Territori i urbanisme

07.02.2014. El GOB exigeix la paralització de les obres i insisteix en la responsabilitat penal de l’autorització i execució de les obres.

La confirmació científica de la contaminació del sòl de la zona humida de ses Fontanelles, obliga a una paralització immediata de les obres de forma cautelar.

Les obres no s’haurien pogut autoritzar sense la descontaminació prèvia que òbviament no s’ha fet.

 

 

 

07.02.2014. Ses Fontanelles.  El GOB exigeix la paralització de les obres i insisteix en la responsabilitat penal de l’autorització i execució de les obres.

La confirmació científica de la contaminació del sòl de la zona humida de ses Fontanelles, obliga a una paralització immediata de les obres de forma cautelar.

Les obres no s’haurien pogut autoritzar sense la descontaminació prèvia que òbviament no s’ha fet.

_________________________________________________________________________________________

 

La informació difosa respecte de la contaminació del sòl de ses Fontanelles aixeca totes les alarmes. La font és un estudi científic de l’IMEDEA que alerta de la presència excessiva de ferro a la zona i d’altres potencials contaminants.

 

Aquest estudi deixa en evidència el que el GOB ja havia advertit en la denúncia presentada a fiscalia el passat 21 de gener en que denunciàvem l’incompliment de la legislació relativa a sòls contaminats – actualment regulats per la Llei 22/2011, de 28 de juliol de Residus i sòls contaminats i pel Reial Decret 9/2005 de residus i sòls contaminats – per la presència de residus perillosos que no són tractats de forma adequada a les obres. De fet, això hauria d’haver estat motiu d’un informe preliminar de sòls i d’una més que previsible descontaminació abans de l’autorització de l’inici de les obres.

 

L’esmentat Reial Decret 9/2005 de 14 de gener pel que s’estableix la relació d’activitats potencialment contaminants del sòl i els criteris i estàndars per a la declaració de sòls contaminats”

 

Concretament, el punt 5 de l’article 3 diu:

5. *Los propietarios de los suelos en los que se haya desarrollado en el pasado alguna actividad potencialmente contaminante _estarán obligados a presentar un informe de situación cuando se solicite una licencia o autorización para el establecimiento de alguna actividad diferente de las

actividades potencialmente contaminantes o que suponga un cambio de uso del suelo._*

 

Aquest fet, a part de l’incompliment de la legislació en matèria de residus i sòls contaminats, podria ser motiu de delicte penal, tal i com estableix l’article 325 del Codi Penal per dany a l’ecosistema de la zona humida.

 

 

Paralització cautelar de les obres i responsabilitats polítiques

Davant aquests fets el GOB exigeix la paralització cautelar de les obres, l’obertura d’una investigació al respecte que garanteixi la legalitat de tot el procediment autoritzat per a la construcció del centre comercial i asseguri la descontaminació de la zona per evitar que els interessos dels promotors acabin afectant negativament i irreversiblement l’ecosistema i la salut en tota l’àrea de la Platja de Palma que es podria veure afectada per la consolidació de la presència d’aquests contaminant a la zona fruit de les obres a la zona humida.

 

Per altra banda, el GOB exigeix a les administracions competents – Conselleria de Medi Ambient i Ajuntament de Palma, – que assumeixin la negligència política d’haver autoritzat les obres del centre comercial amb aquestes condicions.

 

Tags: contaminació, Mallorca Cap Al Col·lapse, residus, ses fontanelles

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents