Aigua

04/07/2013. EL GOB en contra del Pla Hidrològic al Consell Balear de l’Aigua

Perforadors, agricultors i facultatius de mines satisfets perquè s’han incorporat les seves “demandes” que es tradueixen en manca de control i regulació obligatòria i per tant en desprotecció del recurs.

 

 

04/07/2013. EL GOB en contra del Pla Hidrològic al Consell Balear de l’Aigua

Perforadors, agricultors i facultatius de mines satisfets perquè s’han incorporat les seves “demandes” que es tradueixen en manca de control i regulació obligatòria i per tant en desprotecció del recurs.

______________________________________________________________________________________________________________________________

 

El GOB avui, ha votat en contra de l’aprovació del Pla Hidrològic impulsat per Gabriel Company al Consell Balear de l’aigua.

El GOB ha criticat les falsetats exposades políticament per justificar la retirada del Pla aprovat pel Consell Balear de l’Aigua i el Consell de Govern al 2011 i ha manifestat obertament que les modificacions del Pla responen a interessos concrets de sectors que veuen positiva la desregulació i manca de control en l’extracció i exploració del recurs.

 

El GOB alterna de les nefastastes conseqüències dels canvis introduits

Amb aquest pla hidrològic – amb el qual els facultatius de mines, perforadors i agrilcultors intensius hi estan totalment d’acord i satisfets – es fa inviable el compliment dels objectius de recuperació dels aqüífers deteriorats, i la garantia de la qualitat ecològica del recurs a futur. Bàsicament, perquè prioritza la satisfacció de les expectatives d’accés a l’aigua sense límits ni controls.

Els aspectes més significatius i preocupants del Pla pel futur de l’aigua són que:

1) Elimina la major part de mesures per millorar l’estat de les masses d’aigua que preveia el pla aprovat al 2011: control de captacions, requisits per fonts puntuals de contaminació, per fonts difoses, per instal·lacions industrials, per contaminació accidental de benzineres, contaminacions derivades d’activitats agrícoles, vessaments de depuradores i sistemes autònoms de depuració, gestió xarxes clavegueram,…

2) Elimina les normes tècniques obligatòries per a fer sondejos i estableix distància fixa de 100 metres entre captacions independenpent d’on afecti. Això implica que es podrien triplicar els pous existents. A més ara, això pot afectar a qualsevol massa d’aigua independentment de que estiguin en risc, sense establir valors màxims d’extracció.

3) Es rebaixa la protecció en els perímetres de captació per a abastament d’aigua.

4) Es permeten noves captacions a zones costaneres, malgrat la salinització existent.

5) Modifica els límits de les zones humides periurbanes on el GOB Mallorca denuncia que hi ha promotors interessats en edificar solars: és una realitat a Ses Fontanelles, l’Ullal, Porto Petro, Maristany,i pot ser alguna més. A més, deixa a criteri del Conseller, la revisió de les delimitacions que el Pla estableix de manera “provisional”.

6) Es permet treure aigua per a usos agrícoles en masses sobreexplotades classificades com a masses en risc.

7) S’el.limina l’obligatorietat de qualsevol mesura de gestió de la demanda, tant urbana com agrícola

 

Incompliment de la Directiva Marc de l’Aigua

L’actual Pla Hidrològic incorre en l’incompliment en diversos aspectes de la Directiva Marc sobretot pel que fa als principis de la DMA (aconseguir un bon estat químic i ecològic de les aigues superficials i químic i quantitatiu de les aigues subterrànies i una explotació sostenible del recurs). De fet, fa incumplibles objectius obligatoris establerts per la DMA i no només això sino que els contradiu.

 

Tags: Aigua, Mallorca Cap Al Col·lapse, Pla hidrològic

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents