Biodiversitat

El GOB alerta el Secretariat del Conveni de Ramsar sobre la crisi ecològica de s’Albufera

 

Els canvis ambientals són molt evidents, els impactes estan ben identificats, però les solucions no arriben

 

El parc natural de s’Albufera de Mallorca està patint un canvi ambiental radical, una crisi ecològica que està canviant la seva flora i fauna i està degradant greument els valors que l’any 1989 motivaren que l’estat espanyol la incorporàs al llistat de la Convenció sobre Zones Humides d’Importància Internacional (Conveni de Ramsar).

L’aigua de s’Albufera ha perdut al llarg d’aquesta dècada les qualitats que fins fa uns anys eren la base per la supervivència de moltes espècies i hàbitats naturals. L’aigua dolça i transparent s’ha transformat en aigua salobre i tèrbola, canviant la composició de la vegetació, impossibilitant la vida de moltes espècies de plantes submergides i de les aus que se n’alimenten.

Les causes d’aquesta situació estan ben identificades per l’administració gestora del parc natural, que fa anys que alerta sobre la greu problemàtica. Són fonamentalment:

– la sobreexplotació de l’aqüífer per a usos agraris i turístics

– l’abocament d’aigua salada per part del sistema de refrigeració de la central elèctrica d’Es Murterar

– la contaminació per aigües residuals poc o gens depurades, provinents de Sa Pobla

– l’efecte catalitzador de la carpa, espècie invasora, que enterboleix l’aigua i posa en circulació matèria orgànica dipositada al fons dels canals, augmentant l’eutrofització

El juliol de 2016 la direcció del parc natural presentà un document en què es detallava la situació, s’identificaven els impactes i es proposaven actuacions. Lamentablement any i mig més tard no s’observen avanços significatius, i el procés de degradació ambiental a s’Albufera segueix el seu ritme accelerat.

Per això des del GOB ens adreçam al Secretariat de la Convenció de Ramsar, amb la finalitat de possibilitar l’adopció de les mesures necessàries en el marc de les seves funcions de supervisió dels compromisos contrets per les autoritats espanyoles quant a la conservació de la Zona Humida Ramsar de s’Albufera de Mallorca (Espanya). En aquest sentit, els instam a:

– Suggerir a les autoritats espanyoles i balears la realització d’una Missió d’Assessorament Ramsar per reforçar el diagnòstic ambiental i definir l’establiment de les mesures oportunes.

– Instar a les autoritats balears a la redacció i desenvolupament urgent d’un pla de xoc per contenir i revertir el dramàtic canvi ecològic causat per la mala qualitat hídrica.

– Instar a les autoritats balears a elaborar sense més demora el nou PRUG, a fi d’integrar en ell tant les mesures del pla de recuperació ecològica com totes aquelles altres dirigides a la millora d’aspectes bàsics de la gestió que són actualment deficitaris.

– Instar a les autoritats balears a aprovar un PORN del parc natural i a ampliar la zona protegida, tal com ja es va indicar en l’informe de recomanacions remès en 2010 per aquest Secretariat.

Aquí pots descarregar l’informe remès al Secretariat de Ramsar

 

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents