Transport i infrastructures

Salvar Mallorca és #Araomai

Carreteres, el model de sempre. Un model que hem d’aturar

Malgrat els acords de governabilitat signats per PSOE, PODEM i MES al Consell de Mallorca, la política de Carreteres d’aquesta legislatura ha vengut marcada per la continuïtat dels projectes viaris del Pla de carreteres, hereu de la planificació de projectes viaris expansionistes de l’època PP-UM.

Els acords són prou explícits(1), però s’han incomplert de manera flagrant. La realitat després de quasi tres anys de legislatura és que s’han continuat executant els projectes de carreteres de l’anterior Pla de Carreteres, i que en absolut s’han abordat els canvis en els plantejaments de noves infrastructures des de la perspectiva de la mobilitat integral.

En aquest sentit, el Departament de Carreteres, liderat per la socialista Mercedes Garrido s’ha caracteritzat per l’executivitat, però no dels compromisos acordats, sinó dels projectes ja prevists a un Pla de Carreteres que ni tan sols s’ha revisat, incomplint l’esperit del canvi de paradigma que es desprenia dels acords signats pels tres partits que governen al Consell de Mallorca.

Segon cinturó de Palma.

Un projecte de l’època de Maria Antònia Munar al capdavant del Consell de Mallorca, que els diferents pactes progressistes no només no han descartat sinó que han continuat talment. Actualment s’està exectutant el tram II, de Son Ferriol, amb un pressupost de 25,6 milions d’euros que el Consell assumeix íntegrament, i que pràcticament enterra el poble de Son Ferriol, i destrossa completament l’entorn rural d’aquella àrea de Palma. A més, tot i que sempre s’hi havien manifestat en contra, el partits del Pacte ja han començat també a tramitar el tram I, el del Coll d’en Rabassa, que servirà principalment per donar més sortida al centre comercial Fan Mallorca: doblers públics i destrucció del territori al servei d’un negoci privat.

Carreteres a la mallorquina

Aquesta gran infraestructura, juntament amb la pol.lèmica autopista Llucmajor-Campos, de la que diversos col·lectius ecologistes hem demanat la retirada (https://www.gobmallorca.com/que-feim/transport-i-infrastructures/gob-amics-de-la-terra-terraferida-vianants-en-lluita-via-verda-alaro-salvem-portocolom-i-la-plataforma-antiautopistes-demanam-al-consell-de-mallorca-que-paralitzi-l-autopista-llucmajor-campos) , a més d’altres com la Ronda Nord d’Inca, la variant d’Algaida, la variant de s’Alqueria Blanca, la variant de Campanet o l’enllaç de Lloseta, … lluny de ser polítiques transformadores, són la mateixa recepta de destrucció, massificació i contaminació de sempre. Un model insostenible i que atempta contra els drets ecològics dels mallorquins. Són les actuacions que marcaran aquesta legislatura, i per tant la continuïtat de la imposició de les grans infraestructures viàries, variants i rondes per seguir creixent. Un model que hem d’aturar.

______________

(1) INFRAESTRUCTURES

a.- Redimensionar les infraestructures, i aprofitar la baixada de la pressió sobre la xarxa viària per derivar part dels viatges realitzats en transport privat cap al transport públic.

b.- Avaluació i revisió dels projectes, contractes i adjudicacions de la Direcció Insular de Carreteres i efectuar una reconversió del departament de carreteres en un departament d’infraestructures i mobilitat sostenible.

c.- Revisar el PDS de Carreteres i elaborar un Pla de Mobilitat. Desenvolupar aquests dos instruments de forma coordinada per evitar generar més trànsit, i impulsar millor el transport públic interurbà, realitzant una avaluació de sistemes per garantir la seguretat dels ciclistes i motoristes i la convivència ordenada amb els vehicles, donat un nou impuls a la instal·lació de guarda-rails per a motoristes.

d.- Redimensionar el projecte de desdoblament de la carretera Campos-Llucmajor, minimitzant l’impacte i el consum de territori.

e.- Revisar el Conveni de Carreteres, descartant noves macro- infraestructures i reforçant o millorant el teixit existent (carreteres comarcals), incloent-hi amb majors dotació pressupostària per rescatar Túnel de Sóller

Tags: 2on Cinturó, carreteres, consell de Mallorca, mobilitat

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents