Biodiversitat

24/05/2014. 24 de maig, Dia Europeu dels Parcs.

Els nostres espais naturals protegits passen pel pitjor moment des de la seva declaració.

24/05/2014. 24 de maig, Dia Europeu dels Parcs.

Els nostres espais naturals protegits passen pel pitjor moment des de la seva declaració.


 

Avui es celebra aquesta efemèride, per commemorar la declaració dels primers parcs nacionals europeus, l’any 1909 a Suècia.

En el nostre cas, res positiu a celebrar. Consideram que els nostres parcs i reserves passen pel pitjor moment de la seva història:

–        Tenen uns pressuposts d’inversió sota mínims, que impossibiliten el seu correcte manteniment i la dotació de materials necessaris per a la gestió i l’ús públic.

 

 

El centre d’interpretació de Can Bateman, al Parc Natural de s’Albufera de Mallorca, fa mesos que es  troba tancat per manca d’inversió necessària per al seu manteniment en bon estat.

 

–        Els retalls de personal tècnic els estan deixant en una situació insostenible, i la gestió ja ho pateix de forma palpable. El Paratge Natural de la Serra de Tramuntana, l’espai protegit més gran de les Balears, en la pràctica no té equip tècnic (el desembre de 2012 foren acomiadats 5 dels 6 tècnics de l’espai protegit). Altres espais, com el Parc Natural de la Península de Llevant, ha passat de comptar amb 3 tècnics a disposar ara només d’un. Els directors dels parcs naturals de s’Albufera de Mallorca i de la Península de Llevant han passat a dirigir a més a més la Reserva Natural de s’Albufereta i el Parc Natural de Mondragó respectivament.

–        Els nivells de vigilància són absolutament insuficients, especialment als espais que tenen un ús públic més intens (per exemple s’Albufera de Mallorca o la Serra de Tramuntana). El Parc Natural de s’Albufera de Mallorca, que en època estival ha arribat a tenir fins a 4 persones dedicades a temps complet a la vigilància, per enguany tindrà 2 persones i amb dedicació parcial (un Agent de Medi Ambient i un zelador).

–        El seguiment ecològic és mínim. Els tres naturalistes que feien feina als parcs naturals de s’Albufera de Mallorca, Es Grau i Ses Salines d’Eivissa i Formentera foren acomiadats, i les seves funcions no s’han cobert. El seguiment de la biodiversitat i de la qualitat ambiental és fonamental als espais protegits, per determinar si la gestió va per bon camí.

 

 

Des de desembre de 2012 no es poden oferir als visitants de s’Albufera els llistats d’avifauna. Aquest parc rep cada anys milers de visitants interessats per les aus, un sector que reclama aqueixa informació.

 

–        La investigació és gairebé inexistent; la poca que es fa és per iniciativa externa i  no impulsada per l’administració, que és qui té la responsabilitat d’identificar i impulsar els estudis més necessaris en cada cas.

–        La planificació a mig termini (Plans Rectors d’Ús i Gestió) està paralitzada. La majoria dels espais o no compten amb PRUGs (Parc Natural de la Península de Llevant, Reserva Natural de s’Albufereta, Paratge Natural de la Serra de Tramuntana) o si en tenen ja estan vençuts (el darrer de s’Albufera de Mallorca és de 1997-2002).

 

Consideram que amb la seva política de gestió dels espais protegits el Govern està tirant per la borda bona part de les fites aconseguides al llarg de dècades, amb molt d’esforç econòmic i humà, i està degradant de forma greument irresponsable la qualitat dels parcs i reserves naturals de les Illes.

 

Tags: Incineració,, No volem ser el femer d'Europa, residus, Tirme,

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents