Territori i urbanisme

26/04/2012 La Plataforma Salvem sa Ràpita, GOB i Amics de la Terra fan una crida a la participació a la cadena humana del 29A

26/04/2012 La Plataforma Salvem sa Ràpita, GOB i Amics de la Terra fan una crida a la participació a la cadena humana del 29A

Per sa Ràpita, per Mallorca. Diumenge volem fer un clam per la protecció del darrer gran arenal verge de Mallorca.

 

 

 


26/04/2012 La Plataforma Salvem sa Ràpita, GOB i Amics de la Terra fan una crida a la participació a la cadena humana del 29A

Per sa Ràpita, per Mallorca. Diumenge volem fer un clam per la protecció del darrer gran arenal verge de Mallorca.


La societat ha reaccionat davant el retorn de les velles polítiques que pretenen vincular el creixement econòmic a la destrucció del territori. Fins ara l’arenal de sa Ràpita i es Trenc han estat imatge per promocionar Mallorca turísticament. Es tracta d’una zona natural emblemàtica d’importància internacional que forma part de l’ANEI Es Trenc-es Salobrar de Campos, i que va ser declarat LIC i ZEPA pels seus indubtables valors naturals.

La construcció d’un hotel de 1200 places, amb una ocupació de prop de 20 hectàrees i aferrat a s’Arenal de Sa Ràpita esdevé ara el símbol d’una política que retorna a l’especulació i l’agressió al territori i que, amb els arguments utilitzats perversament de creació de llocs de feina i generació de riquesa, s’atreveixen ara fins i tot amb aquest símbol de la preservació gràcies a la lluita social que va iniciar-se fa més de trenta anys per la protecció de s’arenal veí d’es Trenc.

 

 

El futur passa per la conservació

S’arenal de sa Ràpita i a es Trenc conformen una línia verge de costa i un sistema dunar que te ara mateix greus problemes de conservació, vinculats a processos d’erosió identificats per diferents estudis de la UIB derivats de la modificació de la dinàmica litoral pel port esportiu, fet als anys 70, la retirada de posidònia amb mitjans mecànics i l’afluència massiva de persones els mesos d’estiu.

L’actual situació deriva òbviament d’una mala gestió d’aquest espai natural que ha fet impossible paliar tots aquests problemes, identificats fa anys i que es veurien agreujats amb aquest nou projecte. Els impactes poden ser irreversibles.

La política econòmica, turística i territorial van estrictament lligades i no tenen perquè xocar amb les polítiques de conservació, ans al contrari, aquestes darreres són les millors aliades per garantir un futur amb alternatives perdurables que poden generar llocs de feina, beneficiar l’entorn local, activar l’interès turístic i preservar els valors culturals, paisatgístics i territorials. Només cal estimar la nostra terra.

I aquest és el motiu pel que centenars de persones es mobilitzaran diumenge per fer aquesta cadena humana que vol simbolitzar la protecció d’aquest emblemàtic i singular entorn i el rebuig al retorn a les velles polítiques que especulen sobre el territori en benefici d’uns pocs i perjudicant la nostra terra i els nostres recursos.

[consulta aquí els detalls per participar a la cadena humana]

Tags: campos, es trenc, sa rapita, son Duri

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents