Biodiversitat

El GOB demana a Medi Ambient que reenfoqui la gestió de Son Real

La finca es gestiona com un espai agroforestal públic, però no com un espai natural protegit

 

La notícia de la mort de desenes de tortugues mediterrànies (Testudo hermanni) a la finca pública de Son Real, a causa de les feines forestals realitzades per l’empresa pública Tragsa, torna posar de manifest la manca de directrius suficients per a la gestió adequada de Son Real com espai natural protegit.

Acceptam que l’afectació a una o poques tortugues durant les feines de desbrossament es pot explicar com un accident imprevist, però no entenem com es va arribar a afectar a molts més exemplars ja que a la vista dels primers casos s’haurien d’haver aturat les feines i aplicat les correccions necessàries per evitar més baixes.

Per això hem instat a Medi Ambient a que ens remeti el corresponent informe dels fets, detallant les condicions de l’actuació (existència d’informe previ sobre la necessitat de l’actuació, existència d’informe previ sobre possibles repercussions ambientals, existència de protocol davant possible afectació a espècies protegides, personal i maquinària utilitzats), el procediment que va seguir l’empresa una vegada es va detectar l’afectació a exemplars de tortuga per part dels operaris, les decisions adoptades davant la situació pels responsables de l’obra (a Tragsa, a l’IBANAT i en el seu cas als diferents serveis de la Direcció General implicats), i el nombre i destí dels exemplars afectats.

Davant aquests fets igualment hem instat a Medi Ambient a dissenyar (si no es tenen ja) i aplicar els protocols necessaris per evitar la reproducció de situacions similars durant la realització de feines forestals, en aquest i qualsevol altre espai natural.

Més enllà d’aquest incident, des del GOB tornam a reclamar la dotació de Son Real amb uns criteris de gestió adequats a la seva condició d’espai natural i patrimonial extraordinari. Baix la nostra opinió, la finca pública, recordem que adquirida amb doblers de l’ecotaxa, es gestiona amb uns criteris que persegueixen bàsicament el manteniment de la superfície agrària, la prevenció d’incendis forestals i la gestió de l’ús públic. Unes línies de feina importants, però del tot insuficients davant la rellevància ecològica i patrimonial d’aquest espai.

Consideram que cal superar la gestió de Son Real com una finca pública més, i progressar al nivell de gestió d’un vertader espai natural protegit, amb el corresponent pla de gestió que estableixi els criteris i prevegi els mitjans necessaris per mantenir i millorar la riquesa ecològica i patrimonial de la finca. La incorporació a la futura ampliació del Parc Natural de la Península de Llevant pot contribuir a avançar en aquest sentit.

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents