Territori i urbanisme

09/05/10 Lluc és sagrat, i el seu entorn excepcional. PROTEGIU EL GUIX!

 

9 de maig de 2010

Lluc és sagrat, i el seu entorn excepcional. PROTEGIU EL GUIX!

 


El Col·lectiu en Defensa de Lluc, format per l’Associació d’Antics Blavets, ARCA i GOB amb el suport de la Fundació Santuari de Lluc, i altres entitats com la Comunitat dels Pares Custodis del Santuari de Lluc , GEM , Apa de l´Escolania de Lluc i Membres de la Pujada a Lluc a Peu de la Part Forana, exigeixen la protecció definitiva d’Es Guix.


LA PROTECCIÓ DE L’ENTORN DE LLUC NO ÉS NEGOCIABLE

Tot i que en aquests moments, la Justícia té suspesa cautelarment la llicència per a la construcció de 105 habitatges plurifamiliars a la zona d’Es Guix, la realitat és que la protecció definitiva d’aquest entorn depèn de l’aprovació definitiva de la modificació del Pla Territorial de Mallorca que, en la seva aprovació inicial (2008) va desclassificar Es Guix.

Durant aquestes dues darreres setmanes hem vist com Es Guix i la seva protecció, esdevenia una moneda de canvi en la negociació de les modificacions del Pla Territorial de Mallorca que afecta també les polèmiques Àrees de Reconversió Territorial respecte de les quals els diferents partits polítics hi tenen interessos ben distants. Per això volem fer un clam al sentit comú i la responsabilitat dels nostres polítics. No es pot tirar enrere la protecció d’un entorn tan emblemàtic i valuós com el de Lluc, al cor de la Serra de Tramuntana.


LA TRAJECTÒRIA DE LA PROTECCIÓ D’ES GUIX

El Col·lectiu en Defensa de Lluc va iniciar, al gener de 2008, una campanya amb l’objectiu d’aconseguir adhesions a la protecció de l’emblemàtic entorn de Lluc, amenaçat per la construcció d’una macro urbanització a Es Guix. de 105 nous habitatges plurifamiliars pel qual l’Ajuntament havia concedit llicència el 8 de setembre de 2006.

Després de la intensa campanya per part dels membres del Col·lectiu, el Consell de Mallorca va decidir:

  • per una banda, interposar recurs contra la llicència d’Es Guix  donant resposta a la inquietud que hi havia respecte els indicis d’irregularitat que s’havien detectat. De moment, la llicència ha estat objecte d’una suspensió cautelar.
  • dictar una Norma Territorial Cautelar sobre la zona que va culminar en la desclassificació dels terrenys d’Es Guix en la modificació del Pla Territorial de Mallorca, aprovada inicialment el mes de juliol de 2008.

Una de les activitats de la campanya va ser una recollida de signatures gràcies a la qual es varen presentar al registre del Consell, 15.533 signatures de persones que s’adherien a la petició de desclassificació d’Es Guix, i que demostren el gran suport i sensibilitat social vers la protecció d’aquest entorn.

Ara cal continuar aquest camí per fer efectiva la protecció definitiva d’Es Guix i assolir el compromís de protecció del territori, del qual el Consell va fer bandera a través d’una gran campanya mediàtica.

Adjuntam un recull de totes les notícies relacionades amb la trajectòria de la protecció d’Es Guix, fet per ARCA.

«Així SÍ, Es Guix,

SERRA DE TRAMUNTANA.

Treballam per PROTEGIR el nostre TERRITORI»

Aquest era el lema amb el qual el Consell de Mallorca va voler liderar la protecció d’Es Guix quan es va aprovar inicialment la seva desclassificació. A part, el Consell ha impulsat amb força la declaració de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat, un fet que seria del tot inconcebible amb que aquest mateix Consell permetés la urbanització de l’entorn de Lluc, el cor de la Serra de Tramuntana i un referent en la història de tot aquest paratge natural.

Els ciutadans i ciutadanes de Mallorca esperam que hi hagi coherència amb aquest compromís, per part dels partits que en el seu moment hi votaren a favor, PSOE, BLOC i especialment, UM, tot i que ara ja no formi part de l’equip de govern al Consell i pel fet que no ha manifestat encara quin serà el sentit de la seva votació. Pel que sembla, ara, la protecció d’Es Guix ja no és per UM una qüestió de convenciment de la necessitat de protegir aquest espai, sinó un tema negociable en les discussions i interessos partidistes que afecten el Pla Territorial.

Esperam també que el sentit comú i el sentit de la responsabilitat vers el nostre patrimoni natural, cultural i emotiu, pel que representa Lluc pels mallorquins, faci canviar de parer el vot del Partit Popular que segueix defensant la construcció urbanística en aquest entorn.

Es Guix s’ha de protegir per UNANIMITAT! Perquè Mallorca ho mereix!

Tags: es guix, escorca, serra de tramuntana

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents