Transport i infrastructures

04/09/09 El col·lectiu MESA CÍVICA: MOU-TE PER CIUTAT reivindica Palma com a ciutat accessible a la bicicleta

Cal i es pot reduir l’ús del cotxe privat a Palma: transport públic, ús compartit de cotxes, bicicletes i restriccions de trànsit al centre han de ser el futur de les opcions per moure’ns per la ciutat.

4 de setembre 2009

EL COL·LECTIU MESA CÍVICA: MOU-TE PER CIUTAT REIVINDICA  PALMA COM A CIUTAT ACCESSIBLE A LA BICICLETA
Cal i es pot reduir l’ús del cotxe privat a Palma: transport públic, ús compartit de cotxes, bicicletes i restriccions de trànsit al centre han de ser el futur de les opcions per moure’ns per la ciutat.


Davant el debat ciutadà generat per la implantació del carril bicicleta de les avingudes i els prejudicis de la majoria dels ciutadans envers aquesta nova infraestructura, el col·lectiu Mesa Cívica: Mou-te per Ciutat demana a l’Ajuntament de Palma que continuï apostant per afavorir la convivència entre el transport públic, la bicicleta, el vianant i el cotxe.

Palma fa anys que necessita un replantejament de les polítiques de mobilitat i ara començam a veure un canvi en positiu cap aquesta necessitat: més busos, més freqüències, gratuïtat pels menors de 16 anys, aparcaments dissuasoris fora de la ciutat i ara, una bona xarxa de carrils bicicleta per garantir que aquest mitjà disposi de l’espai que mereix i no es vegi engolit pel cotxe ni hagi de circular per l’espai dels vianants

Els usuaris potencials de les bicicletes són molts, només cal que hi hagi les condicions favorables i els ciutadans vegin la bicicleta com una opció viable, segura, econòmica, còmode, eficaç i no contaminant. Evidentment és un procés d’adaptació als canvis i Palma ha de seguir apostant per aquests canvis.

EN BICI, CIUTATS SENSE MALS FUMS
La Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea aposta per aquesta transició a les ciutats europees i ha elaborat una manual sota el nom “En bici, ciutats sense mals fums” que es fonamenta en la convicció de que els pitjors enemics de la bicicleta en el medi urbà, no són tan sols els cotxes, sinó els prejudicis en contra de l’ús de la bicicleta com a mitja de transport habitual. Aquest és el gran repte per la ciutat de Palma.

En aquest manual es planteja la necessitat d’apostar per la bicicleta, els avantatges econòmics, polítics i socials i ecològics de fer-ho (tant per l’individu com per la col·lectivitat urbana) i sobretot, la responsabilitat que implica fer aquest canvi necessari per millorar el medi ambient urbà.

Podeu trobar l’informe complet al següent enllaç:
http://ec.europa.eu/environment/archives/cycling/cycling_es.pdf

ÉS HORA DE CANVIAR MENTALITATS I OBRIR LES PORTES A UN FUTUR MILLOR
En qualsevol ciutat, el potencial de desenvolupament de la bicicleta supera molt probablement els pronòstics que es poden fer partint de la situació actual. Potser encara, l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport diari, no ha entrat en els costums dels ciutadans de Palma, però no per això deixa de ser una mitjà de transport que promet desenvolupar un paper important el la gestió futura de la mobilitat a Palma.

MOU-TE PER CIUTAT
Amics de la Terra, GOB, Massa Crítica, la Federació d’Associacions de Veïns de Palma, la Plataforma Parc de les Vies, STEI-I, CCOO, PIMECO i APEEIB  amb el suport de l’AVV de Camp Rodó, l’AVV de Santa Pagesa, l’Associació Pachamama, l’Associació d’Usuaris/es del Tren, l’ALCAIB (Associació de Llicenciats en Ciències Ambientals) i l’SBEA (Societat Balear d’Educació Ambiental), l’OCB, la cooperativa “Realiment” i la Plataforma Ciutadana Camp de’n Serralta, han constituït el col·lectiu MESA CÍVICA. Amb el lema MOU-TE PER CIUTAT tenen per objectiu sumar esforços d’entitats i persones per a reivindicar un canvi en la manera de plantejar la mobilitat a Palma i democratitzar l’ocupació de l’espai públic.

El col·lectiu compta també amb el suport de la Plataforma Mou-te en bici de Girona: una plataforma cívica per l’ús de la bicicleta i la mobilitat sostenible: http://www.moutenbici.org/

Amb aquest lema, el col·lectiu pretén mobilitzar els ciutadans/nes de Palma per fer possible un canvi en la manera de moure’s per Ciutat, reivindicant la prioritat dels vianants, els infants i les persones amb mobilitat reduïda, reclamant la presència del transport col·lectiu i la bicicleta per tal de que es converteixin realment, en alternatives al cotxe privat per desplaçaments dins de la ciutat per tal de tenir una ciutat més amable i per a tothom.
________________________________________________________________________

Per a més informació:  http://mesacivica.wordpress.com

Tags: bicicletes, mobilitat, palma

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents