Biodiversitat

GOB i ENDESA col·laboren per a la conservació de la milana a Mallorca

El seguiment mitjançant emissors de ràdio, terrestres i via satèl·lit, és fonamental per a la recuperació de la milana i enguany ha permès detectar un gran episodi de mortalitat

 

Avui, s’ha presentat, un any més, el Projecte per l’Estudi, la Conservació i la Divulgació de la Milana a Balears. L’acte ha comptat amb la participació del director general d’Endesa a Balears, Ernesto Bonnín, de Manolo Suárez, responsable d’ornitologia del GOB, i d’Antoni Muñoz, responsable de conservació i secretari de l’entitat.

Així, enguany, de bell nou, el GOB i Endesa han renovat la col·laboració per impulsar i mantenir el seguiment d’exemplars mitjançant alta tecnologia, i aconseguir d’aquesta manera una informació molt valuosa per a la conservació de la milana a Mallorca. Endesa finança la tecnologia, i el GOB aporta la feina de seguiment de camp i el procés de la informació.

La milana (Milvus milvus) és una de les nostres espècies més amenaçades, i està catalogada en perill d’extinció a les Balears i al conjunt d’Espanya. Quan es començaren les actuacions de conservació sobre aquesta espècie, fa 15 anys, quedaven a Mallorca menys de 10 parelles. Afortunadament es va actuar d’hora, i els grans esforços dedicats han aconseguir invertir la tendència. La milana segueix en risc, però la seva població s’està incrementant substancialment, i comença a ser una espècie habitual a localitats on feia dècades que havia desaparegut. L’avaluació realitzada enguany per la Conselleria de Medi Ambient situa la població balear per damunt de les 120 parelles.

El GOB realitza en aquests moments el seguiment de 32 exemplars equipats amb emissors, per tal de poder-los localitzar en cas que morin. Tot i que la població s’està recuperant, és important mantenir indicadors que donin el senyal d’alerta si tornen agreujar-se els problemes que portaren la milana gairebé a l’extinció, fonamentalment per l’ús il·legal de verí.

De fet gràcies al marcatge d’exemplars amb emissors enguany s’ha pogut detectar a Mallorca el més greu episodi de mortalitat registrat fins ara. Després de la localització dels primers cadàvers gràcies al senyal de mortalitat enviat pels emissors, la Conselleria de Medi Ambient ha realitzat una prospecció que ha resultat en la troballa de 34 polls i joves morts. Aquesta gravíssima situació, que es troba sota investigació, posa de manifest que, tot i que l’espècie s’està recuperant ràpidament els darrers anys, les causes que l’amenacen no estan resoltes.

La utilització d’emissors de seguiment, bé terrestres, bé via satèl·lit, ha estat clau per abordar les causes que havien portat la milana fins al llindar de l’extinció. A més de facilitar un volum enorme d’informació sobre l’ús que la milana fa del territori, el seguiment d’exemplars ha facilitat la ràpida localització dels exemplars que anaven morint, possibilitant la investigació de les causes de mort i la correcció dels problemes.

Així, ara sabem que l’ús il·legal de verí és la principal causa de mortalitat no natural de la milana a Mallorca (52%), seguida a molta distància per l’ofegament a dipòsits d’aigua (19%) i per l’electrocució (12%). Les milanes marcades actuen com a detectors d’aquests problemes.

Des del GOB agraïm de bell nou la implicació d’Endesa en la conservació de les espècies amenaçades a les Balears.

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents