Territori i urbanisme

01.10.2013. El GOB denuncia que amb la Llei d’Ordenació Minera, el territori, el paisatge i el medi ambient es sotmeten als interessos privats i del poderós sector de les pedreres.

Esteim davant d’una llei que clarament no té altre objectiu que el de potenciar el negoci del sector, amb un absolut despreci al medi ambient i als riscos ambientals i de contaminació que pot comportar l’exercici d’aquesta activitat.

 

 

01.10.2013. El GOB denuncia que amb la Llei d’Ordenació Minera, el territori, el paisatge i el medi ambient es sotmeten als interessos privats i del poderós sector de les pedreres.

Esteim davant d’una llei que clarament no té altre objectiu que el de potenciar el negoci del sector, amb un absolut despreci al medi ambient i als riscos ambientals i de contaminació que pot comportar l’exercici d’aquesta activitat.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

El GOB presenta avui al·legacions a l’avantprojecte de Llei d’Ordenació Minera de les Illes Balears. Una Llei d’ordenació minera hauria d’haver tengut com a principal objectiu, la regularització d’aquesta situació pel total de pedreres, actives o no, existents a les Illes Balears.

 

De tots és ben sabut, que moltes pedreres de les Illes Balears han desenvolupat i continuen desenvolupant la seva activitat econòmica sense totes les preceptives llicències i sense que cap administració tengui un control exhaustiu i regular de que l’exercici de la seva activitat està dins dels marges de les autorizacions, pel que fa per exemple, a perímetre d’explotació i explotació vertical o pla de restauració.

 

Malauradament, hem de lamentar, que després de les primeres alarmes sorgides arran de la presentació de l’avantprojecte de llei, l’anàlisi exhaustiu del seu articulat ens ha portat a verificar que aquestes alarmes no són infundades sinó que certament, esteim davant d’una llei que clarament no té altre objectiu que el de potenciar el negoci del sector, amb un absolut despreci al medi ambient i als riscos ambientals i de contaminació que pot comportar l’exercici d’aquesta activitat.

 

Els aspectes més greus de la LLei:

1. Pretén modificar de la Llei 1/1991 d’espais naturals, per tal de permetre la regularització, ampliació o obertura de noves pedreres en espais de rellevància ambiental. Fins i tot, malgrat tenir l’informe de l’òrgan ambiental en contra.

2. Concedeix el màxim poder al titular del dret miner en front dels drets dels propietaris dels terrenys i no sempre per un interès públic justificable.

3. Representa una amnistia pels infractors que durant anys han passat per damunt els seus interessos econòmics privats per damunt del compliment de la normativa corresponent, en alguns casos per complicitat amb les administracions i en d’altres per incapacitat d’aquestes de regular un sector d’activitat que té uns greus impactes sobre el territori i el medi ambient. Una amnistia més en la línia de les ja impulsades pel Govern per a establiments turístics hotelers, urbanitzacions o parcel·lacions al sòl rústic, i habitatges en sòl rústic.

4. Permet la possibilitat de noves expropiacions per interessos miners donant llibertat absoluta al lobby d’empresaris de pedreres, sense establir en funció d’una anàlisi geològica i miner de viabilitat i de necessitats d’interès general.

 

Una Llei que sotmet el territori i les persones als interessos del sector, una vegada més.

 

En la línia del que va legislant el Govern Bauzà, aquest cop els beneficiats són els empresaris de pedreres. Es clar que un dels sectors que més al marge ha estat de la regulació i del compliment de la legalitat ha estat el sector de les Pedreres. Les denúncies normalment no es materialitzaven amb el preceptiu tancament de les pedreres que incompleien la legalitat. malgrat les reiterades denúncies. És més, el que vertaderament ha mancat sempre és un control i inspecció real de les activitats que desenvolupen i l’execució de les corresponent sancions. Ara, un cop més els que ho han fet malament en surten beneficiats i a més, guanyen tota una sèrie de privilegis per a garantir el seu negoci, malgrat les expectatives de les necessitats socials d’aquesta activitat econòmica que, lògicament han disminuït.

 

 

Tags: indústria, Llei d'ordenació minera, Llei de Mines,, pedreres

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents