Biodiversitat

En el dia mundial de les zones humides, el GOB recorda a Medi Ambient la problemàtica de s’Albufera de Mallorca

 

Observam amb preocupació la manca d’avanços significatius per millorar la qualitat de l’aigua

 

Avui es celebra l’aniversari de la signatura de la Convenció sobre zones humides d’importància internacional (Conveni de Ramsar), que tingué lloc el 2 de febrer de 1971. L’objectiu d’aquest acord és garantir la conservació d’aquests espais d’alta biodiversitat i gran importància ecològica i econòmica.

Pel seu valor, les zones humides tenen una consideració especial a la normativa ambiental (cap altre ecosistema concret ha estat objecte d’un tractat internacional tan important). A la Mediterrània la importància és encara major, ja que les zones humides ocupen un percentatge molt petit del territori, han patit greus amenaces (dessecació en molts de casos) i actualment segueixen patint problemes molt diversos que les posen en risc.

Aprofitant la data, el GOB posa el focus sobre la greu situació de conservació de s’Albufera de Mallorca, la nostra més gran i important zona humida que a més a més l’any 1990 va ser inscrita per l’estat espanyol al Conveni de Ramsar.

Tai com ha denunciat el GOB al llarg dels darrers anys, s’Albufera pateix una situació ecològica alarmant, a causa de l’empitjorament de la qualitat de l’aigua. La Conselleria de Medi Ambient és plenament conscient dels problemes que pateix la zona humida, i el passat octubre es va celebrar al parc natural una reunió extraordinària de la junta rectora en la qual el director de s’Albufera va presentar un informe concretant 19 intervencions necessàries per corregir la situació.

Són principalment dos els factors que estan generant aquest empitjorament ambiental. En primer lloc la salinització de l’aigua, a causa de la sobreexplotació de l’aqüífer subjacent i també per l’abocament al parc d’aigües salobres o salades per part de diverses infraestructures. En segon lloc, l’eutrofització del sistema a causa de l’arribada de nutrients (nitrats i fosfats) que arriben al parc a causa de l’abocament d’aigües urbanes insuficientment depurades, i per mor de l’agricultura intensiva que limita amb el parc.

Consideram que l’estat del parc natural de s’Albufera de Mallorca és extremadament greu, i observam un empitjorament de les condicions mai vist des de la creació del parc natural fa 28 anys. Aquesta situació és conseqüència de la irresponsable manca d’intervenció per part de l’administració balear al llarg dels anys, i serà molt complicat revertir-la sense un vertader i urgent compromís polític.

Per això observam amb preocupació el ritme amb que Medi Ambient està abordant les diferents intervencions necessàries, ja que per ara no s’ha produït cap millora concreta. Certament les pluges de les darreres setmanes hauran rentat una mica la contaminació, però els problemes de fons segueixen sense solucionar-se. Instam idò el Conseller a impulsar amb urgència les mesures necessàries, que estan ben identificades, per superar la greu situació del parc natural.

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents