Territori i urbanisme

El GOB exigeix responsabilitats al PSOE per l’esmena Nadal.

 

L’esmena presentada pel Partit Popular a la Llei d’habitatge que permet l’ampliació del centre Rafel Nadal va ser redactada pel propi Govern.

Ja és prou cínic que una Llei que té l’esperit de garantir l’accés a l’habitatge, acabi incorporant una esmena per permetre l’ampliació i als usos turístics a un centre esportiu elitista com és l’Acadèmia Rafal Nadal, però és més indigne que un Govern (PSOE al capdavant de l’operació) esmeni la seva pròpia llei redactant una esmena que presenta l’oposició (PP) per aforir els interessos de la família Nadal.

Després de l’esmena Matutes pel cas d’Eivissa, el PSOE encapçala un nou capítol d’urbanisme a la carta per afavorir interessos de famílies poderoses aprofitant l’activitat legislativa del Parlament.
Creim que el PSOE ha d’assumir responsabilitats aquestes dos casos greus d’urbanisme a la carta. En aquest darrer cas, l’esmena Nadal consolida una tramitació que ja als inicis va ser una autèntica pilotada urbanística. Ahir el mateix portaveu socialista esmentava aquests antecedents, que varen declarar el centre «d’interès autonòmic» i que varen aprovar el projecte Nadal per Llei (un fet tan inaudit com irregular) i que ara serveix per justificar que també qualsevol modificació s’hagi de fer via Llei el tracte de favor d’un centre que s’ha pogut passar pel forro la normativa urbanística que han de complir la resta de mortals.

El centre Nadal va ser inaugurat al 2009 amb una despesa pública de 5,6 milions d’euros justament per aprofitar la imatge del tennista Rafael Nadal. El nou poliesportiu dels Nadal obtingué una declaració de «interès autonòmic» l’abril de 2011 en poc temps superà un tràmit urbanístic, per decisió política tot i que amb dictamen tècnic contrari al Consell de Mallorca. La motivació de l’informe desfavorable era que s’urbanitzaven 45.000 m2 de sòl rústic mitjançant la figura urbanística de sistema general que, d’entrada, eximeix als promotors de cedir el 15% del sòl a l’administració pública, com hauria de ser en cas de fer-se com a sòl urbanitzable. Tampoc es va considerar conforme a dret que el poliesportiu preveiés incloure fins a un 50% d’ús per a comerç, sales de concerts i de cinema, oficines bancàries, museu, despatxos i d’altres usos urbans incloses setanta habitacions. Finalment, s’objecta tècnicament que l’equipament esportiu privat es podria fraccionar i segregar, malgrat tractar-se d’un projecte unitari i de «interès autonòmic»

Ara, el despropòsit continua i se li permet ampliar i incorporar-hi usos turístics. Així es perpetua la vergonya de l’urbanisme al servei de les pilotades urbanístiques.

El Govern ha d’assumir responsabilitats davant aquest nou despropòsit i sobretot per la manera com s’ha transcendit que s’ha tramitat això és, que hagui estat el propi Govern qui L’esmena presentada pel Partit Popular a la Llei d’habitatge que permet l’ampliació del centre Rafel Nadal va ser redactada pel propi Govern.

Tags: Centre tecnificació esportiva, manacor, pilotades urbanístiques, Rafa Nadal, Urbanisme a la carta

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents