Biodiversitat

El GOB demana a Medi Ambient la declaració d’una microreserva a ses Fontanelles

Celebram la declaració de l’àrea biològica crítica, publicada ahir, però cal reforçar l’àmbit de protecció de la saladina de Ses Fontanelles tal i com preveu el seu pla de recuperació

 

Ahir es publicà al BOIB la Resolució del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca de 19 d’octubre de 2015, per la qual es declara l’Àrea Biològica Crítica del Limonium barceloi a ses Fontanelles. Aquesta declaració era un dels compromisos del Pla de Recuperació de la saladina de Ses Fontanelles, aprovat per la Conselleria el maig de 2008.

Recordem que el L.barceloi és una espècie que en tot el món només viu de forma natural a la zona humida de Ses Fontanelles. Aquesta amenaça extrema va motivar la seva catalogació com espècie en perill d’extinció, i l’aprovació del corresponent pla de recuperació.

La situació del Limonium és especialment preocupant, ja que l’àrea que ocupa colinda amb la zona afectada pel projecte d’urbanització de Ses Fontanelles. De fet les obres del previst centre comercial fins i tot han destruït una part de l’hàbitat ocupat per l’espècie.

Des del GOB celebram la decisió de Medi Ambient de declarar l’àrea biològica crítica, i així poder disposar d’un instrument legal per preservar la zona humida de possibles impactes. Però el Pla de Recuperació del Limonium estableix que aquesta declaració ha de ser la passa prèvia a la declaració d’una microreserva, figura d’alt nivell de protecció establerta per la LECO (Llei de conservació dels espais naturals de rellevància ambiental). Instam idò a la Conselleria a iniciar sense més demora els tràmits per a la creació de la microreserva de flora de Ses Fontanelles.

Tot i així, des del GOB recordam que el major impacte i amenaça sobre el L. barceloi i l’àrea de protecció que s’acaba de declarar és el projecte d’urbanització de la zona immediata, on es pretén construir el centre comercial Palma Springs. És evident que si el projecte urbanístic es du endavant es generaran forts impactes sobre la zona humida protegida, en forma de contaminació, renou, canvis en la dinàmica hidrogeològica, etc., pel que insistim a ajuntament i govern en la necessitat d’impedir que el projecte urbanístic es dugui a terme.
 

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents