Biodiversitat

El GOB aplaudeix la intervenció d’EMAYA a Es Carnatge

Cal disposar d’un pla de gestió per facilitar la seva restauració ecològica i ordenar l’ús públic.

El GOB aplaudeix la intervenció que el passat dimarts 23 d’agost realitzà l’empresa pública EMAYA retirant 15 tones d’un residu altament contaminant com és l’amiant. Fa anys que el GOB reivindica la recuperació de l’espai natural d’Es Carnatge davant la seva progressiva degradació.

Aprofitam per recordar que Es Carnatge és una zona de notables valors paisatgístics, geològics, ambientals i d’ús públic situada entre Can Pastilla i es Coll d’en Rebassa. Té la qualificació d’Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI) i és el tram de costa més gran de Palma que resta sense urbanitzar.

Davant aquesta mostra d’interès municipal per la recuperació de l’espai, instam l’ajuntament a seguir insistint en aqueix sentit i suggerim:

– Continuar amb les tasques de descontaminació de la zona.
– Augmentar la vigilància per evitar nous abocaments.
– Mantenir i recuperar la massa forestal.
– Establir un pla de usos i gestió, focalitzat fonamentalment en la recuperació ecològica i l’ús públic.
– Reactivar la comissió de seguiment d’Es Carnatge i implicar els agents socials de la zona en la gestió de l’espai.
Valoritzar socialment Es Carnatge, difonent el seu patrimoni tant a la població en general com als escolars en particular.

Valors naturals

La zona d’Es Carnatge té un gran interès naturalístic. Per una banda, hi podem trobar un dels jaciments paleontològics més important de la Mediterrània amb molt bon estat de conservació. A un altre sector de la costa (La Pineda) hi trobam un magnífic jaciment de fòssils. L’illot de Sa Galera conté importants restes arqueològiques, com una cova excavada, construccions púniques i restes de ceràmica púnica i romana.

A Es Carnatge es conserven les comunitats vegetals de litoral rocós que eren presents altre temps a tota la vorera de mar de Palma. A la zona s’han citat espècies de gran importància i escassesa: sivines (el darrer sivinar litoral del terme de Palma), gatovells (Launaea cervicornis) i una planta endèmica que a Mallorca només es troba en aquest indret: Helianthemum marifolium subsp. origanifolium. Són habituals a la zona gran nombre d’aucells marins, entre els quals destaquen la gavina roja (Larus audouinii), endèmica de la mediterrània occidental, i el corb marí (Phalacrocorax aristotelis)

La Llei d’Espais Naturals (1991) protegeix la franja costanera d’Es Carnatge, mitjançant la declaració d’Àrea Natural d’Especial Interès d’Alt nivell de protecció, i les Directrius d‘Ordenació Territorial classifiquen la zona com a Àrea de Protecció Territorial.
 

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents