Transport i infrastructures

02/03/2011 El projecte de Via Connectora és innegociable.

 

02/03/2011 El projecte de Via Connectora és innegociable.
S’ha de retirar, juntament amb el seu responsable, el Director Insular de Carreteres que ha de ser cessat del seu càrrec.
El GOB considera indignant les postures de Consell de Mallorca i Ajuntament de Palma davant el projecte. Maquillen un projecte inassumible i ple de despropòsits per callar veus i segueixen amb la directe posada per consolidar el projecte.

 


Dimecres, 2 de març de 2011

El projecte de Via Connectora és innegociable.
S’ha de retirar, juntament amb el seu responsable, el Director Insular de Carreteres que ha de ser cessat del seu càrrec.
El GOB considera indignant les postures de Consell de Mallorca i Ajuntament de Palma davant el projecte. Maquillen un projecte inassumible i ple de despropòsits per callar veus i segueixen amb la directe posada per consolidar el projecte.


Sobren arguments tècnics per evidenciar que el projecte de via connectora és un despropòsit en tots els sentits: dimensions, plantejament i tramitació

  • Manca un estudi de mobilitat previ que justifiqui aquesta infrastructura, incomplint així la Llei d’Ordenació del Territori i el propi Conveni de Carreteres.
  • És una solució dels anys 60. Enlloc del món avançat continuen amb aquestes propostes de mega-infrastructures per a solucionar problemes de trànsit, i molt manco de mobilitat. I no ho diu el GOB, ho diu la Plataforma d’Enginyers de Camins contraris al projecte.
  • S’ha tramitat de manera fraccionada incomplint la normativa d’avaluacions d’impacte ambiental,  la llei de contractacions de l’administració pública i el propi Pla Director Sectorial de Carreteres.
  • 157 milions d’euros que es podrien destinar a millorar la xarxa i connexions del transport públic
  • 50 milions d’euros de sobrecost respecte el que hi havia signat al Conveni de Carreteres, sense justificació.
  • Una autopista que condemna la relació de les barriades i la part forana amb la ciutat al servei del cotxe, en un entorn de necessari avanç cap a la disminució de la primacia del cotxe, per qüestiones urbanístiques, territorials i ambientals.
  • Un projecte sobredimensionat que planteja una autopista que circumval·larà i tancarà la ciutat. Més asfalt per a més cotxes.
  • Un projecte que ha sublevat els tècnics del Departament de Carreteres del Consell en contra del projecte, el procediment i la tramitació impulsada pel Director Insular de Carreteres, Ernesto Santamaría.


NECESSITEN MÉS ARGUMENTS? AQUESTES SÓN ELS VERTADERS NÚMEROS DE LA VIA CONNECTORA

  • 157 milions d’euros d’inversió.
  • 15 km de longitud  per 24 metres d’amplada de la calçada, més les vies de servei.
  • Cada km d’aquesta autopista costarà 10,46 milions d’euros. El cost és 10 vegades més gran que una carretera i el consum de territori 5 vegades major.
  • 14 ponts i 30 enllaços no prevists en el Pla Director Sectorial de Carreteres.
  • 142.286 vehicles diaris i amb una punta de 4.884 vehicles/hora a 100 km/hora
  • Més de 50 finques rurals de l’entorn de Palma destruïdes
  • Expropiació i demolició de més de 15 cases


QUÈ RECLAMAM DEL PROJECTE:
1. Que es retiri l’actual projecte en la seva totalitat i s’aturi la tramitació per trams, alguns dels quals ja es troben el procés de licitació
2. Que es faci l’estudi de mobilitat previ que contempli la mobilitat des d’una perspectiva integral i es faci una planificació de transport sostenible atenent la relació de la mobilitat futura a la Ciutat i d’aquesta en relació amb les barriades i la part forana i els diferents modes de transport amb la prioritat de minvar la presència del cotxe i potenciar el transport públic i els mitjans no motoritzats.
3. Que en cas d’haver de plantejar algún tipus d’infrastructura viària, es faci com a projecte únic i amb la corresponent tramitació ambiental tal i com preveu la normativa ambiental i el propi Pla Director Sectorial de Carreteres.

QUÈ RECLAMAM A LES INSTITUCIONS

Al Consell de Mallorca:

  • Què cessin al Director Insular de Carreteres, com a màxim responsable tècnic del projecte i de la seva tramitació adminisitrativa.
  • El projecte de via connectora no es pot “retocar”, maquillar ni “minimitzar” per tal d’evitar la contestació social. El paper del PSOE del Consell ha estat i és realment lamentable tant alhora de plantejar la infrastructura, com en la seva presentació i tramitació. Un projecte ple de despropòsits i irregularitats que S’HA DE RETIRAR.
  • El projecte de via connectora no és pot renegociar amb arguments polítics: volem els arguments tècnics que justifiquin la solució que s’adopti a la problemàtica dels accessos a Palma.

100km/h pel PSOE o 80km/h pel Bloc? ni un ni l’altre, senzillament només allò que sigui estrictament necessari des del punt de vista tècnic d’una mobilitat sostenible i que no condicioni negativament el futur de la mobilitat ni el territori.

A l’Ajuntament de Palma:

  • L’Ajuntament ha d’exigir el replantejament íntegre d’aquesta infrastructura i qüestionar la seva necessitat i tramitació públicament. El projecte atempta a les polítiques de mobilitat que ha impulsat Cort en aquesta legislatura i això ho han de denunciar públicament.

Per contra l’Ajuntament ha assumit el projecte plantejant únicament canvis en el tram més conflictiu des del punt de vista social (camí dels reis, polígon són Castelló).

Diuen que llevarà trànsit d’Avingudes i Passeig Marítim, però tenen els estudis de mobilitat que ho justifiquin? NO.

  • Per tant, demanam també a l’Ajuntament coherència al marge de la disciplina de partit i que s’oposin frontalment al projecte.
     
Tags: carreteres, palma, segon cinturo via connectora, Segón cinturo,

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents