Biodiversitat

El GOB reclama al Govern la declaració d’una ZEPA a la Marina de Llucmajor

L’espai, d’altíssima importància per les aus, està amenaçat actualment per diversos projectes, entre ells una línia d’alta tensió i un parc fotovoltaic

 

La Marina de Llucmajor és la gran assignatura pendent en la protecció d’espais naturals a les Balears. El seu paisatge en forma de mosaic agroforestal li confereix una biodiversitat molt elevada, i la seva estructura territorial, formada per grans finques dedicades a l’agricultura i la caça, l’ha mantinguda fins ara al marge del procés d’urbanització rural que s’ha produït a altres zones de Mallorca.

Els darrers 5 anys el GOB ha sol·licitat 3 vegades i a tres executius diferents la declaració d’una ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus) a la Marina. El gener de 2011 la petició fou remesa a la Conselleria de Medi Ambient dirigida per Gabriel Vicens (i de la qual l’actual conseller, Vicenç Vidal, era director general de Biodiversitat), sense que fos resposta. El març de 2015, aprofitant el procés d’elaboració dels plans de gestió de la xarxa Natura 2000 a les Balears, es reiterà la petició davant la conselleria de Gabriel Company, que respongué que donava traspàs de la petició al seu servei de planificació. Finalment, al llarg dels darrers mesos s’ha reiterat la petició davant la conselleria presidida per Vicenç Vidal, sense que fins ara s’hagi observat cap passa al respecte.

La Marina de Llucmajor constitueix el segon nucli en importància a Mallorca per a la milana (Milvus milvus), que hi manté més de 10 parelles. Aquesta espècie està catalogada en perill d’extinció a nivell estatal. La directiva europea 2009/147 relativa a la conservació de les aus silvestres estableix que els estats han de declarar zones d’especial protecció (ZEPA) per assegurar la supervivència de les espècies d’aus de conservació prioritària, especialment les amenaçades d’extinció. A més de la milana, a la marina es troben poblacions importants d’altres espècies d’aus emparades per la Directiva, com la cucullada (Galerida theklae), la terrola (Calandrella brachydactyla) o l’àguila calçada (Aquila pennata) entre altres.

La manca d’atenció adequada per part de l’administració ambiental a les necessitats de protecció de la marina de Llucmajor està possibilitant el plantejament de diferents projectes que poden afectar negativament els valors ambientals de la zona.

La setmana passada han començat les obres de construcció d’una subestació elèctrica que estaria relacionada amb el projecte de construcció d’una nova línia d’alta tensió que travessarà la Marina. D’altra banda, en aquests moments es tramita també el projecte de construcció d’una gran instal·lació fotovoltaica que afectarà la zona de S’Àguila, una de les més ben conservades de la zona.

El desenvolupament d’aquests projectes implicaria l’afectació negativa als valors naturals de la marina, entre ells a les poblacions d’aus que haurien de motivar la declaració d’una Zona d’Especial Protecció per a les Aus. Per tant, aquesta situació podria constituir un incompliment de la normativa europea per ignorar l’obligació de protegir adequadament la zona.

Per això insistim a la Conselleria de Medi Ambient en la urgència d’abordar la protecció legal de la Marina mitjançant la declaració d’una ZEPA, que eviti l’impacte dels projectes que actualment es troben en tràmit i d’altres que es puguin plantejar sobre la zona en el futur.
 

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents