Territori i urbanisme

18/01/2013. L’ampliació del Club Nàutic de s’Arenal “canviarà la configuració de la Platja de Palma”.

El GOB fa públic un informe que adverteix del risc d’erosió “sobre les zones nord i centre de la platja” i la “colmatació del Torrent des Jueus”

 

 

 

18/01/2013. L’ampliació del Club Nàutic de s’Arenal “canviarà la configuració de la Platja de Palma”.

El GOB fa públic un informe que adverteix del risc d’erosió “sobre les zones nord i centre de la platja” i la “colmatació del Torrent des Jueus”

_________________________________________________________________________________________

 

Un informe públic elaborat pel Consorci de la Platja de Palma, afirma que l’ampliació del club nàutic de s’Arenal generaria “canvis importants en el sistema de la Platja de Palma” que desestabilitzaria l’Arenal. L’informe titulat “Avance Estudio morfodinámica de la playa de Palma” adverteix que aquesta ampliació “canviaria la configuració de la platja” i a més preveu que ho faria “accentuant l’erosió a les zones nord i centre de la platja” .

 

Això significa que la Platja de Palma, que fa gairebé 5 quilòmetres, es podria veure erosionada com a mínim, al llarg de 2,5 quilòmetres. L’informe tècnic, ignorat pels responsables de Ports de les Illes, explicita que la construcció dels nous espigons suposaria “una acció de fort calat en la desestabilització de la platja” que ara mateix “es troba estabilitzada”.

 

L’informe no es limita a advertir d’aquest canvi. Si des de la zona del Molinar fins al centre de la platja es preveu perdre arena, aquesta s’acumularia al sud de l’arenal, creant “una platja de grans dimensions, el doble de l’actual, a l’abric del nou port esportiu”. Aquesta afirmació ve acompanyada d’una projecció visual que permet observar un recreixement a la zona annexa a l’espigó nord.

La construcció d’aquest braç de ciment actuaria com a captador del sediment (com ja ho va fer l’espigó actual), però ara creant una explanada d’arena el doble de l’existent (de 3 a 6 hectàrees). S’adverteix a més, que la formació d’aquesta nova superfície emergida “colmataria la sortida del Torrent del Jueus”.

 

Un projecte desmesurat que es troba en tramitació.

Fa unes setmanes el GOB va presentar al·legacions al projecte en considerar-lo desmesurat. Cal recordar que l’ampliació es vol fer sobre 10 hectàrees marines de gran valor ecològic a escassos metres de la Reserva Marina del Cap Enderrocat. El projecte consisteix en la construcció de 155 amarraments per a grans eslores d’entre 20 i 30 metres. La infraestructura suposaria un creixement del 75% sobre les instal·lacions actuals, passant de les 12,3 hectàrees ocupades a 21,7.

 

 

 

El GOB farà arribar l’informe a Ports de les Illes.

Aquest informe, datat del mes d’abril de 2010, conté moltes més advertències sobre les greus conseqüències d’ampliar aquest port i també el de Es Molinar. Sembla però, que això hauria passat desapercebut als responsables de Ports de les Illes Balears i al seu Director General Antonio Deudero, impulsor de ports esportius exclusius per a milionaris a diversos punts Mallorca (Son Serra, Son Servera, Portocolom…). Sembla que la Junta Directiva del club nàutic, tampoc disposa de l’informe tècnic i per descomptat els socis del club nàutic no en saben res.

 

El GOB creu que aquesta informació és més que suficient per paralitzar els projectes de creixement portuari de s’Arenal i Es Molinar. L’abast d’aquestes ampliacions va molt més enllà de les pròpies infraestructures i el seu entorn i afecta de manera directa al sector turístic i comercial de la Platja de Palma i a milers de treballadors d’aquesta zona.

 

 

 

 

 

 

Tags: arenal, club nàutic, llucmajor

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents