Residus

16.10.2013. TIRME importarà plàstics triturats per cremar a Son Reus sota l’eufemisme de CDR

Mentre venen que els CDR són 50%biomassa i generaran “energia renovable”, resulta que els residus que el Consell ha autoritzat importar des de Molins de Rei són plàstics triturats obtinguts de la peladura de cables elèctrics.

La incineració de plàstics en combinació amb materials lignosos (paper, cartró) produeix gasos extremadament tòxics molt difícils de retenir que constitueixen una amenaça directa per a la salut pública i ambiental.

 

 

 

16.10.2013. TIRME importarà plàstics triturats per cremar a Son Reus sota l’eufemisme de CDR

Mentre venen que els CDR són 50%biomassa i generaran “energia renovable”, resulta que els residus que el Consell ha autoritzat importar des de Molins de Rei són plàstics triturats obtinguts de la peladura de cables elèctrics.

La incineració de plàstics en combinació amb materials lignosos (paper, cartró) produeix gasos extremadament tòxics molt difícils de retenir que constitueixen una amenaça directa per a la salut pública i ambiental.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Les propostes per importar residus que el Consell de Mallorca ha autoritzat de Molins de Rei, Sabadell i Roma són un autèntic despropòsit i una presa de pèl als ciutadans.

En el cas concret de Molins de Rei, el material importat és íntegrament plàstic triturat. Res de material 50% biomassa que venien per justificar els suposats “avantatges ambientals” de la importació de CDR. Una estafa que interessa molt a TIRME, perquè el plàstic té un poder calorífic molt elevat i amb això produirà molta energia que després podrà vendre a la xarxa, tot i que de “renovable” res de res.

Una estafa no només social i ambiental, també econòmica

Malgrat que TIRME preveu ingressar 95,91€/tn net d’aquesta operació (que multiplicat per les 2,600tn que fan comptes importar, fan un total de 249,360€ net de guany per aquesta operació). No obstant, en el document de proposta TIRME diu literalment que “en ningún caso, la presentación de este informe supone el compromiso de TIRME de aportación a la tarifa de 249,360,84€. TIRME se compromete a aportar un mínimo de 40€ por tonelada sobre la meda anual que efectivamente se lleguen a tratar en Mallorca”

És a dir, inicialment, els guanys havíen de repercutir íntegrament a la tarifa. Després resulta, que dels 40€/tn mínim que li exigeix el Consell per a poder autoritzar les operacions, només significaran 13€de no pujada de la tarifa (no de baixada) no baixen tarifa. Ara a més, TIRME diu que preveu ingressar en aquest cas més de 40€/tn, però que no es compromet a donar-ho tot per a la tarifa!!!!

Realment tot plegat, un escàndol!

Comptes obscurs

En els informes presentats per TIRME no queda gens clar si el subministrador dels “plàstics” es farà càrrec del transport ni si pagarà per a entrar les tones al nostre servei públic, ja que per una badna preveuen ingressos per “tractament” però també imputen com a costos ” els costos de la valorització energètica” és a dir, de la incineració.

Queda clar que no es tracta d’operacions netes, ni transparents. Els arguments inicials per justificar la importació de residus, cauen a cada passa que donen: ni és energia renovable, ni surt tant rentable, excepte per TIRME. I a més, el que havia de ser “el miracle” per permetre abaixar la tarifa del tractament de residus a Mallorca, resulta que només implica una reducció de 13 €/tona a una tarifa proposada per TIRME per l’any 2014 que suposa un increment de prop de 50€.

La tarifa per l’any 2014 no ha estat exposada al públic ni aprovada encara per part del Consell i hi ha un compromís de la Consellera de no autoritzar importació de residus a no ser que TIRME garanteixi mantenir o abaixar tarifa, tal i com ens va manifestar la Consellera a la darrera reunió de la Mesa Específica en matèria de revisió normativa i contractual de la gestió de residus, del passat dijous 25 de setembre. Aquest compromís, només amb la importació de residus és impossible.(http://www.gobmallorca.com/notes-informatives/residus/1093-03102013-el-gob-adverteix-que-importar-fems-no-abaixara-la-tarifa.html#sthash.Gv0v28az.dpuf)

TIRME és una estafa i la importació de residus, injustificada i injustificable.

El GOB considera que tot el que envolta la importació de residus és un escàndol que ha tret a la llum els interessos de TIRME per continuar augmentant la incineració a costa dels ciutadans.

TIRME té la població i la gestió de residus sotemesa als seus interessos gràcis a un nefast i pervers contracte que regula la concessió a TIRME del servei públic de gestió de residus. Per tant, aquest s’ha d’eliminar o el futur de Mallorca queda sotmès a l’augment constant i insaciable d’un conglomerat d’empreses constructores i elèctriques que guanyen doblers a costa de la salut dels ciutadans i de les seves butxaques, amb la complicitat d’uns polítics que queda clar han oblidat que el seu objectiu ha de ser vetllar i garantir l’interès públic.

Tags: Importació de residus,, No volem ser el femer d'Europa, residus, Tirme,

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents