Residus

Prohibició de les bosses de plàstic, ja!

Fundació Prevenció de Residus i Consum, Amics de la Terra Mallorca, Gob Mallorca, Fundació Deixalles i Zero Waste Europe en el Dia internacional sense bosses de plàstic sol·liciten la prohibició de les bosses de plàstic d'un sol ús a les Balears

Als estats membres de la UE els queden 4 mesos per aprovar la transposició de la Directiva (UE) 2015/720, del Parlament Europeu i del Consell aprovada el 29 d'abril de 2015, per la reducció de les bosses de plàstic d'un sol ús. No obstant això, s'acosten els terminis i a l'Estat espanyol encara no s'ha pres cap mesura, mentre que alguns dels nostres veïns ja s'han posat en marxa, com Itàlia o França.

Anualment a Europa s'utilitzen més de 100 mil milions de bosses; es considera que en els últims 10 anys el consum d'aquest objecte s'ha incrementat en un 47%. Segons Cicloplast a Espanya, cada ciutadà consumeix de mitjana a l'any 238 bosses de plàstic: més de 97.000 tones, de les quals tot just es recicla el 10%. De fet, la majoria de les bosses acaben en abocadors, incineradores o com a residus en el medi aquàtic. Les bosses són objectes d'ús quotidià amb una vida útil mitjana molt reduïda estimada en uns 12 minuts. No obstant això, el seu cost ambiental és molt elevat: és un derivat del petroli, es consumeix aigua i energia per a la seva producció i distribució i roman en l'entorn durant segles. Sense oblidar els efectes directes sobre la fauna marina: s'estima que són causa de mort d'uns 100.000 mamífers marins cada any.

Actualment, el Programa estatal de Prevenció de Residus es limita a recomanar a les administracions locals realitzar acords voluntaris i accions de sensibilització ciutadana. D'altra banda, el Pla Estatal Marc de Gestió de Residus fa referència a la transposició de la Directiva europea.

A nivell de les Balears, Formentera ha estat impulsora de la regulació de les bosses de plàstic amb l'entrada en vigor des del 1 de gener de 2014 de la prohibició de les bosses de plàstic (incloent les oxobiodegradables) i, en el cas de distribuir bosses biodegradables, la obligatorietat per als establiments de cobrar un preu mínim de 10 cèntims d'euro per cada bossa biodegradable.

En ocasió del 3 de juliol Dia Internacional sense bosses de plàstic, celebració promoguda per la Fundació Prevenció de Residus i Consum, els col·lectius ecologistes demanen al Govern balear i als grups parlamentaris que impulsin una legislació incisiva com la prohibició de les bosses de plàstic d'un sol ús, davant d'una oportunitat única com és la futura aprovació de la Llei Balear de Residus.

La prohibició és la mesura més efectiva per complir amb els objectius de la Directiva Europea per a la reducció de les bosses de plàstic d'un sol ús. A més s'han d'implantar altres mesures complementàries com: polítiques de suport als comerciants per facilitar i premiar la bona feina, foment de l'ús de bosses reutilitzables, preferiblement de tela orgànica i eliminació de les bosses de plàstic en grans superfícies per a l'adquisició de fruita i la verdura entre d'altres.

A nivell d'altres comunitats autònomes, Catalunya està en tràmit d'una normativa que prohibirà la distribució gratuïta de bosses de plàstic a tots els establiments de qualsevol activitat comercial.

Si volem avançar cap a l'estratègia “Europa 2020”, les illes Balears han de fer un ús eficient dels recursos i combatre l'abandonament de residus a l'entorn, que sovint acaben al mar. En aquest sentit la reducció decidida del consum de bosses de plàstic contribuiria a assolir aquest objectiu. 

Més informació : www.plasticbagfreeday.org, www.residusiconsum.org

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents