Territori i urbanisme

Amb més de 16.000 habitatges buits a Palma, no necessitàvem destrossar Son Bordoi

La construcció de més habitatges no és la solució a la problemàtica d’accés a l’habitatge, ara agreujada per la pressió del lloguer turístic d’habitatges il·legals a la Ciutat.

La setmana passada, la Gerència d’Urbanisme de Cort va donar el vistiplau a la dotació de serveis per a que el Govern pugui aprovar ara el projecte d’urbanització de Son Bordoi que preveu una promoció mixta de 750 habitatges (protegits, taxats i lliures) a la darrera gran àrea rural del Molinar. Son Bordoi és un sector de sòl urbanitzable no programat de 112.882 m2, que a dia d’avui és encara una àrea rural, amb usos agrícola-ramaders a l’horta de Palma darrera el Molinar.

7 anys després de la proposta del Govern Antich, que ja va ser fortament contestada pel GOB, de crear reserves estratègiques de sòl amb l’anomenada llei Carbonero, i després que el mateix Antoni Noguera, tinent de batle de Cort, afirmés al setembre de 2015 que “Pensam que, havent-hi 16.000 pisos buits a Palma, la solució per facilitar l’accés a l’habitatge no passa per edificar més”, ara, Cort ha donat el vistiplau a la dotació de serveis, una passa imprescindible per a que el projecte acabi desenvolupant-se.

Així, es materialitzarà la destrossa de la darrera àrea rural del Molinar, en una zona amb una forta pressió (accessos autopista, ampliació port, procés de gentrificació, etc).

Son Bordoi: un gran error que Palma no necessita.

Des del GOB consideram que el Govern Antich, ja en el seu moment, va errar amb la política d’habitatge incentivant més construcció i, concretament, que el projecte de Son Bordoi és un monumental error, ara més que mai. En aquell moment el GOB ja va plantejar una alternativa per a impulsar la política d’habitatge i continuam defensant-ta. Amb l’estoc d’habitatges buits ja existents i l’edificabilitat permesa és més que suficient per a promoure polítiques de rehabilitació i consolidació urbana.

Aquesta proposta coincidia ja llavors amb el “Plan Estatal de Vivienda y Rehabilitación” del Ministeri d’Habitatge del govern de Madrid, que possibilitava el finançament públic d’habitatges protegits (HPO) mitjançant l’adquisició d’habitatges existents. Aquesta mesura, serviria per crear una reserva pública d’habitatges a partir de l’estoc d’habitatges buits existents, sense necessitat de construir-ne més de nous.

A més, seria més coherent amb les intencions de Cort de destinar els pisos buits de Palma a lloguer social i fins i tot de sancionar als bancs i grans empreses que tinguin habitatges buits durant més de dos anys, oferint alhora incentius per a la rehabilitació en habitatges a canvi de cedir-los per a lloguer social.
I fins i tot amb les intencions del propi Govern d’oferir-se a reformar pisos buits de particulars a canvi que aquests es comprometin a destinar-los a lloguer social durant nou anys. Una de les novetats que va incloure el pla d’habitatge social que es va presentar al desembre de 2015 i que preveia duplicar les ajudes de lloguer i incrementar un 10% el parc d’habitatges de renda social.

Què implica el projecte urbanístic?

La urbanització de Son Bordoi serà només el principi de la destrucció total de l’àrea rural del Molinar.

Suposarà un creixement poblacional insostenible (2.500 persones més), una saturació del trànsit rodat i accentuarà la manca de serveis ja existent en aquests moments, en una Ciutat amb una forta pressió turística que afecta barris especialment sensibles i atractius com és el cas del Molinar.

 

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents