Territori i urbanisme

06/03/2013. La recepta del GOB per què no s’acabi “el pa”: menys baguette congelada, i més pa pagès

El futur de l’economia turística balear ha de passar per la valorització del nostre patrimoni exclusiu i la millora de la qualitat de les zones turístiques existents

 

06/03/2013. La recepta del GOB per què no s’acabi “el pa”: menys baguette congelada, i més pa pagès

El futur de l’economia turística balear ha de passar per la valorització del nostre patrimoni exclusiu i la millora de la qualitat de les zones turístiques existents

_________________________________________________________________________________________

 

L’argument de “no jugar amb el pa dels ciutadans” per part del Govern i els portaveus del sector hoteler era totalment previsible, davant la iniciativa #mallorcablackout del GOB amb la col·laboració de Miquel Barceló. Però si preocupa que de portes a fora es conegui la política ambiental i territorial del Govern, potser ens cal reflexionar una miqueta.

Des del GOB animam al Govern i a l’empresariat turístic de Balears a impulsar una estratègia turística per a Mallorca i les altres illes que passi per la millora de la planta hotelera i de les zones turístiques, i l’aposta per un turisme de qualitat sobre la base del nostre valor fonamental i exclusiu: el patrimoni natural i cultural.

Les possibilitats de Mallorca en aqueix sentit són tan importants com fins ara ignorades. A tall d’exemple, citarem tres oportunitats:

Ses Fontanelles podria jugar un paper destacat en una vertadera reconversió i millora de la zona turística de la Platja de Palma. La conservació de la zona humida i la restauració de la zona degradada podria aportar un plus de qualitat ambiental de primer nivell a una zona turística que ara per ara està sumida en un procés de degradació del qual no es veu el final. Malauradament ja han començat les obres per construir-hi un centre comercial i d’oci.

 

 

L’àrea natural, LIC i ZEPA d’Es Trenc-Salobrar de Campos podria convertir-se en un atractiu de primer ordre per al turisme naturalístic. S’Albufera de Mallorca ja té uns 100.000 visitants anuals, majoritàriament en temporada baixa (primavera i tardor), i això que aquest tipus de turisme fins ara pràcticament no ha rebut promoció institucional. Malauradament el Govern ha permès que caduqui el procediment de declaració de la zona com a Parc Natural, i no té intenció de reactivar-lo. Més encara, veu amb bons ulls la instal·lació d’un complex turístic vora sa Ràpita i colindant amb la zona protegida.

La Serra de Tramuntana té unes possibilitats fantàstiques per a la promoció de l’ecoturisme i la creació de llocs de feina lligats a aquesta modalitat (guies de muntanya, empreses de material excursionista, agroturismes, etc). La declaració d’aquest espai com a Paratge Natural i la incorporació al Patrimoni Mundial de la Unesco li atorga una status de qualitat que augmenta encara més el seu atractiu turístic. Tot i això, les figures de protecció no transcendeixen més enllà del paper. A més a més, el Govern hi retalla recursos per a la conservació, permet l’activació de zones urbanitzables i pretén modificar (a la baixa, lògicament) la normativa de protecció.

Senyor Delgado, tenim bon material per “fer pa” de bona qualitat i de forma sostenible, sense haver de consumir més territori, empitjorar la qualitat ambiental de Mallorca (el nostre principal recurs turístic) ni dependre permanentment de perilloses bimbolles urbanístiques.

 

Tags: campos, demolició, es trenc, serra de tramuntana, ses covetes, ses fontanelles, turisme

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents