Biodiversitat

30/08/10 El GOB demana la prohibició de la caça als terrenys incendiats

Altres comunitats autònomes mediterrànies ja ho regulen, per evitar la sobreexplotació de la fauna

Dilluns, 30 d’agost de 2010

El GOB demana la prohibició de la caça als terrenys incendiats
Altres comunitats autònomes mediterrànies ja ho regulen, per evitar la sobreexplotació de la fauna


Els incendis forestals comporten un canvi dramàtic de les condicions ambientals a les àrees incendiades, ja que la vegetació desapareix completament i la recuperació de les comunitats vegetals que abans cobrien la zona requerirà un cert temps, que pot esser d’anys o dècades.

La fauna present a les zones incendiades es veu greument afectada per aquesta situació. Les poblacions presents a la zona o bé fugen o bé moren. Al cap d’un mesos, en iniciar-se naturalment la recuperació forestal, moltes d’aquestes espècies retornen a la zona, si bé les condicions de supervivència seran més complicades. La manca de suficient cobertura vegetal fa els animals molt més vulnerables als depredadors. De la mateixa forma, en el cas de les espècies cinegètiques, seran molt més visibles, accessibles, i per tant abatibles per part dels caçadors.

Situació a altres Comunitats mediterrànies
L’alta vulnerabilitat de la fauna a les zones que han patit incendis forestals, i la necessitat de regular aquesta situació, ha estat tinguda en compte a altres territoris mediterranis que presenten una fauna cinegètica similar a la nostra i comparteixen igualment la problemàtica dels incendis forestals. Així, les comunitats autònomes de Catalunya, València i Múrcia prohibeixen la caça a les zones incendiades. Anem a fer-ne un repàs:

1. La Resolució MAH/2584/2010 del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, de 23 de juliol, per la qual es fixen les espècies objecte d’aprofitament cinegètic, els períodes hàbils de caça i les vedes especials per a la temporada 2010-2011 en tot el territori de Catalunya, estableix al seu article 8.4 que “No es pot dur a terme l’exercici de la caça durant tota la temporada hàbil 2010-2011 en els terrenys afectats pels incendis forestals ocorreguts a partir de l’1 de gener de 2009. El detall de les zones afectades per aquests incendis es pot consultar a les bases cartogràfiques dels serveis territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge. Tampoc es podrà dur a terme l’exercici de la caça als enclavaments no cremats de menys de 250 ha situats dins d’aquestes àrees ncendiades.

2. La Llei 13/2004, de 27 de desembre, de Caça de la Comunitat Valenciana, estableix a l’article 12 que queda prohibida “la caça a terrenys forestals incendiats, i els seus enclavaments menors de 250 ha, fins a la finalització de la temporada de caça que s’inicie l’any natural posterior al esdeveniment.

3. La Orden de 12 de mayo de 2010, de la Consejería de Agricultura y Agua sobre periodos hábiles de caza para la temporada 2010/2011 en la Comunidad Autónoma de la Región de Murcia fixa al seu article 14.9 que “La caza en aquellos terrenos que durante los últimos cinco años hayan sufrido incendios forestales, o los que lo sufran durante la presente temporada con independencia de la calificación cinegética de los mismos, así como en una banda colindante de 200 metros del perímetro exterior de éstos no está permitida.

Els recents incendis a Mallorca posen de manifest la necessitat de regular la caça a zones cremades
Mentre cremava l’incendi de Benirràs i bona part dels mitjans d’extinció aeris s’havien desplaçat a Eivissa, a dues zones de Mallorca (la marina de Son Doblons a Petra i la perifèria de s’Albufera a Sa Pobla) es generaven sengles incendis, probablement provocats. Les dues zones cremades són importants zones de caça, i crida l’atenció la freqüència amb la que pateixen incendis forestals. Aquests dos casos recents són un bon exemple de la necessitat d’implantar a les Balears la prohibició de la caça a terrenys recentment cremats.


El GOB reclama la prohibició de caçar a zones cremades fins 5 anys després de l’incendi
I així hem remès la corresponent petició a la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, per tal que sigui establerta la prohibició de practicar la caça durant un període de 5 anys, en qualsevol de les seves modalitats, als terrenys que s’hagin cremat des de l’1 de gener de 2006 o es cremin a partir d’ara. Tot i que 5 anys són generalment insuficients per a la recuperació de la vegetació al seu estat original, consideram que almanco la cobertura herbàcia i arbustiva haurà millorat per a donar refugi a les diferents espècies de fauna.

(1) https://www.gencat.cat/eadop/imatges/5684/10201095.pdf
(2) http://www.boe.es/boe/dias/2005/02/14/pdfs/A05148-05164.pdf
(3)  http://www.fecaza.com/caza/ordenesveda-actual/murcia.pdf

Tags: Caça, incendis forestals

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents