Territori i urbanisme

05/04/2013 L’elevat impacte de la ampliació del Club Nàutic de s’Arenal el fa inviable.

El projecte no aconsegueix passar l’avaluació ambiental obligatòria per multitud de mancances.

 

 

 

 

 

 

05/04/2013 L’elevat impacte de la ampliació del Club Nàutic de s’Arenal el fa inviable.

El projecte no aconsegueix passar l’avaluació ambiental obligatòria per multitud de mancances.

_______________________________________________________________

 

L’ampliació del port esportiu de s’Arenal (Llucmajor) podria tenir conseqüències ambientals i socials molt negatives. A mesura que es van coneixent les característiques del projecte, més preocupació genera i no sols a veïnats i grups ecologistes com el GOB, si no també als tècnics de la pròpia administració.

 

El passat 20 de març el projecte va anar al Subcomitè tècnic d’avaluacions d’impacte ambiental, que va decidir no emetre informe al respecte del projecte degut a multitud de mancances vinculades a l’anàlisi de l’abast de l’impacte ambiental que generaria el projecte. Alguns dels principals motius són:

 

1. – Afectació sobre la Platja de Palma.

El projecte ignora l’afectació sobre la dinàmica de litoral i no preveu com afectarà a la Platja de Palma. Els promotors presenten un estudi obsolet de 2001 tot i les peticions de la Comissió Balear per actualitzar-lo. A més, obvien informes científics com el del Consorci de la Platja de Palma i que el GOB va fer públic el gener de 2013. Aquest complet informe adverteix de l’erosió de més de 2,5 km d’Arenal i afirma que l’ampliació “canviaria la configuració de la platja” i “accentuaria l’erosió a les zones nord i centre de la platja” http://bit.ly/SmdWmb

 

2. –Materials contaminants.

Els promotors van mostrejar materials que s’haurien de dragar del fons de la mar. Dons bé, el GOB ha sabut que fins a 3 dels mostrejos donen valors molt alts de certs contaminants (classificats a la categoria II del CEDEX (1) , això és, materials dragats amb concentracions moderades de contaminants), entre ells coure. No s’ha previst el destí d’aquests materials i per això plantegen la possibilitat d’abocar-los a algun altre punt de la mar sense valorar les conseqüències d’aquesta operació.

 

3.- Risc d’inudació i colmatació del “Torrent des Jueus”

El port es va construir a l’entrada del torrent i els promotors no avaluen el risc d’inundació, cosa que reclama la administració a través de Recursos Hídrics. Recordem que l’informe de Consorci de la Platja de Palma advertia que l’ampliació podria “colmatar la sortida del torrent”, el que podria comportar riscos personals i materials.

 

4.- No hi ha alternatives sense impactes greus.

Al 2005 els promotors presentaren tres projectes, dos d’ells es descartaren perquè afectaven s’Arenal de Palma o la Reserva Marina de Cap Enderrocat. L’única alternativa que quedava és la que ara es presenta.

 

Un projecte desmesurat, antisocial i inviable.

Fa mesos el GOB va presentar al·legacions a aquesta infraestructura en considerar-lo molt negatiu ambientalment. Recordem que l’ampliació es vol fer sobre 10 hectàrees marines de gran valor ecològic vora la Reserva Marina del Cap Enderrocat. Consisteix en la construcció de 155 amarraments per a grans eslores d’entre 20 i 30 metres i suposa un creixement del 75% sobre les instal·lacions actuals, passant de les 12,3 hectàrees ocupades a 21,7.

En definitiva, el projecte no ha passat la tramitació ambiental mínima, el que deixa clar que ens trobam davant una ampliació inviable per motius socials, econòmics i ecològics.

 

 

(1) http://www.aippyc.org/intranet/CT-Gestion_Ambiental_Costera/Normativa%20cedex-dragados.pdf

Tags: ampliació, Club Nàutic de s'Arenal,, litoral, llucmajor, port esportiu, S'arenal

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents