Residus

EL GOB viatja a Tenerife per denunciar el model-estafa incinerador de TIRME

Una de les reunions ha estat amb el conseller de Medi ambient del Cabildo de Tenerife on se li ha informat del funcionament del model TIRME

Membres del GOB han realitzat tot un seguit de contactes per denunciar a la població i responsables polítics de Tenerife, la perversió del funcionament del model incinerador de TIRME, actualment supeditat a l’importació de residus per mantenir la seva viabilitat econòmica i amb uns molt pobres resultats en reciclatge de residus.

Aquesta “Gira” ha estat realitzada durant cap de setmana de l’11 i 12 de juliol i durant la setmana es varen realitzar tot un seguit de contactes amb xerrades i reunions amb diferents agents socials i polítics de l’Illa de Tenerife. Aquests contactes s’enmarquen dins la campanya dels moviments socials i polítics “La incineració NO és la solución. Impulsada ara que, a Tenerife, s’està acabant el contracte de l’actual concessionària de la gestió de residus signat amb URBASER, la filiar d’ACS (Propietària de l’actual Incineradora de Mallorca), i des d’alguns agents polítics tinerfenys han fet planejar l’ombra de la incineració.

L’illa canària compta amb un pla propi de residus,que caduca enguany, el PTEOR (Plan Territorial de Ordenación de los Residuos), que va ser aprovat per tots els grups polítics i que desenvolupa un autèntic pla de reciclatge i tractament de residus amb triatge de fraccions i compostatge són les vertadera pedra angular del projecte i a on la incineració és una possibilitat remota.

El paper del GOB a Tenerife

EL paper del GOB ha consistit en informar del funcionament del model Mallorca, basat en la incineració i que actualment la seva viabilitat econòmica depèn de d’importació de fems d’altres països d’Europa. El GOB ha volgut traslladar a la població i responsables polítics, que el model TIRME suposa un pèrdua de la SOBIRANIA en la decisió a com gestionar els seus municipis en matèria de RESIDUS. El contracte amb TIRME suposa un autèntic cop d’estat a la lògica de la gestió dels residus urbans en benefici d’aquesta empresa. Això, sumat al gran cost per a la població d’aquest sistema amb uns molt pobres resultats de reciclatge on poc més del 10-15% dels residus es reciclen.

El GOB ha realitzat dues conferències, una a Santa Cruz de Tenerife (capital de l’Illa) i l’altre a Arico (municipi on es preveu la possible instal·lació de la incineradora), amb una forta presència de responsables polítics i tècnics municipals. Entre altres assistiren a les ponències el conseller de Medi Ambient D. José Antonio Valbuena i la regidora de Sostenibilitat i neteja de l’ajuntament de las Palmas de Gran Canaria, Pilar Álvarez, a més d’un gran nombre de regidors a l’oposició del Cabildo.

 

A més es va poder realitzar una reunió amb el propi conseller de Medi Ambient, el Sr. José Antonio Valbuena per parlar amb més deteniment d’aquest model. Per altra banda el GOB col·laborà amb tasques de sensibilització amb associacions de veïnats, com la de Somosierra (barri de Sta. Cruz de Tenerife), en matèria de millorar la recollida selectiva i la neteja del barri.

 

L’impacte de les xerrades ha estat tal, que no es descarta que membres del GOB tornin a l’Illa per seguir denunciant aquest model a la població i sensibilitzar als responsables polítics sobre alternatives a la incineració.

 

 
 
 
Tags: Incineració,

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents