Pàgina 1 de 4

Gyps fulvus

Publicat: dg. nov. 02, 2008 9:23 am
Autor: Emili
Bon dia,

Volia fer un comentari per si a la resta d'illes heu detectat cap moviment de voltors aquests dies.

a Menorca:

Dia 31/10/08
Varis companys del centre diuen que han vist uns 30 exemplars de voltor agafant alçada damunt del Centre de Recepció fins que s'han perdut...

Dia 01/11/08
En Toni Pons també ens cita: observats de molta distancia en direcció Llevant i a gran altura, contats varies vegades amb un màxim de 68 ex.

salut,

Emili

Publicat: dg. nov. 02, 2008 11:22 am
Autor: Maties Rebassa
Unes cites imprresionants Emili! Les hauran duts fins a Menorca les fortes ponentades d'aquests dies?

Ara em ve al cap una altra cita que he llegit aquests darrers dies, d'una petita illa de França (crec recordar) on hi han arribat mils (crec recordar que la cita era de devers 10.000, però estic fent memòria) de Parus ater, en una arribada sense precedents.

Serà interessant, quan hagin passat aquestes fortes tempestes, sortir al camp a veure si han arribat més espècies inesperades.

Salut i enhorabona als menorquins per aquestes cites de Gyps fylvus!

Publicat: dg. nov. 02, 2008 5:04 pm
Autor: joanoliver
Ahir 1/11/2008 vaig veure uns 26 exemplars de voltor per sobre de la Font des Pedregaret. Les vaig veure de molt enfora, des de es Coll Pelat, (en el camí de Son Amer a n'es Bosc Gran), i me varen pareixer Gyps fulvus, ho sento, no portava prismàtics!

Salut

Joan Oliver

Publicat: dl. nov. 03, 2008 7:16 pm
Autor: Emili
Segons l'Oscar Garcia cita avui 1 ex. agafant una termica a les 11:30 direcció E. davant del centre de recepció de l'Albufera des Grau.

i sumen 30+68+1 = 99 voltors

Publicat: dl. nov. 03, 2008 9:07 pm
Autor: Steve
Hola Peña!
Esta tarde de camino a S'Albufera entre el Kilometro 14 y 15 de la autopista de Inca, un Gyps fulvus atropellado en el arcen derecha de la vía.
Lo digo por si algún valiente quiere recuperar el bicho por algo. No me pude parar para ver si estaba anillado.......

Saludos

Steve

Publicat: dt. nov. 04, 2008 7:03 am
Autor: Emili
Imatges d'en Toni Pons Fabregues testimonials dels gyps fulvus observats el passat dissabte, la distancia d'obsevació era molt gran, les "fotos" estàn fetes amb el telescopi.


http://picasaweb.google.com/lh/photo/N0 ... TO45JElAjQ

salut,

Emili

Publicat: dt. nov. 04, 2008 6:20 pm
Autor: Emili
Fent un poc de seguiment!

Avui el company Sergi Cruz ens posa la cita a la web del SOM:

Avís de la polícia. Posat a unes tanques, uns 25 ex.

Son Parruquet, Sant Lluís

-----------------------------------------------------
Toni Escandell

M'acaben d'informar d'un ocell molt gran vist aquí a Maó.
Hi he anat i era un voltor, supòs que Gyps fulvus. Quina passada.
Fa una hora i mitja al començament del camí verd dalt la campsa.
Estava aturat a una casa vella que es veu alterosa.
Et pots atracar fins be davall que no es movia.

-------------------------------------------------------

salut

anirem informant

Publicat: dc. nov. 05, 2008 12:10 am
Autor: jordi muntaner
Hola a tots,

Aquest dematí m'ha telefonat el meu company Sion Coll quant estava vegent un grup d'uns 16 voltors (Gyps fulvus) a sobre de la finca Pastoritx, al costat de Valdemossa (Sera de Tamuntana, Mallorca). No sabia res de les altres citacions i m'ha crita extranyat de veure tants de voltors forasters.

Salut,

Jordi

Publicat: dc. nov. 05, 2008 9:34 am
Autor: GOB-ornitologia
mes de voltors forasters:

- en Mànix me diu que dilluns hi havia 5 Gyps fulvus en el freu de sa Dragonera que al poc temps van anar cap a Mallorca.

- ens envien una cita d'un voltor damunt una casa a Menorca, al Cami de biniatap dia 4

salut

Manolo

Publicat: dc. nov. 05, 2008 3:31 pm
Autor: Emili
Sa noticia pel diari Menorca

http://www.menorca.info/netpublisher/mi ... on=insular

salut,

Emili

Publicat: dc. nov. 05, 2008 6:45 pm
Autor: Emili
l'Alicia Pioli, en acabar de citar avui capvespre (horabaixa) 7 ex. més aprop del poble de Sant LLuís.

Sabeu res del mallorquins, de com es mouen, si es queden o marxen ?

Seria interessant de fer un seguiment i mirar si n'hi ha cap que porti marques alars o anelles per fer una lectura i així poder saber la seva procedència, açò seria sort, o xamba com deim per aquí.

salut,

Emili

Publicat: dj. nov. 06, 2008 12:07 am
Autor: Emili
Darrera noticia, es que el GOB Menorca ha recoperat l'exemplar solitari que havia a Maó, esta molt debil i el tenen al centre de recuperació.

salut,

Emili

Publicat: dj. nov. 06, 2008 8:18 am
Autor: Gil Panadés
Es molt fort tot aixó dels voltors...realment curiós...
Peró que creis q está passant...? baixaven d´Aragó i Catalunya cap a l´estret i el vent de SW els ha "tapat" el camí i els ha posat aqui?
No crec q trobin massa q mejar per aqui ¿no?.... si el temps no els ajuda a partir aviat..., ¿no pot esser un problema?

Publicat: dj. nov. 06, 2008 3:32 pm
Autor: Emili
darrera noticia per premsa
http://www.menorca.info/20070904/portada/

salut,

Emili

Publicat: dj. nov. 06, 2008 3:42 pm
Autor: Maties Rebassa
Avui dematí he vist dos grups de voltors forasters a Mortitx, el primer estava compost per 18 exemplars i el segon per 7. En total 25 voltors. Hi havia alguns voltors negres no gaire enfora, però no s'han mesclat en cap moment.
Curiosament, en el grup de 7 hi havia també 4 àguiles calçades. Per cert, un voltor foraster ha volgut baixar (volaven en general molt alts) i dues de les àguiles li han donat una bona passada! El voltor ha hagut de sortir per ales!
Tornant cap a Inca he vist un altre voltor foraster just al salt de la bella dona, intentant posar-se a unes penyes.

Salut!

Publicat: dv. nov. 07, 2008 12:21 am
Autor: Emili
Ahir no varen trobar es grup de Sant LLuis, ni el matí ni per la tarde on varen dormir el dia anterior.

Al migdia, entre les 13 i les 14 h. dins un tram distant d'uns 13/15 km, vist un grup de mes de 20 ex. sobre el lloc de Alcaidus, carretera general i una mitja hora després per la urb. de Trebaluger una trentena de ex. sobrevolaven aquesta zona. Suposadament deu ser el mateix grupet.

Salut,

Emili

Publicat: ds. nov. 08, 2008 8:33 pm
Autor: jordi muntaner
Hola a tots,

Aquest dematí, de 9 a 13.30 i amb un temps bastant bo fins que ha començat a ploure devers les 12 hores, he anat des de Sóller fins a Lluc i he davallat per Inca. Així que he recorregut un bon bocí de la part central de la Serra de Tramuntana de Mallorca. He fet algunes aturades i he estat una bona estona a un dels menjadors de voltor que hi ha a la serra. No he vist cap voltor foraster (Gyps fulvus).

Algú té més notícies d'aquests voltors forasters a Mallorca o Menorca?

Imagino que l'arribada a les dues illes s'ha de relacionar amb els forts vents de sud-oest de la passada setmana.

Ara resta per veure si aquest voltors romandran a Mallorca, a on tenen un molt bon hàbitat per niar i bastant de menjar, especialment a les serres de Tramuntana i a Artà.

Salut,

Jordi

Publicat: dg. nov. 09, 2008 8:35 pm
Autor: Antonio Bauza
Estimats Companys:
Els voltors foresters encara son per aquí i es moven bastant, ahir dia 8/11/08 al Puig de Fàtima Valldemosa 12 exemplars just vists de passada.
Avui dia 9/11/08 de les 13 a 16 i pico fins un total de 29 exemplars, a un moment 19 exemplars possats en poc espai i fins i tot un devora l'altra a damunt la carena que hi ha i per on si sol pujar per fer cim del coll dalt de carretera dur a Puig Major cap al Penyal de Migdia els altres volant sempre per aquell redol, han estat incordiats a un moment determinat per una dotcena de corbs però s'han mantingut al mateix lloc, he pogut fer fotos dels possats encara que degut a lo enfora son de mala calidat.
Ha estat tot un espectacle, de voltors negres just n'hem vist 2 que han seguit el seu camí. Per descomptat que del Penyal de Migdia es veu la Costa de Valencia a Barcelona com he pogut comprobar i fins i tot he vist alguna foto a la web,la pregunta es si tenen menjar abastament aquí, si estiria be augmentar-ho i si pensau que continuaran o sen aniràn??
Salut per a tots
Toni Bauçà

Publicat: dg. nov. 09, 2008 8:55 pm
Autor: Maties Rebassa
Divendres n'hi havia al menys 10 als voltants del Puig de l'Ofre. Anaven en companyia d'un parell de corbs i fins a 5 milanes (Milvus milvus).

Publicat: dg. nov. 09, 2008 9:59 pm
Autor: Emili
Ancara són per aquí! avui matí sobre es migdia, ens comuniquen que uns 40 ex. sobrevolen a poca alçada sa catedral de Ciutadella, poc després me confirmen que 47 ex. fent cercles sobre el cementiri de Ciutadella .

Publicat: dg. nov. 09, 2008 10:18 pm
Autor: Carlota Viada
Hola a todos.

Esta tarde he estado en Lluc buscando los fulvus. He visto algún individuo suelto y otros tres juntos, todos ellos por la zona del Puig Roig-Puig Caragoler.

Unos de ellos ha ido a posarse donde estaban dos negros juntitos, en una zona con un territorio de cría conocido. Les ha quitado el posadero y al final se han quedado a 5 metros de distancia, la pareja de negros y el leonado. Así han estado más de una hora, hasta que los dos negros se han ido...supongo que al nido. El leonado se ha quedado allí.

Sé que la Fundación Buitre Negro ha llevado comida a los comederos esta mañana, con el fin de facilitarles la búsqueda de carroñas.

En fin, muy chulo este fenómeno de invasión natural. Habrá que ver en qué queda. Supongo que no habrá competencia con el negro por el sustrato de nidificación, ya que es diferente, pero si se ponen a molestar a las parejas, podrían causar abandonos.

Ah! y he visto un halcón de Eleonora (Falco eleonorae) fase oscura, un retrasado supongo. Me ha pasado muy cerca.

Saludos,
Carlota

Publicat: dl. nov. 10, 2008 6:40 pm
Autor: Juan José Sánchez Artés
Hola a todos,

En fin, que hay muchísimo movimiento de leonados. Este fin de semana no pude conectarme a Internet, así que os paso ahora las observaciones y os comento algunas medidas previas que desde la Fundación hemos tomado al respecto de esta visita masiva de buitres leonados.

El viernes día siete nos distribuimos (personal de la Fundación y voluntarios) por tres puntos de la Serra de Tramuntana, desde Soller a Pollença observándose en la zona del Puig Major entre las 13:00h y las 14:00h un grupo máximo de 17 ejemplares de leonados. Sobre la misma hora, en la zona de Pollença se observaron otros tres ejemplares. Anteriormente, sobre las 12:15h, sobre Bunyola, se observaron cuatro ejemplares. No sabemos si estos animales podrían haberse integrado al grupo del Puig Major, por tanto podemos decir que entre las 12:15h y las 14:00h se observaron entre un mínimo de 21 ejemplares de Buitre leonado y un máximo de 25.
Este día, en uno de los comederos, pudimos observar a tres ejemplares de leonados consumiendo restos de una carroña, realmente pellejos. Se les observaba famélicos y no levantaban el vuelo a pesar de la proximidad de nuestro vehículo. En otro punto de alimentación, igualmente un leonado no levantó el vuelo hasta que la persona que llevaba una oveja no estuvo a menos de ocho metros, no se movía.

El sábado ocho se observaron cuatro ejemplares en Pollença, Puig Gros de Ternelles. Llovía intermitentemente, por lo que quizás los animales se mantuvieron más tiempo posados.

El domingo nueve, al hacer buen tiempo y estar despejado nos repartimos en cuatro lugares: Arta (al objeto de quizás poder observar alguna entrada de animales desde Menorca), Pollença, Puig Gros de Ternelles; Balitx y Lluc (con Carlota Viada, que ya comunicó lo observado). En los otros puntos se observaron: Arta, ningún movimiento; en Puig Gros de Ternelles un máximo de 15 animales; en Balitx tres ejemplares. Se observó aproximadamente entre las 12:00h y las 16:30h.

Por otro lado, desde el viernes siete tenemos instaladas unas cámaras de disparo automático en tres puntos de alimentación. Éstas nos enseñan grupos numerosos de buitres negros y leonados compartiendo las carroñas. Se han llegado a devorar una oveja de unos cuarenta kilos en menos de una hora. Los negros siguen siendo dominantes en las carroñas y a pesar de la presencia de un mayor número de leonados. Los negros se mantienen en la zona con comida (un máximo de seis ejemplares), mientras que los leonados entran y salen aprovechándose de la carroña un mayor número de ellos. De momento no hay lectura de anillas entre los leonados, entre los negros si, tanto de jóvenes como de adultos.

Entre el equipo de la Fundación y teniendo en cuenta la opinión de colegas del GOB y el SOM hemos reflexionado sobre la disyuntiva de si se les facilitaba o no la alimentación a este numeroso grupo de leonados que de manera accidental se encuentran en nuestras islas. De momento, y hasta que se adopten medidas concertadas con la Conselleria de Medi Ambient, hemos optado por reforzar la disponibilidad de comida en cinco puntos de alimentación complementaria para voltors. Durante esta semana se realizará un aporte continuo dependiendo de nuestra disponibilidad de ovejas. El argumento resumido para ello es: si no tienen fuerzas (como lo demuestran) no se podrán marchar, al menos con un mínimo de posibilidades de llegar a otras costas.

Hoy entre las 9:00h y las 16:00h se observaron en la zona de Balitx entre un mínimo de cinco leonados y un máximo de 13.

Querría colgar algunas fotos interesantísimas de las disputas en las carroñas. Lo haré por medio de Juan José Bazán que tiene algún truco para ello.


Saludos.

Juan José Sánchez

Publicat: dl. nov. 10, 2008 8:47 pm
Autor: Juan J. Bazán
Aquí van las fotos de mi tocayo.

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

¿Qué es esto?, ¿Cabañeros? ¿Monfragüe? ¿Mallorca?

Saludos.
Juanjo.

Publicat: dl. nov. 10, 2008 10:33 pm
Autor: xavier
Hola a tots:

Na Carmen Alvarez (del Servei de Prot. d'Espècies) m'ha demanat que escrigri al fòrum que el disabte dia 1 de Nov. va veure un grup d'uns 25 a l'Estret de Valldemossa sobre les 13 hores.
Si a la peninsula tenen tans problemes per trobar menjar, degut a la manca de muladars, aquest que han arribat a Mallorca es deuen pensar que han trobat el paradís, amb la enorme quantitat de cabres i ovelles que hi ha a la Serra (a part de les menjadores). No crec que frisin en tornar.se, i no ens ha de sorprende que s'estableixen com a espècie nidificant.
Ja vorem que fan!

Fins un altre


Xavier

Publicat: dt. nov. 11, 2008 10:48 am
Autor: Pep Amengual
Geniales las fotos Juan! Respecto al tema alimentario: los leonados viven en la península de comederos, muladares y ganado muerto fundamentalmente. Estos han aparecido por aquí vaya usted a saber por qué, ¿arrastrados por las ponentadas? Puede ser. Si no se les suplementa alimentación, morirán de hambre o ahogados en el mar, un proceso natural, es cierto, pero en una especie cuyo ciclo de vida depende en gran parte del hombre, directa o indirectamente, por tanto poco "natural". Pienso que hay que alimentarlos mientras estén aquí, y que luego sus fuerzas y el azar decidan su destino.