Energia i canvi climàtic

La resposta del Ministeri al tancament progressiu d’es Murterar és indignant

El 62,04% de les emissions contaminants a les Balears són degudes a la generació elèctrica a partir de carbó de la central tèrmica del Murterar, la qual cosa la situa en una de les empreses més contaminants de tot l’estat espanyol segons l’Observatorio de Sostenibilidad

 

El tancament de la Central Tèrmica des Murterar, propietat d’ENDESA és la passa més decisiva per la transició a un model energètic més just i sostenible.

El GOB ja va iniciar al 2010 una campanya reclamant el tancament de la central tèrmica d’Es Murterar (http://www.gobmallorca.com/que-feim/energia-i-canvi-climatic/07-12-10-el-gob-reclama-un-cop-mes-l-adopcio-d-un-pla-de-tancament-progressiu-del-murterar).

A les Illes calia fer un exercici de responsabilitat política i tendir a la producció zero d’electricitat a partir de carbó, ja que és el combustible que més emissions de CO2 genera i aquestes són les principals causants del canvi climàtic.

Així ho reclamàrem també al desembre de 2015 (https://www.gobmallorca.com/que-feim/energia-i-canvi-climatic/el-gob-reclama-la-descarbonitzacio-del-sistema-electric-insular-com-a-pas-indispensable-per-fer-efectiva-la-lluita-contra-el-canvi-climatic) davant del compromís anunciat per part del Govern de redactar una Llei de transició energètica i de lluita contra el canvi climàtic en la que ara estan i estam treballant des de la Xarxa de Sobirania energètica.

El Govern havia pres ara, una de les decisions més valentes i compromeses en matèria ambiental d’aquesta legislatura. El tema energètic és un tema clau i la transició energètica, un repte que necessita de mesures concretes, fermes i decidides per fer-la amb garanties des de tots els punts de vista. Però el compromís del Govern Autonòmic no ha estat suficient. El decissió del tancament depenia del Govern Estatal i ahir varen dir que no hi estaven disposats tot i que feia mesos que hi havia negociacions entre el govern autonòmic i l’estat que semblava que anaven per bon camí.

Quins són els vertaders motius

Malgrat que les excuses per evitar el tancament siguin els llocs de feina – que es podrien reubicar al sector de les renovables, un sector emergent que genera llocs de feina estables i de qualitat – que desapareixeran i els costos pel sistema elèctric espanyol, el cert és que la realitat segurament respon més a l’interès d’Endesa de poder seguir generant electricitat amb carbó perquè és el combustible més rendible malgrat els costos ambientals, la ineficiència d’aquesta antiga central i les conseqüències sobre la salud de les persones (2).

Entre les majors companyies de carbó del món s’hi troba ENEL, propietària d’ENDESA que compta amb varies centrals tèrmiques de carbó a l’Estat Espanyol i que es troba entre les empreses més contaminants d’Europa.

Així apareix a la base de dades feta per la ONG @urgewald que ha revelat a la Cimera del Clima de Bonn (COP23) la major base de dades de la indústria del carbó i que denuncia 775 vinculades a la font d’energia més contaminant, des d’empreses extractories, transportistes o generadorles d’electricitat.

L’ONG alerta de que “será imposible alcanzar las metas de reducción de emisiones de gases de efecto invernadero si bancos, Estados e inversores no dejen de invertir en el sector del carbón“.

Així aquest és un cas més de connivència i complicitat de l’Estat amb les grans elèctriques. En aquest cas sembla que les pressions d’ENDESA han pesat més que la responsabilitat sobre el medi ambient global de reduir les emissions i abolir definitivament, en el cas de les Illes, la producció elèctrica amb carbó.

Des del GOB seguirem fent campanya pel tancament d’aquesta central perquè el fet de no fer-ho condemna el futur energètic de les Illes Balears i qualsevol possibilitat de transició cap a un model energètic més just, sostenible i net.

1. www.observatoriosostenibilidad.com

2.Informe “Un oscuro panorama” de IIDMA sobre les efectes en la salut de les centrals tèrmiques de carbó a l’Estat Espanyol, on apareix es Murterar.

http://iidma.org/wp-content/

Tags: ENDESA, Murterar, Transició energètica

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents