Biodiversitat

L’ús recreatiu de Cabrera es descontrola

Des del GOB demanam que es limiti urgentment l’avanç de l’ús públic i turístic generalista, gens lligat a la conservació del parc nacional.

 

Des del GOB ja ho denunciàrem fa mesos. Existeixen iniciatives i pressions importants per consolidar al Parc Nacional de Cabrera determinats usos turístics i recreatius gens relacionats amb la finalitat de l’espai protegit.

La manca d’una normativa suficientment restrictiva, la predisposició favorable per part de l’administració gestora del parc nacional a noves tipologies d’ús públic i la manca d’informació suficient de les empreses nàutiques formen una combinació preocupant, que en determinades circunstàncies genera confusió i situacions conflictives. Així, aquests dies hem denunciat la publicitat d’una excursió nàutica a Cabrera en la que, entre d’altres coses, s’oferia la pràctica de sky o wakeboard, o esser arrossegat dins un donut. A més es plantejava visitar s’estell de s’Esclata-sang, el caló d’es Macs o l’illa d’es Fonoll, que tenen la qualificació de Reserva Marina i on, per tant, està prohibida la navegació i fondeig per la normativa del parc nacional.

A arrel de la nostra denúncia, l’empresa ha manifestat que aquesta publicitat es va difondre per error, i que ja l’ha retirada. Com podreu llegir a la seva explicació, l’excursió sí que es realitza, però no en els termes que s’indiquen o es poden entendre a la vista de la publicitat.

Més enllà d’aquest fet, si no il·legal almanco poc afortunat, altres empreses no plantegen per ara incompliments de la normativa però comencen a ofertar visites per comiats de fadrí i excursions d’incentius per a empreses, amb, per exemple, aperitiu i copa de cava dins la cova Blava.

Tot plegat, assistim a la progressiva banalització del parc nacional, que està essent ocupat per usos recreatius típics a altres zones del litoral més turístic, sense que fins ara l’administració competent hagi demostrat el més mínim interès d’evitar-ho.

El nou Pla d’Ús i Gestió, tramitat per la conselleria dirigida per Gabriel Company, va rebre fa setmanes el vist i plau del Patronat del parc però amb els vots en contra de les organitzacions conservacionistes (Oceana i GOB) i els Agents de Medi Ambient, i les abstencions de les entitats científiques (Institut Espanyol d’Oceanografia i Universitat de les Illes Balears). Una vegada sotmès a informació pública, ara es troba sobre la taula del futur conseller per tal de ser aprovat. Si s’aprova tal i com s’ha dissenyat, implicarà la intensificació de l’ús públic recreatiu i, en canvi, no es reforçaran les mesures de protecció del parc nacional. Així, es planteja ampliar les zones de busseig, autoritzar noves zones de desembarc, incrementar la capacitat de pernocta, crear noves infraestructures per a l’ús públic, obrir la porta a concessions d’explotació de determinats serveis, autoritzar la celebració de competicions esportives, …

Davant el risc de pèrdua de qualitat ambiental del parc nacional, el GOB demana a la Conselleria de Medi Ambient que vetlli pel bé comú i per la conservació del patrimoni natural de Cabrera. Cal abordar una revisió del nou PRUG per evitar la consolidació d’activitats que acabin desnaturalitzant el parc nacional.

 
 
Tags: Cabrera, PRUG, ús públic

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents