Territori i urbanisme

02/08/2012. El GOB i Greenpeace destapen les vertaderes intencions que s’amaguen darrera el projecte de centre d’oci i comercial de Ses Fontanelles.

Els grups ecologistes demanen, un cop més, la protecció definitiva de Ses Fontanelles

(visualitza la presentació Ses Fontanelles: quines són les vertaderes intencions aquí)

 

 

02/08/2012. El GOB i Greenpeace destapen les vertaderes intencions que s’amaguen darrera el projecte de centre d’oci i comercial de Ses Fontanelles.

Els grups ecologistes demanen, un cop més, la protecció definitiva de Ses Fontanelles

——————————————————————————————–

El GOB i Greenpeace denuncien que l’únic objectiu del govern és consolidar drets urbanístics als promotors.

Després d’analitzar qui s’amaga darrera el grup promotor i les dinàmiques econòmiques i polítiques que pretenen seguir alimentant la màquina del creixement urbà (sigui mitjançant expansió o bé com a reconfiguració/reconversió) utilitzant el turisme com a combustible segueix sent la solució del capitalisme per garantir que els promotors i bancs, amb gran poder d’influència, segueixin jugant al joc de l’especulació.

 

Desmuntant les justificacions del Govern

 

“Es preservaran els valors ambientals de la zona….”

 

  •  Quins són aquests valors ambientals pel Govern, els coneix realment el Govern?
  • Poden sobreviure a l’impacte d’un aparcament de 3.500 places soterrat en sistema dunar?
  • Creuen realment que la construcció de 75.000 m2 pot ser compatible amb la supervivència de l’espai natural?

 

“Es crearan 2.500 llocs de feina…”

 

  • A costa de destruir el teixit de petit comerç de la zona?
  • De quina qualitat? Cal parlar de la reforma laboral? De les condicions de feina dels treballadors de les multinacionals?…

 

“El Govern evitarà haver de pagar indemnitzacions…”Quines?!

 

  • El TSJB ha sentenciat (sentència 00814/2011) que les promotores del centre comercial de les Fontanelles no tenen dret a rebre una indemnització d’uns 6,3 milions per la suspensió del projecte.
  • La sentència recorda que el Consell de Govern i el Consell Consultiu van desestimar ja al 2012 la demanda de les promotores.

 

 

Més de 12 anys demanat protecció

Devers l’any 1999 el GOB i la Plataforma per Salvar Ses Fontanelles va iniciar una campanya per donar a conèixer els valors de la zona que va culminar amb la recollida de més de 16.000 signatures demanant la protecció. Així i tot, el Palma Aquarium es va acabar edificant sobre aquest espai.

El juny de 2007, l’Ajuntament de Palma governat per Catalina Cirer (PP) va concedir (estant en funcions) una llicència per edificar un gran centre comercial sobre bona part de Ses Fontanelles, 8 vegades més gran que l’Aquarium. Podria suposar l’estocada definitiva per aquest espai.

De llavors ençà, la suspensió cautelar derivada del decret-llei 1/2007 que vinculava el futur de ses Fontanelles al PRI prioritzant la conservació de l’espai natural, ha quedat en paper banyat després de l’aprovació del decret-llei 8/2012, de 13 de juliol, de mesures urgents per a la

Platja de Palma. Aquest aixeca la suspensió i ara, un cop validat com a projecte de llei al Parlament, la intenció és que els promotors puguin adquirir les llicències que els resten per poder iniciar les obres abans que entri en vigor l’aprovació inicial del PRI que suspendrà totes les llicències. Queda clar doncs, que l’objectiu és que el promotor faci una carrera per consolidar els seus drets urbanístics damunt un espai natural. Posteriorment si es decideix protegir, ell com a mínim, podrà reclamar indemnitzacions. Una operació molt més avantatjosa que invertir en la construcció del centre comercial en uns moments de crisi global i ecatombe econòmica de l’estat espanyol que genera tanta “seguretat inversora”.

Està clar doncs, ses Fontanelles és una patata calenta pels promotors, que en els darrera anys i després de la caiguda del boom del “totxo” es troben en núm. vermells. Es tracta d’actius tòxics que intenten llevar-se de damunt, repercutint sobre els ciutadans les conseqüències d’una gestió política al servei del capital.

Ses Fontanelles és la darrera zona humida de Palma. Es tracta d’una petita part de l’antic Prat de Sant Jordi, una extensa albufera que va ser dessecada i transformada fa més d’un segle per a usos agraris. Cap als anys 60, l’entorn de Ses Fontanelles va començar a urbanitzar-se: hotels, carreteres, l’aeroport, urbanitzacions etc. Cap als anys 70 part d’aquest ric aiguamoll es va convertir en un abocador d’enderrocs, patint un enorme procés de degradació. Així i tot aquest espai va resistir i actualment encara conserva uns 325.000 m2 de zona humida.

Valors ecològics

Aquest lloc manté uns notables valors ecològics i paisatgístics, reconeguts als distints inventaris de zones humides i al darrer Pla Hidrològic de les Illes Balears.

A Ses Fontanelles la darrera dècada s’han catalogat més de 110 espècies d’aucells, moltes d’elles d’interès internacional de conservació. A més cal recordar que a Ses Fontanelles viu l’única població del món de Limonium barceloi, una planta endèmica anomenada saladina. Aquesta joia única al món, ja només viu a alguns punts de Ses Fontanelles. Els darrers anys ha estat objecte d’estudi pels experts, i catalogada En Perill Crític, la màxima categoria d’amenaça. Si desapareix d’aquí s’extingeix. Només en queden 6.000 peus.

alt

Valors etnològics

Ses Fontanelles conserva vestigis d’activitats humanes singulars avui desaparegudes. La zona humida albergava unes salines i als seus voltants hi havia una zona d’extracció de marès (dunes fossilitzades). La zona conserva encara algunes “cases de cantoners”, petits habitatges molt singulars que estan fets amb cantons de marès de les pròpies explotacions i pels propers cantoners.

Salvar ses Fontanelles és possible encara, només cal que els poders polítics tenguin clar que han de treballar per l’interès general i no sota les directrius dels especuladors de torn.

Veure presentació: 

Tags: palma, platja de Palma, ses fontanelles, zones humides

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents