Territori i urbanisme

03/06/10 El GOB felicita al Consell per la passa feta avui en matèria de protecció territorial.

La desclassificació definitiva de la urbanització d’Es Guix, l’eliminació de les Àrees de Reconversió Territorial i l’aprovació del BIC de Son Real. Tres bones notícies derivades del Ple d’avui de la institució insular.

 

Dijous, 3 de juny de 2010
El GOB felicita al Consell per la passa feta avui en matèria de protecció territorial.
La desclassificació definitiva de la urbanització d’Es Guix, l’eliminació de les Àrees de Reconversió Territorial i l’aprovació del BIC de Son Real. Tres bones notícies derivades del Ple d’avui de la institució insular.


El Ple del Consell de Mallorca ha votat avui a favor de tres iniciatives que, sens dubte, representen una passa endavant en matèria de protecció del territori i que rompen de manera definitiva amb projectes i actuacions urbanístiques vinculades a la destrucció territorial i l’especulació:

– la desclassificació definitiva de la urbanització d’Es Guix, amb els vots a favor de PSOE, BLOC i UM,  que impossibilitarà el desenvolupament de la urbanització de l’entorn de Lluc, i concretament el macro-projecte “d’aldea” de 700 habitants al qual l’Ajuntament havia concedit llicència l’any 2006.
Adjuntam la intervenció del GOB en aquest punt de l’ordre del dia al Ple del Consell.

– l’eliminació de les Àrees de Reconversió Territorial del Pla Territorial de Mallorca, amb els vosts de PSOE, BLOC i PP, que implicaven nou creixement urbanístic, algunes de les quals estan sent investigades actualment per fiscalia anticorrupció.

– l’aprovació, per unanimitat, del BIC (Bé d’Interés Cultural) de Son Real.

Tot i que les circumstàncies en que s’han produit les aprovacions relatives a les modificacions de Pla Territorials són peculiars des del punt de vista polític, la veritat és que avui hi ha tres temes a celebrar per la protecció del territori des de les institucions.

Intervenció del GOB en el Ple del Consell:

“Benvolguts conselleres i consellers,



Em dirigesc a tots vostès avui, en representació del GOB i de les entitats  (ARCA i l’Associació d’Antics Blavets) que durant aquests dos darrers anys hem treballat conjuntament per la defensa de l’interès comú en la protecció de l’entorn de Lluc.



Des de les nostres primeres trobades com a col·lectiu i fins a dia d’avui, la modificació del Pla Territorial de Mallorca iniciada aquesta legislatura ha esdevengut l’instrument que ens ha permès anhelar la protecció d’aquest entorn privilegiat i únic, des del moment en que la seva proposta de modificació aprovada inicialment el mes de juliol de 2008,  va incloure la desclassificació dels terrenys d’Es Guix.



Els aspectes que s’han pretès i es pretenen abordar en el marc de les modificacions  del Pla que avui es duen a Ple, han tengut com a principals, i més aviat únics, protagonistes les polèmiques Àrees de Reconversió Territorial, algunes d’elles motiu d’una causa judicial oberta per indicis d’irregularitats, i la urbanització d’Es Guix.



És cert que, des del GOB hem manifestat reiteradament el que consideràvem imprescindible i que no s’ha abordat: una revisió en profunditat del nostre model territorial que, al nostre entendre, hauria d’haver implicat necessàriament una reducció dels  sostres de creixement, la obligatorietat de replantejar el model de carreteres d’acord amb les necessitats derivades d’un desenvolupament territorial sostenible, una revisió dels paràmetres d’edificació en sòl rústic, etc.



No obstant això però, avui es votarà l’eliminació de les Àrees de Reconversió Territorial que duien un creixement i un consum territorial vinculat. En aquest sentit, entenem que així, es compleix un dels acord més importants, en matèria territorial, del pacte de governabilitat signat a l’inici de legislatura, tot i que finalment i donada la ruptura del pacte, les circumstàncies ens hagin duit a que aquest compromís inicial, pugui ser possible avui amb els vots del partit majoritari a l’oposició, tal i com es va anunciar la setmana passada com l’assoliment d’un acord històric. I al nostre entendre, ben positiu.



Ara cal però un altre acord històric, i aquest hauria de ser una acord per unanimitat de totes les forces polítiques per a la protecció definitiva de l’entonr de Lluc amb la desclassificació de la urbanització d’Es Guix.



Sabem que coneixen prou bé els arguments que, ferms i nets d’interessos, ens han mogut i ens mouen, com a Col·lectiu en Defensa de Lluc, a fer un clam per la protecció del seu entorn. Ara però ens adreçam a vostes apelant a la coherència, el sentit comú, la responsabilitat i per sobre de tot això, a la seva consciència i sentiments com a ciutadans de Mallorca. Sabem, saben vostès, que els valors de Lluc i de la Serra de Tramuntana (naturals, paisatgístics i patrimonials) clamen per la seva protecció. Històricament el Consell de Mallorca, ha impulsat la protecció d’entorns naturals d’alt valor. I ha de continuar sent així. Pel que fa al cas específic del Guix, el Consell, després de les reunions mantingudes amb el col·lectiu, va iniciar les passes per a la seva protecció amb la redacció d’una norma cautelar, la interposició del recurs contra la llicència que l’Ajuntament d’Escorca havia concedit al 2006 per a la construcció de la famosa “aldea” de més de 700 habitants, i finalment amb la inclusió de la desclassificació de la urbanització a través de la modificació del Pla Territorial, de la votació de la qual, avui i atenent les manifestacions dels diferents grups polítics al Consell fins a dia d’ahir, esperam els suports necessaris per fer possible aquesta protecció definitiva de l’entorn de Lluc.



Potser inicialment s’haguin mantingut postures distants, però estam segurs que en el fons i com a individus d’aquesta societat, tots els aquí presents compartim la consciència necessària per no contribuir a la destrucció d’aquest preuat entorn. Perquè Lluc és sagrat i el seu entorn excepcional, protegiu definitivament Es Guix. Gràcies.”

Tags: arees de reconversio territorial, es guix, escorca, pla territorial, santa margalida, son real

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents