Presentam públicament la Manifestació del 21 de Juliol: “Canviem el Rumb. Posem Límits al Turisme”

Després de mesos intensos de feina col·lectiva, avui una bona part de representants de més de les 80 entitats i col·lectius i assemblees locals adherides fins al moment, hem fet roda de premsa de presentació de la convocatòria de la primera manifestació de la campanya “Canviem el Rumb. Posem Límits al Turisme”.

Per la defensa de la territori, dels recursos naturals, dels paisatges i la biodiversitat, contra el canvi climàtic i les problemàtiques socials, ecològiques, econòmiques i polítiques associades a l’especialització turística de l’economia d’aquestes Illes i al turisme massiu, des del GOB impulsam amb força, juntament amb les entitats de la Plataforma Menys Turisme, Més vida, aquest nou cicle de mobilitzacions per un canvi de model que posi la justícia social i la regeneració ecològica al centre.

RODA DE PREMSA DE PRESENTACIÓ DE LA MANIFESTACIÓ

PLATAFORMA MENYS TURISME, MÉS VIDA

21 DE JULIOL, 19H PARC DE LES ESTACIONS

Avui, -el mateix dia que Barcelona es mobilitza com ja ho han fet recentment tants altres territoris (Canàries, Cantàbria, Màlaga, i també Palma)- , estem aquí per convocar al conjunt de la societat a omplir els carrers el proper 21 de juliol en la primera gran mobilització de la campanya “Canviem el rumb! Posem límits al turisme” que es va llançar el passat 21 de juny a les 4 illes.

Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera treballen des de fa mesos les justificacions i demandes per posar límits no sols al turisme massiu, sinó a un procés de turistificació que ens ofega, ens condemna a l’empobriment i la precarització continuada de les nostres vides i a una degradació irreversible del territori i del patrimoni natural i cultural d’aquestes illes.

Així el diumenge dia 21 de juliol a les 19h al Parc de les Estacions iniciarem el recorregut d’una manifestació que omplirà els carrers més cèntrics de Palma fins a arribar al Passeig del Born. Una convocatòria que ha rebut el suport i l’adhesió -fins al moment i a dues setmanes de la mobilització- de més de 80 entitats, col·lectius i moviments socials, ecologistes, veïnals, sindicals, culturals, entre d’altres; que sumen arguments propis a aquest clam pel canvi de rumb a les nostres Illes.

Aquesta convocatòria és el resultat de mesos de feina en assemblees obertes impulsades per la Plataforma “Menys Turisme, Més Vida”, que ha generat el desplegament d’assemblees i grups locals autònoms arreu de l’illa, i ha inspirat moltes altres iniciatives ciutadanes. Amb un calendari d’accions prèvies que tendrà el seu punt més àlgid les properes setmanes, aquesta manifestació, en plena temporada turística, vol ser un punt d’inflexió, un cop sobre la taula, i l’inici d’un seguit d’accions i mobilitzacions a les 4 illes que tenen previst estendre’s més enllà de l’estiu. Iniciam així una mobilització contínua al carrer, als centres de treball, als centres educatius, al món agrari, en el front de l’habitatge, amb la gent jove, per a la preservació del patrimoni natural i cultural, als barris i pobles, a cada lloc de cada illa fins a aconseguir canviar el rumb, fins a aconseguir abandonar aquest monocultiu turístic.

Accions i convocatòries a cadascuna de les Illes que també cerquen la repercussió internacional als mercats emissors, amb l’objectiu de pressionar a la classe política perquè -més enllà de canvis discursius i falses maniobres- atengui les demandes de la societat civil organitzada a favor de la limitació i el decreixement turístic, i per un canvi de model socioeconòmic. El canvi que reclamam no és de tipologia de turista, anhelam un model econòmic just, igualitari, que atengui l’actual crisi ecològica i social.

Cal limitar i reduir el pes del sector turístic en el conjunt de l’economia a les Illes i garantir la redistribució dels beneficis que genera a costa del territori, recursos i persones. Que l’economia estigui al servei de la majoria social, que sigui plural, diversa i transformadora, que garanteixi els drets socials i el treball digne, que s’atengui als límits ecològics del nostre contexte insular, fràgil, limitat i malmès, i que no sigui còmplice d’injustícies globals, com és el cas de capitals hotelers vinculats a l’entitat d’Israel que donen suport al genocidi del poble palestí. Perquè les Illes siguin una terra que ofereix un present i un futur dignes també als joves d’avui i a totes les persones que arriben cercant horitzons de possibilitat. Per un món més just i en pau.

És per això que:

  • Contra l’especulació immobiliària i la mercantilització turística: exigim garantir l’habitatge com a un dret universal i no com un bé de mercat.
  • Contra l’expulsió veïnal dels barris i pobles, la privatització dels espais públics i la pèrdua del teixit comercial de proximitat: exigim garantir que les ciutats, pobles i barris siguin per a qui els habita, no per a qui els visita.
  • Contra la precarietat i l’empobriment: exigim garantir els drets de les treballadores i treballadors per posar fi a la precarietat laboral, en tots els sectors.
  • Contra la pèrdua de sobiranies: exigim garantir el dret de la ciutadania a decidir sobre el nostre model econòmic i controlar les vies d’accés, ports i aeroport.
  • Contra la pressió sobre els serveis públics, la pèrdua de drets i garanties socials: exigim garantir uns serveis públics de qualitat per a tothom (transport, educació i sanitat, cures… )
  • Contra la destrucció del territori, la devastació dels recursos naturals i per fer front la crisi climàtica: exigim garantir la protecció del territori davant les dinàmiques especulatives i destructores de la terra, del sòl fèrtil, de la costa i dels ecosistemes naturals que són la nostra garantia de pervivència.
  • Contra la pèrdua i els atacs al patrimoni cultural i a la memòria: exigim garantir la preservació del patrimoni cultural, la memòria democràtica i de la llengua pròpia per enfortir les arrels.
  • Contra la degradació de les condicions de vida: exigim garantir el benestar de totes i tots atenent els contextos d’incertesa derivats de la crisi sistèmica i multidimensional (climàtica, energètica, política, migratòria, social, democràtica…) que afecta al món global, i a tots i cadascun dels aspectes essencials de la nostra realitat local.

Per tot això encoratjam a tothom a organitzar-se col·lectivament al seu barri o poble i vos convocam dia 21 a sortir al carrer per reivindicar una vegada més aquest canvi de rumb. Perquè això no acabarà aquest estiu: CANVIEM EL RUMB, POSEM LÍMITS AL TURISME!

Tota la informació, calendari d’activitats pre-mani, etc a les xarxes de: @contracimera I @GOBmallorca

LLISTAT D’ENTITATS I COL·LECTIUS ADHERITS A LA CONVOCATÒRIA A DIA 6 DE JULIOL:

Xítxeros amb empenta
Seguiment Assemblea Ciutadana pel Clima
Podem Illes Balears
Mercat Social Illes Balears
Amics de la Vall de Coanegra
SOS RESIDENTS
Plataforma Mallorca per la Pau
Assemblea Local Menys Turisme Més Vida, Santa Maria
Ateneu Popular La Fonera
Cap de Fibló Associació Cultural
UGT Illes Balears
Associació cultural Cala Bona ràdio
Associació Mes Que Pedra
Eixam Manacor
Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (Barcelona)
Brilla Illes Balears
Jubilats per Mallorca
Fundacions Darder Mascaró
Assemblea Antipatriarcal de Manacor
Banc de Temps Sencelles
Greenpeace
Mussols de Llubí
Brunzit
Obra Cultural Balear
Arrels Marines
Endavant OSAN
ARRAN
Col.lectiu de Dones de Llevant
Ateneu Llibertari Estel Negre
Associació M~Alena
Palma XXI
Associació de veïns Barri Cívic de Santa Catalina i Es Jonquet
Plataforma de Veïns de Son Espanyolet
Cerai (Centro de Estudios de Agricultura Internacional)
CUP Mallorca
Maria Salom
Assemblea de docents de les Illes Balears
Moviment Feminista de Mallorca
Oficina de denuncia lloguer Turistic ilegal Santa Catalina
Nosaltres Sols!
Joventut pel Clima – Fridays for Future Mallorca
CGT BALEARS
Associació de Veïnes de Canamunt
Tramuntana XXI
Pla de Mallorca XXI
Felanitx per la Igualtat
Defensa Paisatges d’Estellencs
Alternativa Sindicat Docent
GOB Mallorca
Anticapitalistes Mallorca
Assemblea Popular de Son Sardina i sa Garriga
Nyàmera – Xarxa de Suport Mutu
Societat d’Història Natural de les Balears
Associació de Varietats Locals
Neurodiver gent
Grup d’Iniciativa Territorial de Fiare Banca Etica a les Illes Balears
Amics de la Terra Mallorca
Assemblea Sobiranista de Mallorca
Fundació Deixalles
Es 4 cantons
SOS CAN VAIRET
ATTAC MALLORCA
Aplec Jove de Mallorca
Reviure Tofla
Unió de Pagesos de Mallorca
Coordinadora Obrera Sindical
Fundació platoniq
S.O.S vivienda Formentera
RedSistencia Argentixs en Baleares
Moviment Alcudienc
Ecotxe Som Moviment
STEI Intersindical
Flipau amb Pere Garau
Xarxa per la Sobirania Alimentària a Mallorca
FemSò
Grupo de Educadores de Calle y Trabajo con Menores (GREC)
Rebel.lió o Extinció Mallorca
Associació d’Usuaris del Tren
Sindicat Docent Alternativa
CCOO Illes Balears
Apaema
Mallorca Nova
Ciutat per a qui l’habita
Institut d’Estudis Eivissencs

Tags: #CanviemElRumb, #MenysTurismeMésVida, #PosemLímitsAlTurisme

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents