença del projecte i sobretot del tipus de via prevista d’acord amb la situació actual i amb l’objectiu d’estalviar doblers públics i minimitzar el consum de territori.

 

Foto: imatges de l’entorn rural afectat.

Tags: carreteres, Inca, Mallorca Cap Al Col·lapse, Ronda Nord

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents