Territori i urbanisme

Salvar Mallorca és #Araomai

New Follies, cala Llamp, paradigma de la destrucció de luxe.

Després de la gran crisi econòmica, quan crèiem que el boom de la construcció i la destrucció dels nostres paisatges i ecosistemes havien quedat superats i desterrats per sempre, tornam a estar en un escenari de màxima emergència, potser el definitiu, el que ens posa en la cruïlla de la nostra supervivència ecològica i social.

Andratx, paradigma de la destrucció del territori

Andratx, ha esdevengut durant anys paradigma de la destrucció del territori i la corrupció urbanística.

Tornam a viure un nou boom de la construcció. Els entorns de més privilegiats – i la Serra de Tramuntana, entre els que més – tornen a estar sotmeses a una gran pressió urbanística: hem vist consolidar-se la destrossa de Canyamel amb el Park Hyatt, Deià perd la seva fesomia amb el projecte Petit Deia de Mar Capital i Andratx envesteix a Cala Llamp un complex de luxe, el New Follies.

Bosses de sòl planificades en temps de l’urbanisme expansiu que s’acaben desenvolupant amb interessos purament especulatius per a uns pocs privilegiats, com el cas de New Follies

La destrucció no s’atura. Els cartells que anuncien noves obres tornen a aflorar per tot Mallorca, sense que vegem cap iniciativa per frenar-ho. I en paral·lel, el sòl rústic viu una explosió urbanística mai vista: 500 llicències només l’any 2017, sense comptar les construccions il·legals.

Molta d’aquesta obra nova està vinculada a la gran demanda de lloguer vacacional o, en el cas de les urbanitzacions, al turisme de luxe residencial.

El Consell no ha fet pràcticament res per modificar el PTM i aturar aquest creixement.

Creiem que havíem superat aquest estadi; desgraciadament, veim com l’esquerra, al poder, torna a deixar el destí de Mallorca en mans del desenvolupisme.

Exigim un canvi radical que posi fre a aquestes dinàmiques destructores. Cal revisar aquestes bosses de sòl que els planejaments, en molts casos obsolets, continuen mantenint, perquè sinó, projectes com aquest, el New Follies d’Andratx, esdevendran un degoteig, especialment a la Serra de Tramuntana, un dels nostres més preuats espais naturals protegits, declarada Paratge Natural i Patrimoni de la Humanitat. És #Araomai.

Tags: #araomai, Cala Llamp, New Follies

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents