Educació ambiental

11/06/10 Aquest diumenge el Grup Infantil del GOB participa en una jornada de conservació i millora de la finca pública de s’Algar (Portocolom).

La jornada de conservació l’organitza la plataforma Quinportvolem? en col·laboració amb el Grup Infantil del GOB.

Divendres, 11 de juny de 2010

Aquest diumenge el Grup Infantil del GOB participa en una jornada de conservació i millora de la finca pública de s’Algar (Portocolom).
La jornada de conservació l’organitza la plataforma Quinportvolem? en col·laboració amb el Grup Infantil del GOB.


Aquest diumenge dia 13 de juny tenim previst que uns 100 membres del Grup Infantil del GOB (infants, familiars  i educadors/es) se sumin i participin en la jornada de conservació que ha organitzat la plataforma de Portocolom anomenada Quinportvolem? en la finca pública de s’Algar. L’activitat consistirà en conèixer la plataforma que lluita per aconseguir millorar l’estat de conservació de s’Algar, un espai natural digne de ser protegit i conservat. Es pretén acotar part de la zona litoral per afavorir la regeneració natural de la vegetació i netejar de fems la finca realitzant una recollida selectiva. El Grup Infantil del GOB compta amb el patrocini de l’Obra Social de Sa Nostra.

La jornada és oberta a qualsevol persona que vulgui participar en aquesta activitat de millora de l’entorn natural. Esperam comptar amb una bona participació de voluntaris i voluntàries interessats en millorar la conservació d’aquest espai natural.

Informació sobre la finca pública de s’Algar
S’Algar és sense cap dubte l’espai natural més emblemàtic de Portocolom i un dels més estimats pels felanitxers. És indubtable la seva bellesa paisatgística, la riquesa botànica i faunística. El seu savinar, ara prou recuperat, és un dels més importants de la comarca. Com molts d’espais costaners s’Algar va patir diversos intents d’urbanització que les mobilitzacions dels anys 80 i 90 van aconseguir aturar. La Llei d’Espais Naturals del 1992 el va declarar Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI), però així i tot el 1999 va anar d’un pèl que no s’hi edificàs un gran buc. Finalment el CIM va frenar la construcció al darrer moment per mor de la pressió popular i al 2001 els ANEI es van declarar inedificables.

Salvat de la urbanització però no de la degradació
El 2002 el Ministeri de Medi Ambient va adquirir bona part de la finca de Es Tancat de Sa Torre, que inclou s’Algar i el camí d’accés. De llavors, ni el Ministeri, ni la Demarcació de Costes, ni l’Ajuntament han fet passes per evitar-ne la creixent degradació. Es va anunciar que la finca era pública i prou, però comprar no vol dir necessàriament, conservar ni protegir. Els darrers anys s’Algar ha patit algunes agressions. S’hi va obrir, il·legalment, una pista forestal per accedir al dipòsit existent, s’hi han abocat enderrocs i fems, s’hi fan torrades en ple estiu i s’ha convertit en un lloc popular per les caravanes, que generen un impacte notable tant a s’Algar com a la part des Babo, a la mateixa finca. Darrerament s’hi han obert dos camins a la mala. La convivència entre els qui hi van a peu i en cotxe també s’ha fet incompatible degut a la pols del caminet etc…

Aquest espai natural està arribant a un punt de degradació que caldria frenar. El mal costum d’accedir-hi amb cotxes, caravanes, quads, motos… i precisament arran de la mar, ha malmès la zona més sensible i valuosa. L’àrea degradada pel pas de vehicles ja arriba als 10.000 metres quadrats i el mes d’agost poden arribar a aparcar-hi 200 cotxes diaris o més. Els vehicles 4×4 cada any van menjant més espai i entren més endins. Llevat d’una intervenció puntual de l’ajuntament dins 2009, que va llevar uns caramulls d’enderrocs del camí, no s’ha fet res més.

Pensam que si fins ara ni els veïnats de Portocolom, ni cap associació han sol·licitat cap intervenció no és per manca d’estima, ben al contrari. Els darrers anys /Quinportvolem?/ i altres associacions han organitzat diades ambientals per cridar l’atenció sobre la degradació dels espais públics del port, i amb molta participació. La conservació de s’Algar interessa i molt. Ara bé, pensam que no s’ha sol·licitat mai una intervenció per la por a que el remei sigui pitjor que la malaltia. Tots sabem que algunes intervencions de l’administració a espais protegits han generat més impactes negatius que positius. Els darrers anys però, la Demarcació de Costes, a la que s’ha demanat una reunió per tractar el tema, ha fet algunes intervencions prou respectuoses a espais similars, el que indica que seria un bon moment per fer alguna cosa. Bona part de la solució no pot ser més senzilla: probablement no fer-hi gairebé res llevat de restringir el trànsit rodat, especialment de caravanes, i reordenar l’aparcament existent al Riuetó per absorbir el màxim de vehicles. El temps faria la resta.

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents