Territori i urbanisme

07/12/2011 El GOB denuncia la destrossa ambiental que ha suposat la construcció d’un port esportiu per milionaris a Calvià

07/12/2011 El GOB denuncia la destrossa ambiental que ha suposat la construcció d’un port esportiu per milionaris a Calvià
Es tracta d’un atemptat ambiental que mai més s’hauria de repetir a cap altre indret de Mallorca
______________________________________________________________________

El GOB denuncia la destrossa ambiental que ha suposat la construcció d’un port esportiu per milionaris a Calvià
Es tracta d’un atemptat ambiental que mai més s’hauria de repetir a cap altre indret de Mallorca

______________________________________________________________________

 

El GOB denuncia públicament la destrossa ambiental que ha suposat la construcció d’un nou port esportiu només per milionaris a Calvià. L’impacte paisatgístic de la infraestructura sobre la zona costanera d’El Toro parla per si mateix.

Aquest nou port esportiu es va vendre com una ampliació del port d’El Toro sota el nom comercial de Port Adriano. Darrera aquesta suposada ampliació hi ha hagut en realitat la construcció d’un nou port, que gairebé ha doblat el tamany de l’anterior.

Es tracta del darrer port esportiu construït a Mallorca després de que el Govern de Jaume Matas aixecàs la moratòria de ports esportius el 2007, que era vigent des de 2002. El Govern de Matas va donar el vist-i-plau al projecte, i el Govern Espanyol (PSOE), que podria haver-lo suspès, no va fer-ho. Pel GOB és un clar exemple de destrucció del litoral amb la complicitat de diverses administracions. Algunes de les seves conseqüències han estat:

La construcció ha destruït prop de 26.000 m2 de posidònia.
El seu conjunt ocupa 110.000 m2. El Toro ocupava 60.000 m2 (total 170.00 m2).
L’ocupació de la làmina d’aigua és un 120% superior a la del port original d’El Toro.
El Toro disposava de 400 amarraments, el nou port de 88 amarraments de super-luxe per eslores de 20 fins a 60 metres.
Ha destrossat una cala gairebé per complet
Ha modificat la dinàmica litoral de la zona i la platja s’ha degradat.
Ha afectat a multitud d’espècies de la zona, d’interès pesquer o protegides.
La qualitat de l’aigua de la zona no s’ha recuperat.
La qualitat de pròpia activitat nàutica a la zona ha minvat.
Els materials usats per la construcció (àrids, fusta…) s’han extret de zones naturals.
S’ha vulgaritzat la zona més del que ho estava, convertint-lo en un lloc sense encant.

Tot i que es va iniciar la seva construcció el 2007 i els amarraments estan disponibles fa temps, l’ocupació sembla mínima ara mateix. Aquests dies, a simple vista, hem contat 27 grans iots i llanxes amarrats. De moment el 70% dels amarraments és buit.

Port Adriano

 

El Toro-Port Adriano exemple d’una època faraònica que sols deixa Terra Cremada

Projectes d’aquesta envergadura, que no guarden cap relació ni escala amb el paisatge, no haurien d’haver tengut cabuda a les Illes Balears. Es tracta d’obres faraòniques fruit d’una època de bogeria immobiliària sense sentit. A banda de les conseqüències ambientals i paisatgístiques de Port Adriano, aquestes infraestructures exclusives per milionaris van sovint lligades a operacions especulatives que es materialitzen en més urbanització del territori.

El GOB demana al Govern que desestimi aquelles polítiques que suposin la degradació del litoral, l’espai més valuós i sensible que tenim. Cal tenir present d’on partim: Les Illes tenen més de 22.000 amarraments (el 18% dels existents a l’estat espanyol), prop de 16.000 a Mallorca. Ara, més que mai cal impulsar mesures de contenció del creixement per evitar la massificació del litoral fins a un extrem insuportable, pels habitants de Mallorca i pel propi turisme.

Tags: Port Adriano,

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents