Sortides naturalístiques

Les sortides es convoquen a través de:

. L’agenda del fòrum del GOB. www.gobmallorca.com/forum
. L’agenda de la plana del www.gobmallorca.com
. El Facebook de la revista de divulgació ornitològica Es Busqueret . Feis-vos seguidors!

Si vols rebre la convocatòria d’aquestes activitats directament al teu correu-e tan sols cal contactar a ornitologia@gobmallorca.com i sol·licitar donar-se d’alta a «llista aus», correu de distribució i comunicació del GOB amb els seus socis i simpatitzants.

Conferències i xerrades

El GOB organitza regularment conferències i xerrades que abasten una gran varietat de temàtiques naturalístiques i ambientals. Els convidats són experts en les seves especialitats, botànics, zoòlegs, entomòlegs, biòlegs, geògrafs, naturalistes, ambientòlegs… que ens expliquen els seus estudis, treballs, investigacions o els seus descobriments. Mika Palmer i Xavier Manzano són els creadors i organitzadors del Cicle de Conferències “El Darrer dijous” del GOB, nom que fa referència a la convocatòria de les ponències el darrer dijous de cada mes (tot i que de vegades s’ha d’ajustar el calendari). Les conferències tenen lloc a la Sala de Conferències de la Misericòrdia o al local del GOB, i es convoquen a través dels nostres canals de comunicació habituals.

Igualment el local de l’entitat acull a tots aquells amics i companys que vulguin compartir els seus viatges, experiències i vivències, ornitològiques o naturalístiques. Aquestes comunicacions fa que sovint la sala del local quedi petita per la gran varietat de temes tractats i per l’interès que desperten tots ells. Vos convidam a participar-hi!

Censos i recomptes

Al llarg de l’any el GOB organitza, coordina o participa en els diferents programes de seguiment d’aus que es duen a terme a Balears a través dels censos i recomptes anuals i on pot participar de forma molt activa el voluntariat ornitològic. Els censos i recomptes són molt diversos i poden estar coordinats per organismes autonòmics, estatals o internacionals. Alguns d’ells tenen una periodicitat anual i d’altres es realitzen més puntualment. Alguns d’ells requereixen coneixements ornitològics previs i a d’altres es poden adquirir coneixements i experiència just amb la participació, acompanyant els més experts. Tots els voluntaris són benvinguts independentment del grau de coneixement ornitològic.

El recompte més antic i el que té més alta participació d’ornitòlegs és el Recompte d’aus aquàtiques hivernants que es realitza anualment durant el mes de gener i que cobreix les grans zones humides de les Illes, però també altres de més petites com ara torrents, basses, depuradores, … Abasten totes les illes i hi participa la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) i l’Equip de Natura (GEN/GOB-Eivissa) que participen en la coordinació i compilació de dades de camp. Actualment, es censen unes 65 localitats, entre ecosistemes aquàtics naturals i medis artificials, com ara depuradores i embassaments. Els censos d’aus aquàtiques hivernants de Balears s’emmarquen dins el programa internacional de censos (IWC, International Waterbird Census) que coordina l’organització global Wetlands International des de 1967. SEO/ BirdLife és l’entitat que s’encarrega de la recopilació dels censos que s’efectuen a Espanya i qui integra posteriorment la informació a la base de dades de Wetlands International, organització que recopila totes les dades d’aus aquàtiques hivernants a escala internacional. Fins al dia d’avui, el resultat local d’aquest cens es publica a l’Anuari Ornitològics de les Balears, a la vegada que les dades obtingudes s’integren al recompte total nacional recollit a altres publicacions.

Altres censos i recomptes duits a terme a les Illes i que es convoquen amb periodicitat són el Cens de milanes (Milvus milvus) als dormidors, cens de grues (Grus grus), recompte de voltor negre (Aegypius monachus) i voltor lleonat (Gyps fulvus), cens d’Arpella ( Circus aeruginosus)…Entre molts altres.

També es pot participar al seguiment que es fa de les poblacions de virot petit (Puffinus mauretanicus) i virot gros (Calonectris diomedea) des de la costa, així com als programes de seguiment de la migració a través de l’anellatge i l’observació.

Altres entitats locals i amigues també s’organitzen per a realitzar el seguiment de la migració pre i postnupcial de rapinyaires des de punts estratègics de l’illa de Mallorca i donen la benvinguda als que vulguin compartir amb ells les jornades d’observació

Registre de cites ornitològiques

Al llarg de l’any els voluntaris podem participar en els programes que impliquen observacions i registres ornitològics.

Citau és un programa informatic creat per en Marc Melià que permet enregistrar cites o observacions ornitològiques a l’illa de Mallorca, bé a través de l’ordinador de casa o bé a través d’un telèfon mòbil, directament al camp, al mateix temps que es realitza l’observació.

L’accés és totalment gratuït i tan sols cal donar-se d’alta per gaudir de tot el que t’ofereix el programa.

L’objectiu bàsic del CITAU és dur un registre informatitzat de les cites ornitològiques que es realitzen a l’illa. El sistema ja és emprat no tan sols pels ornitòlegs illencs sinó també per molts ornitòlegs visitants, durant la seva estada a l’illa. Així, d’aquesta forma, poden fer arribar al GOB tota una sèrie d’observacions extremadament útils per fer un seguiment acurat de l’avifauna illenca en general. Les dades obtingudes contribueixen a completar el registre de l’Anuari Ornitològic de les Balears i també permet obtenir informació útil per a l’Atles d’aucells nidificants de les Balears.

El programa, a més a més, està comportant molts altres avantatges com ara saber, en el dia a dia, on s’estan produint les observacions més interessants, detectar moviments migratoris o conèixer detalls de la hivernada, saber quines localitzacions són les més atractives per a l’observació d’aus, quins aucells estan observant els ornitòlegs experts a temps real, … Té fins i tot un rànquing d’observacions i es poden penjar fotografies!

El programa també permet tenir el teu propi quadern de camp ornitològic compartit a la xarxa i recuperar tots els teus registres en qualsevol moment. D’aquesta forma comparteixes amb la resta d’ornitòlegs les teves cites i també possibilites que altres persones puguin gaudir d’elles, a la vegada que facilites informació molt útil per al millor coneixement de les nostres espècies, ajudant així a la seva conservació.

Et convidam a participar! Dóna’t d’alta! Com més siguem més completa serà la cobertura informativa de les observacions a l’illa.

Entra aquí: https://citau.gobmallorca.com/

Seguiment d’aucells comuns (SAC)

El SAC (Seguiment d’Aucells Comuns) és un programa de seguiment de l’avifauna impulsat des del GOB. És l’equivalent al SOCMe, que es realitza a Menorca, i el SOCC que es realitza a Catalunya. L’objectiu del SAC és conèixer les tendències temporals que es produeixen a l’abundància dels aucells comuns a les Illes Balears, factor essencial per poder determinar l’estat de conservació de les diferents espècies d’aucells i dels seus hàbitats. Es tracta d’un programa de seguiment continu, que requereix un esforç reduït (4 matins a l’any), però mantingut any rere any, i coneixements ornitològics bàsics.

De forma similar a britànics, suecs i catalans (el programa del GOB és el de l’Institut Català d’Ornitologia, ICO), el SAC es basa a realitzar un transsecte com a mètode per obtenir índexs d’abundància de les diferents espècies d’aucells. La metodologia bàsica del transsecte SAC és senzilla: al llarg d’un itinerari a peu, l’observador ha de comptar i anotar tots els individus de cada espècie que vagi detectant, sigui visualment o auditivament. El punt clau per l’obtenció de dades comparables any rere any és l’estandardització, és a dir, que tots els observadors facin el seu cens seguint unes pautes comunes.

Més info: ornitologia@gobmallorca.com

Projecte Orenetes

Fa pocs anys, a iniciativa de la comissió d’ornitologia del GOB i gràcies a un acord de col·laboració amb l’ICO (Institut Català d’Ornitologia), es va engegar un programa de llarg recorregut: el Projecte Cabots o Projecte Orenetes. Aquest projecte va néixer des de l’interès per fer un seguiment d’una de les espècies més lligades a l’home durant el seu període de cria, el cabot (Delichon urbicum), amb la intenció de conèixer la presència, estat i evolució de la població nidificant a les Illes. Una de les parts més interessants del projecte és que permet que un ampli ventall de voluntaris que, de manera individual o col·lectiva, sigui amb la família o l’escola, hi puguin participar mitjançant la realització d’un senzill cens de nius, observant-ne l’estat i la seva ocupació. A més, permet encarregar-se voluntàriament de les quadrícules que tria i troba adient, així que cada voluntari pot censar la quadrícula més propera a ca seva i participar-hi ampliant el coneixement d’aquesta espècie. L’ICO, dins el marc de feina conjunta i col·laboració, ens facilita l’entrada de dades i anàlisi posterior dins la plataforma amb la qual treballa a tot Catalunya: www.orenetes.cat. Nosaltres podem donar-nos-hi d’alta com usuaris i introduir dades amb facilitat gràcies a un sistema pràctic i senzill, tot i que, en cas que tenguem problemes, podem visualitzar tutorials molt entenedors i clarificadors o posar-nos directament en contacte amb la coordinació a Mallorca o Menorca. Vos per això us animem a inscriure-us-hi i formar part activa del voluntariat ornitològic! És una fantàstica ocasió per familiaritzar-se amb la metodologia de censos i aprendre d’aquests veïns que amenitzen anualment els carrers de pobles i ciutats de les nostres illes a través de la ciència ciutadana.

www.orenetes.cat

Més info: ornitologia(a) gobmallorca.com

Observació d’aus marines i cetacis (RAM)

El programa RAM és un seguiment i observacions d’aucells marins i cetacis des de punts estratègics de l’illa de Mallorca. El voluntariat participant es distribueix a una sèrie de punts d’observacions terrestres ( caps, fars, …) on, guiats per experts, registren les observacions dels aucells marins i cetacis que es detecten des de la costa. També el voluntariat dóna cobertura a un transsecte marítim establert entre Palma i València gràcies a un conveni de col•laboració amb la companyia Balearia. El programa també rep el suport de l’Ajuntament de Felanitx gràcies al qual s’ha pogut editar material informatiu i divulgatiu i donar així major difusió al seguiment científic que fa el voluntariat . Per a participar-hi cal inscriure’ns a ornitologia(a)gobmallorca.com.

Voluntariat

Periòdicament el GOB organitza jornades de voluntariat per assumir tasques de conservació molt diverses i que poden consistir en la construcció de capses nius, menjadores, nius artificials, accions de millora de l’hàbitat, …

Taules informatives

Sovint el GOB organitza taules informatives a dies assenyalats del calendari com el Dia Mundial de les Aus, el Dia Mundial de les zones humides, …. per a conscienciar sobre la necessitat de protecció de l’avifauna i els seus hàbitats, donar a conèixer les activitats que realitza i convidar a la participació ciutadana.

Voluntariat especialitzat

El GOB també acull tot tipus de voluntariat especialitzat com ara informàtics, dissenyadors gràfics, il·lustradors, i un equip d’escaladors especialitzats en treballs verticals! Tots són sempre molt benvinguts.

Les activitats de voluntariat es convoquen a través de:

. L’agenda del fòrum del GOB. www.gobmallorca.com/forum
. L’agenda de la plana del www.gobmallorca.com
. El Facebook de la revista de divulgació ornitològica Es Busqueret . Feis-vos seguidors!

. Si vols rebre la convocatòria d’aquestes activitats directament al teu correu-e tan sols cal contactar a ornitologia@gobmallorca.com i sol·licitar donar-se d’alta a «llista aus», correu de distribució i comunicació del GOB amb els seus socis i simpatitzants.