Biodiversitat

14/07/10 Obra Social Caja Madrid i el GOB col·laboren en la recuperació de la milana a Mallorca

Dimecres, 14 de juliol de 2010

Obra Social Caja Madrid i el GOB col·laboren en la recuperació de la milana a Mallorca


La milana, Milvus milvus, és una espècie catalogada en Perill d’Extinció en les Illes Balears. La població, nombrosa fins als anys 80, va caure fins a tocar fons a finals dels anys 90, amb només 6-8 parelles territorials a Mallorca. La causa d’aquest declivi és fonamentalment l’ús il·legal de verí en el medi natural, i secundàriament l’existència de nombroses torres de distribució elèctrica de disseny perillós en les àrees importants per a l’espècie.

Des de l’any 2000 el GOB i la Conselleria de Medi Ambient, amb el suport de diferents empreses i entitats, han portat a terme una sèrie d’accions adreçades a invertir la tendència regressiva, mitjançant la correcció dels principals factors de mortalitat no natural. En 2008 es va aprovar el Pla de Conservació de la Milana a les Illes Balears, que aglutina les diferents línies de treball per a salvar la població insular de l’espècie.

Tot i que al llarg d’aquests anys la població mallorquina de milana està experimentant una lenta recuperació, i en aquests moments la podem situar per damunt les 20 parelles territorials, la mortalitat segueix afectant de forma molt preocupant: el 2009 es localitzaren 9 milanes mortes a Mallorca, i enguany ja se n’han localitzades 10. Això ens indica que les causes de mortalitat, i bàsicament l’enverinament, segueixen condicionant i fins i tot poden arribar a posar en risc la recuperació d’aquesta espècie amenaçada de la nostra fauna.

Com a complement a les mesures inicialment previstes en aquest Pla, i en un marc de total col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, el GOB presentà a Obra Social Caja Madrid, en la seva Convocatòria 2010 d’ajuts a Projectes Mediambientals, una sèrie d’accions que pensam poden reforçar sensiblement el conjunt de mesures que s’estan portant a terme per tal de recuperar aquesta espècie.

A la vista de la proposta del GOB, Obra Social Caja Madrid ha decidit premiar el projecte “Accions d’estudi, conservació i divulgació sobre la Milana a Mallorca” amb un ajut de 45.000 €. Les accions plantejades es centraran fonamentalment en la millora del coneixement de l’ús del territori que en fa la milana i les seves causes de mortalitat, i en la difusió pública de la situació d’aquesta espècie amenaçada. En concret, la col·laboració d’Obra Social Caja Madrid permetrà entre d’altres activitats:

  • Realitzar el seguiment d’exemplars mitjançant dispositius de ràdiolocalització, determinant les seves necessitats d’ús territorial i localitzant les baixes que es puguin produir. A més a més 4 exemplars seran equipats amb emissors de seguiment via satèl·lit, facilitant un seguiment amb un error menor de 20 metres.
  • Realitzar activitats educatives a 3.000 escolars dels municipis situats en l’àrea de distribució actual de la milana a Mallorca, als quals a més a més se’ls distribuirà material informatiu.
  • Realitzar xerrades públiques, especialment adreçades als col·lectius que més tenen a veure amb l’hàbitat de la milana (pagesos, caçadors, excursionistes, etc.) als diferents pobles de l’àrea de distribució de l’espècie a Mallorca.
  • Crear una plana web amb informació sobre l’espècie, la situació a Mallorca i les accions de conservació que s’estan realitzant.

Des del GOB agraïm a Caja Madrid el seu compromís amb la conservació de la fauna amenaçada de les Illes Balears, i confiam que aquesta ajuda servirà per avançar en la conservació d’una de les nostres espècies més amenaçades.

Tags: Milana,

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents