Biodiversitat

11/02/2014. El GOB interinsular lliura avui les seves al·legacions al projecte de recerca d’hidrocarburs proper a Eivissa

Avui el GOB interinsular ha presentat davant la delegació d’Indústria i Energia del govern estatal el seu escrit d’al·legacions, i ha aprofitat també per lliurar més de 1500 al·legacions individuals recollides al llarg dels darrers dies.

11/02/2014. El GOB interinsular lliura avui les seves al·legacions al projecte de recerca d’hidrocarburs proper a Eivissa

Avui el GOB interinsular ha presentat davant la delegació d’Indústria i Energia del govern estatal el seu escrit d’al·legacions, i ha aprofitat també per lliurar més de 1500 al·legacions individuals recollides al llarg dels darrers dies.


 

Molt resumidament, els aspectes al·legats són:

L’exposició pública no ha facilitat la participació de la població més interessada. En el cas de les Balears, el projecte només s’ha pogut consultar a la delegació ministerial d’Indústria i Energia a Palma, sense cap possibilitat de consulta a Eivissa i Formentera.

Només es sotmet al tràmit d’avaluació la fase de sondejos, sense entrar a valorar els probables impactes de les fases següents (sondeig i extracció en el seu cas). La fragmentació de grans projectes en fases impossibilitat la correcta valoració de l’impacte ambiental en el seu conjunt.

No es consideren els efectes acumulatius dels diferents projectes similars que ara mateix es tramiten al mediterrani espanyol. A més d’aquest projecte, ara mateix n’hi ha altres dos en tràmit, que fins i tot en algunes zones solapen les àrees d’actuació. Cal avaluar els efectes acumulatius.

No es valora adequdament l’impacte sobre el virot petit, Puffinus mauretanicus, au marina endèmica de les Illes Balears i catalogada en perill d’extinció. L’estudi no ha considerat les necessitats alimentàries de l’espècie, i els desplaçaments que fa per satisfer-los. Aquesta espècie fa un ús molt intens de la zona afectada pel projecte.

No es valora adequadament l’impacte sobre els cetacis. L’alta intensitat sonora de les ones emeses per a les prospeccions (de 249 a 265 dB) tindran molt probablement un efecte negatiu sobre la població de cetacis, grup al qual pertanyen algunes espècies amenaçades. Existeix un ample consens científic sobre que aquest tipus de renous afecten el sistema d’ecolocació dels cetacis, alterant el seu comportament i afectant negativament la seva capacitat d’orientació. A més a més el projecte afecta directament a l’espai conegut com “corredor de cetacis”, que discorre entre la zona afectada pel projecte i el golf de Ligúria.

No es valora adequadament l’impacte sobre tortugues marines, especialment sobre Caretta caretta, catalogada en perill d’extinció. El projecte no maneja informació actualitzada sobre la dinàmica d’aquestes espècies amenaçades a la zona, i no es garanteix mínimament la no afecció negativa a la seva dinàmica i població.

No es valora adequadament l’impacte sobre els recursos pesquers. Diversos publicacions científiques, no considerades per l’estudi d’impacte del projecte, constaten reduccions importants en les captures pesqueres a les zones afectades per sondejos sísmics.

No es valora adequadament l’impacte sobre les zones protegides de les Pitiüses. No s’ha avaluat convenientment l’impacte que es pot generar sobre les zones de la xarxa europea Natura 2000 a Eivissa i Formentera. Alguna d’aquestes zones conté espècies d’aus marines amenaçades que utilitzen la zona afectada pel projecte per alimentar-se (cas de Hydrobates pelagicus, Larus audouinii, Puffinus mauretanicus i Calonectris diomedea).

 

 

 

Per tot això el GOB demana que sigui emesa declaració d’impactes ambiental negativa sobre el projecte, pels elevats impactes ambientals i socioeconòmics que previsiblement generarà, i també per l’únànim rebuig social que ha provocat.

 

Tags: Incineració,, No volem ser el femer d'Europa, residus, Tirme,

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents