Transport i infrastructures

Avui, dia en que es concentren 2 megacreuers al port de Palma, es disparen indicadors de contaminació

Així ho recull el visor de l’Agència Europea de Medi Ambient.

Segons dades de l’Autoritat Portuària avui han amarrat al port de Palma dos megacreuers de més de 5.000 passatgers de capacitat, essent un d’ells el Symphony of the Seas, un dels creuers més grans del món. Aquest ha vingut acompanyat del MSC Virtuosa, sumant entre els dos una capacitat màxima de més de 12.000 creueristes. Cal recordar que la presència simultània de dos megacreuers a port suposa un incompliment de l’acord establert l’any passat entre l’Autoritat Portuària i les companyies navilieres, el qual en limita el nombre a un per dia com a màxim.  Aquest és el segon incompliment de l’acord que es dona en menys d’un mes, donat que el passat 22 de setembre van coincidir a port de nou dos creuers de més de 5000 passatgers de capacitat, el MSC Seaview i l’Arvia.

La contaminació alliberada de forma conjunta pel Symphony of the Seas i el MSC Virtuosa ha suposat un empitjorament de la qualitat de l’aire, segons dades del sensor instal·lat a la zona de Foners que forma part de la xarxa de control del GOIB (consultat a través del visor de l’Agència Europea de Medi Ambient).  Concretament, el sensor ha registrat uns valors de contaminació per partícules en suspensió que entren dins del rang de qualitat d’aire “pobre” (entre 50 i 100 µg/m) segons l’Índex de Qualitat de l’Aire europeu. Aquests valors també superen els límits establerts per a aquestes partícules per la UE i l’OMS.

Observant en perspectiva el mapa d’Europa que ens mostra aquest visor, veiem que avui la nostra ciutat és un dels pocs punts vermells en termes de contaminació, en comparació amb la majoria de punts que mostren una millor qualitat de l’aire.

Per aquest motiu, des de la Plataforma contra els Megacreuers, de la que formam part, continuem exigint sistemes de mesurament fiables i el manteniment dels límits a un model de turisme que demostra ser extremadament nociu amb el medi ambient i la salut de les persones.

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents